Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezvăluit acest lucru luni, spunând că călătoria ar putea avea loc în viitorul apropiat.
Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezvăluit acest lucru luni, spunând că călătoria ar putea avea loc în viitorul apropiat.
Un parlamentar rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat în timpul unei recente apariții la televizor că următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Polonia.
Pentru a doua oară în această săptămână, analiza ISW avertizează privind riscurile ca Rusia să încerce o destabilizare a Republicii Moldova.
”Am lăsat Germania în urmă”, spune Vladimir Putin, care susține că Rusia a devenit prima economie din Europa și a cincea din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare.
Probabil că Rusia pregătește baza de informare pentru o posibilă operațiune sub „steag fals” împotriva Moldovei, în care dorește să folosească Transnistria.
O serie de ruși care locuiesc în Letonia riscă să fie expulzați din țară după înăsprirea regulilor țării baltice.
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat soldații răniți la Spitalul Militar Central AA Vișnevski de la periferia Moscovei, în ziua de Anul Nou, pentru a le ridica moralul și a verifica dacă se confruntă cu adevărat cu dificultățile birocratice de care se plâng. Răspunsul a fost, evident, că nu; totul este în regulă.
Propaganda rusă de război vorbește tot mai des de necesitatea ca Armata Federației Ruse să avanseze adânc în Europa, până în Germania și Franța, unde rușii consideră că ar trebui să-și instaleze baze militare.
Un tribunal rus a emis un verdict prin care a obligat compania americană de internet Google să plătească o amendă de 4,6 miliarde de ruble, aproximativ 46 de milioane de euro. Motivul acestei pedepse a fost că Google, conform autorităților ruse, nu a eliminat anumite informații care erau considerate false și legate de războiul din Ucraina. Nu este prima dată când gigantul american este amendat în Rusia.
Curățenie la televiziunea publică din Polonia. Conducerea televiziunii publice, radioului și agenției de știri din Polonia PAP a fost înlocuită.
Continuă ofensiva de imagine la Kremlin.
Propaganda rusă continuă să ne uimească cu forme de manifestare tot mai nuanțate și neașteptate. Un calendar neoficial creat în sprijinul veteranilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) oferă o viziune extremă a perspectivei ruse pentru 2024.
Astăzi, 17 decembrie, canalul TV „Russia 24” a distribuit fragmente dintr-un interviu televizat cu președintele rus Vladimir Putin. Previzibil, liderul de la Kremlin a urmărit în discursu său identificarea și exploatarea elementelor care pot reprezenta fisuri în relația dintre Europa și SUA, iar pentru aceasta s-a centrat pe declarația recentă a președintelui american Joe Biden, potrivit căreia, dacă Ucraina este învinsă, Rusia ar putea ataca țări NATO.
Duminică, 17 decembrie, va fi o nouă zi importantă pentru Serbia, întrucât va organiza alegeri parlamentare anticipate, alegeri locale anticipate în 65 de comune și orașe, precum și alegeri extraordinare în provincia Voivodina.
Vorbind joi, 14 decembrie, la tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului, președintele rus Vladimir Putin, care deține puterea de aproape 24 de ani și care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura pentru un nou mandat, a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în sală.
În decembrie, Rusia a accelerat propaganda și vorbește despre modul în care teritoriul Ucrainei se va micșora.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev a denaturat declarațiile lui Biden și explică cum Ucraina poate fi redusă la regiunea Liov din vestul țării și poate exista în continuare ca țară independentă, îndeplinind astfel cererea Occidentului de independență.
Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea în serviciu activ înainte de a lansa atacul asupra Ucrainei. De asemenea, a pierdut două treimi din tancurile pe care le avea în serviciu înainte de invazie, a raportat CNN, citând un raport desecretizat al serviciilor secrete americane, transmis luni Congresului.
Un panou provocator a apărut pe partea rusă a punctului de trecere a frontierei ruso-estonie Ivangorod-Narva, pe care scrie „Granițele rusești nu se termină nicăieri”. Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Herașcenko a atras atenția asupra provocarii Kremlinului.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat Letonia pentru tratamentul acordat minorității ruse și a amenințat voalat țara baltică.
Kremlinul menține controlul total asupra societății ruse.
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Partidul Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orbán, a prezentat parlamentului un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”, în scopul apărării împotriva ceea ce denumește ingerința politică inadecvată a unor persoane sau grupuri străine, conform informațiilor Reuters.
Rusia a interzis intrarea unui număr de oficiali din Republica Moldova, o măsură care răspunde deciziei luate de autoritățile de la Chișinău, luna trecută.
Presa rusă, corespondenți militari, bloggeri și experți în domeniu au informat, pe 18.11.2023, că serviciile speciale din Federația Rusă au efectuat o operațiune de deturnare a unui avion de luptă ucrainean și de asigurare a zborului în siguranță a aeronavei către teritoriul rus. Teoria a fost combătută imediat de către ucraineni.
Rusia pune la cale o campanie de destabilizare a Ucrainei, cunoscută sub numele de "Maidan 3", cu scopul de a semăna haos și, în cele din urmă, de a promova o lovitură de stat, a declarat președintele Volodimir Zelenski în fața reporterilor la 16 noiembrie.
Zilele acestea un întreg scandal a alimentat propaganda rusă, dar a ținut și capul de afiș al unor publicații și posturi TV: În manualele din Ucraina încă apare sintagma „limba moldovenească” sau „literatura moldovenească și universală”. Kievul explică situația.
Rusia o condamnă pe artista Skochilenko la șapte ani de închisoare din cauza protestului împotriva războiului.
La 1 noiembrie, serviciile ruse de informaţii au lansat un ''atac informațional'' de amploare, denumit ''Maidan-3'', cu scopul de a destabiliza Ucraina, se arata într-o investigaţie media a publicaţiei ucrainene ONLINE.ua care citează surse din domeniul securității și apărării.
Potrivit agenției de presă TASR din Slovacia, care citează informații publicate de agenția Reuters, pe 13.11.2023, două agenții de știri de stat din Federația Rusă au lansat luni o serie de avertismente privind deplasarea trupelor rusești “în poziții mai avantajoase” la est de Râul Nipru. După câteva minute, știrile au fost retrase, fapt ce evidențiază confuzia din sistemul militar rus și acoperirea mediatică a situației de pe câmpul de luptă.
Războiul din Ucraina continuă să solicite societățile occidentale.