Kremlinul vrea să înființeze un Minister al Educației Patriotice care va spăla pe creier copiii și tinerii ruși.
,,Scopul este dezinformarea înainte de alegerile [pentru Parlamentul European] și o încercare de a paraliza societatea", a declarat oficialul, citat de Associated Press.
Rusia folosește dezinformarea ca instrument de politică externă, iar acțiunile sale militare din Ucraina sunt susținute de operațiuni de dezinformare. Polonia, ca unul dintre principalii aliați ai Ucrainei, este o țară importantă împotriva căreia Kremlinul folosește dezinformarea.
Raportul fals despre presupusul anunț al începerii mobilizării la 1 iulie este probabil opera unor hackeri sponsorizați de Rusia, susține Polonia.
,,Totul indică faptul că avem de-a face cu un atac cibernetic comandat de partea rusă", a declarat Gawkowski.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat pe rețeaua X (fostul Twiter) că este vorba despre ,,un alt atac cibernetic foarte periculos care ilustrează bine strategia Rusiei de a provoca destabilizare înainte de alegerile pentru Parlamentul European... Devine din ce în ce mai clar cât de importante sunt aceste alegeri pentru noi''.
A fost nevoie de 8 minute pentru ca agenția poloneză de știri PAP să identifice și să elimine falsul. Ulterior, aceasta a emis o declarație în care a precizat că PAP nu a fost sursa știrii.
Guvernul polonez susține că Polonia este ținta unui război hibrid condus de serviciile secrete din Rusia și Belarus, care include provocări legate de migrație, tentative de incendiere, cazuri de spionaj și atacuri cibernetice asupra birourilor administrației de stat.
Într-o analiză publicata pe pagina agenţiei poloneze de ştiri PAP se precizează că de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, a fost purtat un război intens de propagandă în spațiul cibernetic, a cărui țintă principală a fost Polonia - unul dintre principalii aliați ai Ucrainei. În fiecare zi, internetul polonez este inundat de informații menite să creeze o impresie falsă cu privire la cauzele și desfășurarea conflictului, concepute pentru destinatarii polonezi.
Analiza acestor mesaje arată că sunt clar delimitate mai multe direcții, menite să semene teamă și îndoială în opinia publică poloneză, să încurajeze un sentiment de pericol și să descurajeze oamenii să ajute victimele războiului.
Reacțiile la acestea și reproducerea lor ulterioară indică faptul că mulți utilizatori polonezi de internet nu sunt adesea conștienți de faptul că rapoartele senzaționale, zvonurile și adesea articolele aparent imparțiale pe care le citesc pe platformele de socializare - și pe care apoi le apreciază sau le transmit în mod necritic - au fost, de fapt, inventate de mașina de propagandă rusă și difuzate prin intermediul unor surse explicite sau disimulate asociate cu aceasta.
Arma pe care Rusia o folosește în această luptă este dezinformarea, adică mesajele manipulate create de propagandiștii Kremlinului pentru a construi o imagine falsă a realității în mintea receptorilor polonezi.
Încă de la începutul invaziei în Ucraina, propaganda Kremlinului a desfășurat narațiuni cu caracter universal, adică adresate opiniei publice internaționale. Materialele fabricate sunt create pentru a ascunde adevărata imagine a războiului, pentru a prezenta acțiunile rusești drept o operațiune de pace și Rusia drept eliberatorul Ucrainei de influența străină. În plus, există încercări constante de a provoca conflicte în societățile ostile Rusiei, așa cum consideră Moscova, precum și subminarea sistematică a sensului și valorilor instituțiilor democratice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Kremlinul vrea să înființeze un Minister al Educației Patriotice care va spăla pe creier copiii și tinerii ruși.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Moscova încearcă să se folosească de figurile pro-ruse din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească. În acest fel, Rusia dorește să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau chiar să justifice viitoarele ''acțiuni hibride'' sau ''convenționale'' de destabilizare a Republicii Moldova.
Invazia Rusiei de acum doi ani a clarificat lucrurile la Kiev; societatea ucraineană a aflat cine sunt cu adevărat frații slavi și cine îi sunt partenerii. Ambasadorul României la Kiev: Invazia Rusiei lui Putin a răspuns la trei mari dileme în societatea ucraineană care a înțeles de unde vine adevăratul pericol.
Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.
Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".
Într-o discuție ”liberă” cu piloții militari ruși din regiunea Tver, liderul rus Vladimir Putin a vorbit despre sosirea pe frontul din Ucraina a aeronavelor de luptă F-16.
Serviciile de informații cehe (BIS) au dezvăluit o rețea organizată de Rusia care a încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European din diferite țări de pe continent.
Regimentul 126 Infanterie al Franței nu va fi dislocat să lupte în Ucraina iar orice informație în acest sens face parte din războiul informațional declanșat de Rusia împotriva Occidentului.
Rusia încearcă să se folosească de atacul terorist pentru a face propagandă despre războiul din Ucraina și pentru a justifica continuarea mobilizării, afirmă mai multi oficiali occidentali. De exemplu, ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt a declarat că Moscova creează o "perdea de fum propagandistică" în jurul atacului pentru a "justifica invazia Ucrainei".
Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a impus sancțiuni împotriva a două persoane și a două organizații, aflate în strânsă legătură cu autorităţile ruse, pentru că au coordonat campanii de dezinformare și au exercitat o influență malițioasă, inclusiv pentru că au încercat să se dea drept publicaţii mass-media legitime.
În 2024, alegătorii și candidații care candidează în multe țări din întreaga lume se vor confrunta cu un "potop de minciuni" și dezinformare, datorită, în parte, dezvoltării rapide a inteligenței artificiale și a social media. Acest lucru a fost declarat luni, 18 martie, de secretarul de stat american Antony Blinken în timpul discursului său la cel de-al treilea Summit pentru democrație de la Seul.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, duminică dimineaţa, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse privind "teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric".
Regimul lui Vladimir Putin duce o amplă propagandă nu numai prin intermediul presei de stat, ci și prin intermediul "idioților utili" care se concentrează pe demonizarea SUA, UE și NATO și care au opinii de dreapta sau de stânga. În plus, în locul Russia Today și Sputnik, care au fost interzise în Europa, deși nu sunt total eficiente, au apărut noi așa-numite "media internaționale multilingve" care scriu într-un mod care convine Kremlinului și răspândesc narațiuni pro-ruse și dezinformări.
Din ce în ce mai puțini ruși vor să-l urmărească pe Vladimir Putin la televizor, relatează presa independentă rusă. Ultimul discurs al președintelui din februarie a fost urmărit de două ori mai puțini oameni decât anul trecut.
Experții militari ruși se tem că Rusia ar putea deveni ținta unui atac global major.
Recent, într-o declarație care a agitat comunitatea internațională de apărare, ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, a făcut o afirmație îndrăzneață potrivit căreia Statele Unite ar fi desfășurat avioane de luptă F-35 pentru misiuni de recunoaștere deasupra Ucrainei pentru a monitoriza mișcările trupelor rusești. Această afirmație a fost prompt infirmată de Pentagon, care a declarat fără echivoc că avioanele americane F-35 nu au operat în spațiul aerian ucrainean.
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
Propagandistul rus Dmitri Kiseliov, vorbind la emisiunea sa săptămânală de știri ''Vesti Nedeli'', a indicat patru poduri din Germania pe care Rusia le-ar putea distruge "ca răspuns la un atac pe care ucrainenii l-ar putea efectua asupra podului Kerci din Crimeea ocupată, utilizând rachetele germane Taurus.
Politicienii din Transnistria separatistă s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de „protecție” împotriva presiunilor din partea Moldovei.
Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
Rusia își intensifică operațiunea de dezinformare Maidan-3 pentru a provoca conflicte interne în Ucraina și în țările care o susțin, iar apoi să lovească și să învingă trupele ucrainene din est, a avertizat comisia prezidențială de informații de la Kiev.
Polonia știe de unde vin adevăratele amenințări.
Avionul A-50U, doborât pe 23 februarie, a fost lovit la peste 170 de km de linia frontului. Rusia a pierdut într-o lună două avioane-radar Beriev A-50 de tip AWACS. La începutul invaziei rușii aveau doar 6 aparate modernizate - dintre care unul a fost avariat în Belarus (în 2023), iar două au fost doborâte anul acesta.
Amenințările oficialilor ruși vin constant, iar declarațiile au un scop precis: slăbirea unității în rândul aliaților NATO.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a anunțat, pe 22.02.2024, că Vladimir Putin a participat la un zbor al unui bombardier strategic modernizat de tip Tu-160M.
Premierul Dorin Recean dă de înțeles că George Simion reprezintă un pericol pentru stabilitatea Republicii Moldova.
Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a raportat că Rusia trimite unități de forte special instruite în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a ''genera'' numărul dorit de voturi în timpul așa-numitelor "alegeri", cum ar fi "alegerile" prezidențiale din Federația Rusă programate pentru luna viitoare.
Încă de la începutul războiului din Ucraina, analiștii au avertizat asupra riscului ca Moldova ar putea să fie următoarea țintă aflată în vizorul Kremlinului.
Cum era de așteptat, lecția subiectivă de istorie ținută de Putin în fața prezentatorului TV american Tucker Carlson nu putea rămâne fără ecou, iar printre criticile care vin, ce-i drept, mai mult din zona occidentală, se numără și poziția unui fost lider al unui stat din Asia Centrală.
Experții francezi în securitate informatică au publicat o analiză a rețelelor de site-uri web gestionate de Rusia, concepute pentru propagandă și dezinformare având legătură cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care vizează acum publicul din țările occidentale.
Franţa a dezvăluit luni o reţea "structurată şi coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii", relatează AFP și Agerpres.
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea de la est de Peninsula Coreeană, relatează agenția Reuters.
Alegătorii americani se vor prezenta la urne pe 5 noiembrie pentru a-și alege viitorul președinte. Rezultatele alegerilor din SUA au fost declarate uneori la câteva ore de la închiderea urnelor, dar competiția strânsă din acest an ar putea duce la o așteptare ceva mai lungă. Când este așteptat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024?
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Cu câteva ore înainte ca milioane de americani să se prezinte marți la urne, comunitatea americană de intelligence (CI) a declarat că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficiali din state-cheie se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală.
Asistența acordată Ucrainei și cooperarea acesteai cu NATO au făcut obiectul unei discuții între Secretarul General al NATO, Mark Rutte, și cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, la 4 noiembrie. Deși Scholz a asigurat că Germania va continua să ofere asistență puternică Ucrainei, acesta nu a susținut ideea unor noi decizii privind aderarea Ucrainei la Alianță.
Wall Street Journal a relatat luni, citând oficiali iranieni și arabi familiarizați cu planurile Teheranului, că Iranul a transmis mesaje diplomatice țărilor din regiune, indicând că intenționează să lanseze un atac complex asupra Israelului folosind focoase mai puternice decât cele desfășurate anterior, împreună cu alte arme avansate.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a participat sâmbătă și duminică la Djibouti la o reuniune ministerială privind parteneriatul turco-african, care reflectă extinderea parteneriatelor Ankarei pe continent din punct de vedere economic și militar și diversificarea influenței soft a Turciei prin ajutorul umanitar și educația religioasă.
Într-o remarcabilă demonstrație de măiestrie militară, pe rețelele de socializare au apărut imagini uimitoare cu un avion ucrainean MiG-29 lansând bombe GBU-39, muniții ghidate cu precizie fabricate în Statele Unite. Această înregistrare video impresionantă, distribuită de contul OSINTtechnical pe X (fostul Twitter), marchează probabil prima dovadă publică a capacității unui MiG-29 de a utiliza bombe GBU-39 și de a lansa mai multe bombe într-o singură lovitură aeriană.
Reaction Engines, o companie britanică care dezvoltă motoare militare pentru arme hipersonice, a intrat în faliment, potrivit The Register. Compania a dezvoltat în mod constant și a oferit soluții revoluționare pentru proiectele americane și britanice de arme hipersonice, inclusiv dezvoltarea motorului de rachetă SABRE. În plus, societatea a dezvoltat componente individuale pentru motoarele utilizate în prototipurile de arme hipersonice.
Povestea incursiunii avionului chinez de spionaj în spațiul aerian nipon este departe de a se încheia și pare că ia o turnură spre escaladare.
Avionul de luptă rusesc Su-57 Felon, prezentat pentru prima dată la Airshow China 2024 din Zhuhai, a devenit subiectul unei batjocuri pe scară largă pe rețelele de socializare chineze. Fotografiile și videoclipurile din apropiere ale aeronavei, care dezvăluie o calitate îndoielnică a asamblării, au stârnit critici și ridiculizări în rândul utilizatorilor chinezi de internet.
Memorandumul dintre cele două state prevede producția în comun de UAV-uri și componentele acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate. Lituanieni au venit la discuțiile de la Kiev și cu un cadou foarte util Forțelor ucrainene: peste 200 de camionete și detectoare de mine.
Ajutorul SUA pentru Ucraina e de necontestat în cei aproape trei de la invadarea pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, ajutorul militar a venit mai degrabă cu frâna de mână trasă și a avut ca obiectiv ca Ucraina să reziste în fața ocupantului rus. Numărul de sisteme de apărare și ofensive trimise de americani și restricțiile asupra utilizării rachetelor și armelor arată că dimensiunea ajutorului nu vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina ci rezistența Ucrainei.
Concernul german Rheinmetall va avea o a doua unitate de producție în Ucraina. Lansarea primei fabrici a fost făcută în octombrie.
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Timp de 15 ore și jumătate, aproape 100 de drone explozive au bântuit Ucraina de la est la vest și de la nord la sud ajungând până în regiunile Hmelnitsky și Odesa.
Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.
E.S. Adrian Zuckerman vine la DC News TV, într-un interviu eveniment ce va fi difuzat de platformele noastre în ziua istorică a alegerilor americane unde republicanul Donald Trump o va înfrunta pe Kamala Harris.
Pro-europeana Maia Sandu a obținut o victorie uriașă în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo, în turul II la alegerile prezidențiale. Te-ai fi așteptat ca o diferență de 55.33% împotriva la 44.67% să fie de necontestat. Nu însă și pentru propaganda rusă
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Ucraina se confruntă cu cel mai greu moment din ultimii doi ani de război. Cantitățile primite de tehnică militară și muniție nu reușesc să stabilizeze frontul, iar problemele de personal sufocă efortul Armatei ucrainene.
Antreprenorul european de apărare MBDA a dezvăluit la expoziția Euronaval (4 – 7 noiembrie, Paris) planurile de a dezvolta o nouă versiune lansată de pe submarin a rachetei sale antinavă Exocet, vândută pe scară largă.
Potrivit Newsweek, soldații din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) au participat pentru prima dată la confruntările ruso-ucrainene din regiunea Kursk. Mai mulți experți au precizat pentru publicația americană că nativii din Coreea de Nord ar putea avea probleme de comunicare și de coordonare cu trupele rusești.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pe frontul ucrainean nu va aduce prea multe schimbări deocamdată și este probabil ca acestea să sufere pierderi grele. După cum a raportat radiodifuzorul public estonian ERR, comentând desfasurarea personalului militar nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului estonian de Informații pentru Apărare, a precizat că aceștia au fost probabil desfășurați la începutul lunii octombrie și de atunci au fost supuși unui antrenament preliminar care a durat între două și patru săptămâni. După aceea, a spus el, „a început redistribuirea lor către frontul ucrainean”.
Insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, atacul asupra soțului fostei președinte a Camerei Nancy Pelosi și multiplele tentative de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt exemple ale mediului tot mai polarizat și periculos din America. Acum, alegerile din 2024 ar putea genera o nouă revoltă, mai ales dacă Trump pierde. Discuțiile despre violență în rândul extremiștilor de dreapta au crescut deja și online și, spre deosebire de vicepreședintele Kamala Harris, Trump a refuzat să spună că ar ceda.
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a comunicat luni, 4 noiembrie, că, după numărarea a 99,86% din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce rivalul său Alexandru Stoianoglo a obținut 44,59%. Maia Sandu a făcut campanie pe sloganul aderării rapide a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce Stoianoglo a fost considerat candidatul care a fost susținut mai mult de alegătorii înclinați să mențină legăturile cu Rusia.
Într-o apariție interesantă pentru pasionații de aviație, cel mai nou bombardier stealth al Forțelor Aeriene ale SUA, B-21 Raider, a fost surprins recent zburând la altitudini mari în timpul testelor, stârnind un interes considerabil în comunitatea aviatică. Fotograful Jared Hamilton a folosit rețelele de socializare pentru a împărtăși imagini cu aeronava, spunând: „Nu sunt spiriduși de Halloween, dar am văzut o fantomă!” Această apariție rară subliniază importanța avionului B-21, care se pregătește să consolideze capacitățile armatei americane în contextul creșterii amenințărilor globale.
Ministerul rus de Externe a redenumit structura care se ocupă de temele europene în Departamentul Probleme Europene (Департамент европейских проблем/Departament Evropeiskih Problem).
Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au efectuat duminică exerciții aeriene comune la care a participat cel puțin un bombardier B-1B la sud de Peninsula Coreeană, a informat agenția de presă Yonhap, citând armata sud-coreeană. Exercițiile trilaterale au avut loc deasupra apelor de la est de insula Jeju din sudul Coreei de Sud, după ce Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-19 în Marea de Est.
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare și mulțumire adresat cetățenilor statului pentru votul acordat în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. „Moldova, ești învingătoare! Azi, dragi moldoveni, ați trecut o lecție de democrație, demnă de a fi scrisă în manuale de istorie. Azi, voi, ați salvat Moldova!”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă.
Programul Next-Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene ale SUA, care vizează furnizarea unui avion de vânătoare de generația a VI-a care să înlocuiască avionul F-22 Raptor, este supus unei revizuiri semnificative care i-ar putea redefini viitorul. Șeful U.S. Air Force, generalul David Allvin, a declarat săptămâna trecută că această modificare este așteptată să se încheie până la sfârșitul anului 2024 și va avea implicații majore pentru abordarea U.S. Air Force privind superioritatea aeriană.
Duminică, 3 noiembrie, forțele armate ale Federației Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România. Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la ora 23.34, cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a județului Tulcea.