Ilan Şor a lansat de la Moscova un post TV dedicat Moldovei. Omul Kremlinului promite bani moldovenilor care votează împotriva aderării la UE
Campania din R. Moldova devine tot mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidenţiale, la care preşedinta în exerciţiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.
Ilan Șor. Foto: Ilan Shor @OfficialFacebook
Oligarhul prorus Ilan Şor a promis să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari ca să voteze "nu" în cadrul referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, preconizat să aibă loc simultan cu alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, relatează agenţia de presă Reuters şi portalul NewsMaker.
Amintim că, o dată cu scrutinul prezidenţial, alegătorii sunt invitaţi să ia parte la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a permite Republicii Moldova să solicite aderarea la Uniunea Europeană.
Cel mai vocal oponent al aderării Republicii Moldova la UE, Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, promite bani celor care vor "convinge cât mai mulţi oameni din secţia lor de votare" să voteze "Nu" la referendumul proeuropean.
De asemenea, Șor are un nou post TV online, MD24, dedicat Moldovei, care emite de la Moscova. AMD24 promovează teme favorizate de propaganda rusă (precum pericolul pe care integrarea europeană îl prezintă pentru societatea moldovenească). Pe post apar politicieni și experți din opoziția moldovenească, inclusiv persoane apropiate omului de afaceri și politicianului Ilan Șor, care este condamnat la închisoare în Moldova și care locuiește acum la Moscova.
Mită electorală
El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi "sarcini". Acestea, ca de altfel şi cei care se vor înregistra pe respectivul canal, "vor primi bani". Potrivit lui Şor, chat-botul "a reunit deja peste 800.000 de patrioţi din întreaga ţară", transmite portalul NewsMaker.
"Vreau să angajez oameni, ambasadori ai lui Ilan Şor, în problema referendumului. Pentru asta trebuie să vă înregistraţi în chat-botul nostru. După aceasta să urmaţi cu stricteţe sarcinile pe care le veţi primi prin intermediul acestui chat-bot. Este important să convingeţi cât mai mulţi oameni din secţia voastră de votare. Vă vom oferi toate argumentele necesare", transmite Şor, adăugând că "desigur, că... eu voi plăti pentru aceasta muncă".
"În primul rând, după înregistrare veţi primi 500 de lei în contul vostru pe care îl vom deschide imediat după înregistrare. Pe parcursul a trei săptămâni veţi primi sarcini. Fiecare sarcină va fi plătită. Veţi primi plata a doua zi după îndeplinirea sarcinii. În cazul în care aţi lucrat bine şi în secţia voastră de votare majoritatea oamenilor au votat "împotrivă", bonusul pe care îl veţi primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de 5.000 de lei", promite Şor pe Telegram.
Pe lângă cei 500 de lei la înregistrare, echipa lui Şor promite "2.000 de lei pentru îndeplinirea sarcinilor minime" şi "5.000 de lei - dacă în secţia dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE şi au ales candidatul nostru". NewsMaker menţionează că echipa lui Şor nu a precizat despre ce "candidat" este vorba.
Ilan Şor, care se află în prezent la Moscova, a înfiinţat blocul electoral Pobeda (Victoria), căruia i-a fost interzis să participe la alegerile din 20 octombrie, iar partidele apropiate lui nu au un candidat la scrutinul prezidenţial.
Autorităţile de la Chişinău au înăsprit în iulie sancţiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi între 25.000 şi 37.500 de lei moldoveneşti.
Influența lui Șor rămâne majoră
În Moldova, în ultimii doi ani, autoritățile au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova și RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităților, aveau afiliere cu „gruparea criminală Șor/Plahotniuc”.
Ulterior, conținutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Șor a apărut pe Canal 5 și Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investiționale de importanță națională.
În prezent, în Moldova, Ilan Șor controlează compania regională de televiziune și radio Gagauziya Radio Televizionu (GRT).
***
Maia Sandu, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina şi consideră Moscova drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova, le-a transmis alegătorilor, într-un discurs rostit sâmbătă, să fie atenţi la fraude.
"Mincinoşii încearcă acum să ne intimideze şi să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim", a spus ea: "Nu trebuie să-i lăsăm să ne decidă soarta!".
Maia Sandu are prima şansă în faţa celor 10 candidaţi la alegerile din 20 octombrie, un recent sondaj creditând-o cu aproximativ 27% dintre opţiuni. Sondajul a relevat un procent de 56% de susţinători ai aderării la UE în rândul alegătorilor decişi, faţă de 34% care se opun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News