SUA și Polonia creează un grup pentru a sprijini Ucraina să lupte împotriva dezinformării rusești: Căutam cele mai bune modalități de a combate războiul informațional
Statele Unite și Polonia înființează un grup pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva dezinformării rusești, a anunțat la 10 iunie Centrul de angajament global al Departamentului de Stat al SUA.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Biroul Departamentului de Stat, care se ocupă de evidențierea dezinformării din partea statelor considerate ostile de către Statele Unite, a declarat că la Varșovia a fost înființat un grup comun de comunicare ucraineană (UCG) pentru a "sprijini Ucraina împotriva agresiunii rusești în spațiul informațional".
Departamentul de Stat a declarat că noul grup va reuni aliații pentru a "coordona mesajele, a promova o informare corectă cu privire la invazia pe scară largă a Rusiei, a amplifica vocile ucrainene și a expune manipularea informațiilor de către Kremlin".
Departamentul de Stat a susținut că în mod repetat Kremlinul "a folosit minciuni și manipulări pentru a folosi pretexte false pentru invazia sa nejustificată, pentru a-și ascunde obiectivele militare și pentru a încerca să distrugă solidaritatea mondială cu poporul ucrainean".
Kremlinul respinge acuzațiile de răspândire a dezinformării, acuzând în schimb Occidentul de "terorism informațional".
Potrivit Associated Press, oficialii polonezi spun că Polonia a fost, de asemenea, ținta sabotajelor și a altor activități subversive din partea serviciilor secrete rusești.
Campaniile de dezinformare rusești sunt menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina
James Rubin, un diplomat american de rang înalt responsabil cu combaterea dezinformării, și Tomasz Chlon, un diplomat polonez însărcinat cu același mandat, au luat parte la o ceremonie de inaugurare a noului Grup de comunicare cu Ucraina.
Grupul, care își începe activitatea marți, va include reprezentanți din 12 țări, inclusiv Canada, Franța, Germania, Finlanda, Italia și alte câteva țări membre NATO, precum și din Ucraina însăși, a declarat Rubin.
Aceștia vor lucra într-un spațiu pus la dispoziție de Ministerul de Externe al Poloniei și unul dintre obiective va fi încercarea de a detecta și dezminți campaniile de dezinformare rusești menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina la nivel global.
,,Provocarea pe care o reprezintă războiul informațional nu este doar să știm ce fac rușii, ci și să ne dăm seama care sunt cele mai bune modalități de a le combate", a declarat Rubin unui grup de reporteri invitați luni la Ambasada SUA din Varșovia pentru a afla mai multe despre proiect, potrivit ABC News.
Rubin a spus că ideea inițiativei a venit din SUA, dar că a fost îmbrățișată cu entuziasm de Polonia, al cărei guvern este foarte preocupat de efectele negative pe care dezinformarea le poate avea asupra democrațiilor.
Polonia este membră a NATO de-a lungul frontului estic al alianței militare și a fost un punct de tranzit pentru armele occidentale trimise în Ucraina. De asemenea, a fost un loc de refugiu pentru mulți ucraineni care au fugit de invazia pe scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.
Din ce în ce mai mult, oficialii polonezi spun că Polonia este, de asemenea, o țintă a sabotajelor și a altor măsuri perturbatoare ale serviciilor rusești de informații.
"Grupul are rolul de a combate narațiunile mincinoase cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei și de a lucra pentru o reprezentare onestă a realității în mediul informațional global", a declarat guvernul polonez într-o declarație. "Acesta este un semnal puternic al determinării noastre comune de a continua să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News