Încă de la începutul războiului din Ucraina, analiștii au avertizat asupra riscului ca Moldova ar putea să fie următoarea țintă aflată în vizorul Kremlinului.
Încă de la începutul războiului din Ucraina, analiștii au avertizat asupra riscului ca Moldova ar putea să fie următoarea țintă aflată în vizorul Kremlinului.
Cum era de așteptat, lecția subiectivă de istorie ținută de Putin în fața prezentatorului TV american Tucker Carlson nu putea rămâne fără ecou, iar printre criticile care vin, ce-i drept, mai mult din zona occidentală, se numără și poziția unui fost lider al unui stat din Asia Centrală.
Experții francezi în securitate informatică au publicat o analiză a rețelelor de site-uri web gestionate de Rusia, concepute pentru propagandă și dezinformare având legătură cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care vizează acum publicul din țările occidentale.
Franţa a dezvăluit luni o reţea "structurată şi coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii", relatează AFP și Agerpres.
Kremlinul vine cu episodul ”Rusia în NATO” - o discuție, mai mult ca sigur, adevărată relatată de Putin - care arată cât de rafinată este propaganda rusă.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, într-un interviu acordat prezentatorului TV ultra-conservator american Tucker Carlson, difuzat joi, că nu are ”niciun interes” să atace Polonia sau Letonia.
Liderul de la Kremlin dă un semnal important că e gata să negocieze. Războiul din Ucraina se poate „încheia în câteva săptămâni”, iar Putin spune care e condiția.
Pentru România urmează un golden year electoral, un „an de aur” cu patru rânduri de alegeri. Alegeri electorale sunt însă în întreaga Uniune Europeană, dar și în state care organizează scrutine locale, parlamentare sau prezidențiale, cel mai elocvent exemplu fiind SUA, unde pe 5 noiembrie ochii întregii lumi vor fi ațintiți pe alegerile prezidențiale americane.
Întorsătură misterioasă de situație în povestea sistemelor antiaeriene grecești S-300, despre care se presupunea că vor ajunge în Ucraina.
Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a făcut unele declarații publice cu privire la starea Armatei, intențiile agresive ale Rusiei, precum și declarații cu privire la proiecte legislative ce ar trebui să refacă rezerva îmbătrânită a României. Generalul Vlad va fi audiat azi de senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului pentru clarificări.
Leonid Pasecinik, guvernatorul instalat de ruşi în Luhansk, a acuzat forţele Kievului că au atacat intenţionat brutăria, despre care a spus că este cunoscută pentru că are pâine proaspătă la sfârşit de săptămână.
Ministerul francez de Externe îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Paris, pe 5 februarie, pentru a condamna uciderea a doi cetățeni francezi care desfășurau acțiuni umanitare în Ucraina și pentru a protesta împotriva valului de dezinformare anti-franceză, după cum au informat Le Figaro și AFP citând surse diplomatice.
Grație acțiunilor desfășurate de către Forțele Armate Ucrainene, ziua de 31 ianuarie 2024 poate fi considerată, în mod obiectiv, cea mai reușită utilizare a unei varietăți de arme cu rază lungă de acțiune, care a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative pentru forțele ruse. Vorbim atât de atacul eficient al Forțelor Aeriene Ucrainene asupra aerodromului Belbek din Peninsula Crimeea, cât și de scufundarea navei purtătoare de rachete Ivanivets de către dronele kamikaze. Dar, având în vedere acest context, se poate urmări modul în care așa-zișii "comandanți militari" din Federația Rusă au comentat toate aceste evenimente.
Atmosfera de la televiziunile moscovite vrea să lase impresia unei Rusii aflate sub asediu. Victimizarea are loc în condițiile în care forțele ruse sunt cele care au invadat Ucraina, după ce luni de zile masaseră trupe la graniță, pretextând că sunt exerciții și Occidentul minte cu privire la invazia iminentă (asta, ca să ne readucem aminte de unde am plecat).
Senatorul AUR Claudiu Târziu a transmis un drept la replică redacției DefenseRomania ca urmare a materialului publicat ieri în care acesta era acuzat de faptul că servește narativului propagandei ruse.
În cursul acestor zile un fake news de proporții despre un F-16 al României care a bombardat poziții ale ocupantului rus în Ucraina a făcut valuri pe rețelele de socializare.
Rusia profită de revendicările tot mai vocale ale mișcărilor naționaliste europene de extremă dreaptă asupra teritoriului ucrainean, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul sau din 29 ianuarie. Mișcările de extremă dreaptă din Ungaria și România au stârnit îngrijorare săptămâna trecută, după ce liderii partidelor din țările respective au făcut trimitere la revendicări ale unor părți din teritoriul Ucrainei.
Așa cum era de așteptat, MApN a demontat un fake news de proporții al propagandei ruse, care a fost răspândit pe rețelele de socializare, și care susținea că un F-16C al României a bombardat forțe ruse din apropiere de Herson, Ucraina.
Propaganda rusă răspândește în mod constant narațiuni care au ca scop destabilizarea și slăbirea sprijinului pe care statele occidentale îl oferă Ucrainei. Printre acestea se numără falsa naraţiune că Occidentul s-ar fi săturat de Ucraina și și-ar fi pierdut interesul pentru a o ajuta. Falsa naraţiune are ca scop manipularea atât a peisajului politic, cât și a percepţiei publice, ridicând îndoieli cu privire la necesitatea continuării sprijinului și asistenței pentru Ucraina. Centrul pentru Comunicare Strategică de la Kiev a anunţat că se va ocupa de analizarea mesajelor care sunt răspândite cel mai des pentru a accentua această falsă narațiune.
Război etern, sau stat comun cu Rusia. Această „alegere” a fost prezentată ucrainenilor de către șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev.
Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezvăluit acest lucru luni, spunând că călătoria ar putea avea loc în viitorul apropiat.
Un parlamentar rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat în timpul unei recente apariții la televizor că următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Polonia.
Pentru a doua oară în această săptămână, analiza ISW avertizează privind riscurile ca Rusia să încerce o destabilizare a Republicii Moldova.
”Am lăsat Germania în urmă”, spune Vladimir Putin, care susține că Rusia a devenit prima economie din Europa și a cincea din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare.
Probabil că Rusia pregătește baza de informare pentru o posibilă operațiune sub „steag fals” împotriva Moldovei, în care dorește să folosească Transnistria.
O serie de ruși care locuiesc în Letonia riscă să fie expulzați din țară după înăsprirea regulilor țării baltice.
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat soldații răniți la Spitalul Militar Central AA Vișnevski de la periferia Moscovei, în ziua de Anul Nou, pentru a le ridica moralul și a verifica dacă se confruntă cu adevărat cu dificultățile birocratice de care se plâng. Răspunsul a fost, evident, că nu; totul este în regulă.
Propaganda rusă de război vorbește tot mai des de necesitatea ca Armata Federației Ruse să avanseze adânc în Europa, până în Germania și Franța, unde rușii consideră că ar trebui să-și instaleze baze militare.
Un tribunal rus a emis un verdict prin care a obligat compania americană de internet Google să plătească o amendă de 4,6 miliarde de ruble, aproximativ 46 de milioane de euro. Motivul acestei pedepse a fost că Google, conform autorităților ruse, nu a eliminat anumite informații care erau considerate false și legate de războiul din Ucraina. Nu este prima dată când gigantul american este amendat în Rusia.
Curățenie la televiziunea publică din Polonia. Conducerea televiziunii publice, radioului și agenției de știri din Polonia PAP a fost înlocuită.
Continuă ofensiva de imagine la Kremlin.