Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
După două zile, parchetul francez a rupt tăcerea și a publicat detalii despre reținerea de sâmbătă a miliardarului Pavel Durov, creatorul Telegram. 

Poliția franceză a emis o declarație marți conform căreia Durov „se confruntă cu acuzații de necooperare în legătură cu infracțiuni cibernetice și financiare pe Telegram”. Potrivit Reuters, miliardarul se află în prezent în arest, care a fost prelungit duminică până miercuri.

Procurorul din Paris Laure Beccuau a precizat ulterior că Durov este cercetat sub suspiciunea a 12 infracțiuni. Acestea se referă, printre altele, la managementul platformei Telegram, care „permite tranzacții ilegale și spălarea banilor, deținerea și distribuirea de pornografie infantilă sau infracțiuni legate de droguri”. Cu alte cuvinte, polițiștii îl acuză pe Durov de moderarea insuficientă a Telegramului.

 

Ce argumente are Kremlinul - Libertatea de exprimare

 

Arestarea creatorului Telegram nu a picat deloc bine în Rusia. Deși Durov nu mai e cetățean rus (are cetățenie franceză și emirateză), oficialii ruși sunt brusc preocupați de soarta celui care deține secretele informatice din spatele aplicației Telegram.

Kremlinul a izbucnit după două zile de tăcere și a avertizat Parisul împotriva „încercărilor de intimidare” a fondatorului Telegram.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a fost cel mai direct: „Relațiile cu Parisul la cel mai de jos punct”.

Culmea, Moscova denunță poziția „pe care Parisul o adoptă cu privire la probleme precum libertatea de exprimare, libertatea de a difuza informații și, în general, pe probleme legate de respectul pentru profesia de jurnalist”. O aluzie la neacreditarea jurnaliştilor ruşi la Jocurile Olimpice.

Potrivit lui Lavrov, arestarea a avut loc la „sfatul unui terț”, cu scopul aparent de a fura de la fondatorul Telegram cheile de criptare ale aplicației.

A reacționat și ambasada Rusiei din Franța, care a declarat că a cerut acces consular la Durov, deși nu a existat o astfel de solicitare din partea reprezentanților săi, potrivit agenției de presă Interfax. Un reprezentant al Telegram și Durov a refuzat să comenteze această informație.

Propaganda Moscovei despre arestarea lui Durov continuă cu declarațiile președintelui Dumei, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Vjacheslav Volodin, care susține că Statele Unite sunt în spatele arestării: „Telegram este una dintre puținele și, în același timp, cele mai mari platforme de internet de pe pe care Statele Unite nu au nicio influenţă. În ajunul alegerilor prezidențiale din SUA, este important ca Joe Biden să obțină controlul asupra Telegramului”.

Ironia situație este că în 2014, Moscova l-a forțat pe Durov să renunțe la controlul primei sale creații, VKontakte, „Facebookul rusesc”. După ce Durov a părăsit Federația și a creat Telegram, Kremlinul i-a cerut cheile de criptare ale aplicației de mesagerie. Și în 2018, când Durov a refuzat, a încercat să blocheze aplicația înainte de a renunța. În mod paradoxal, de atunci, Telegram a devenit platforma privilegiată nu doar a presei și jurnaliştilor independenţi, ci şi a politicienilor, propagandiştilor şi bloggerilor pro-guvernamentali şi chiar un canal de comunicare militar în aceste treizeci de luni de conflict din Ucraina.

 

Panică la Moscova

 

Cel 50 de călătorii ale lui Durov la Moscova rămân învăluite în mister, dacă nu chiar suspecte. Examinând o bază de date recent scursă de serviciile de frontieră, iStories a constatat, de exemplu, că Durov a vizitat Rusia de peste 50 de ori după 2014: mai exact, de cel puțin 41 de ori între mai 2015 și sfârșitul anului 2017 și încă 10i între 2020 și octombrie 2021. Suspiciunea este că, în timpul călătoriilor sale, ar fi putut întâlni autoritățile ruse.

Acum există temeri că Durov ar putea furniza informații sensibile pentru Moscova țărilor occidentale, în ciuda cuvintelor șefului serviciului rus de informații externe, Serghei Narîshkin: „Ma aștept ca Durov să nu facă acest lucru”. Declarațiile șefului SVR aduc mai mult cu o dorință decât cu o certitudine.

  • Pentru bloggerul Andrei Medvedev, Telegram a devenit acum „serviciul principal de mesagerie” al conflictului din Ucraina, o „alternativă la comunicațiile militare clasificate”. Nu este o coincidență că directorul RT TV , fostul Russia Today, Margarita Simonian , a invitat rușii să-și elimine corespondența sensibilă din aplicație.

  • Reacționând și el la arestarea lui Durov, jurnalistul rus Aleksander Sladkov a spus că armata rusă folosește aplicația Telegram pentru jumătate din comunicațiile sale și că trebuie creată „urgent” o alternativă, notează publicația americană Newsweek.

  • Bloggerul militar rus Alexei Sukonkin a reacționat spunând că arestarea lui Durov ridică o serie de probleme care trebuie rezolvate imediat. „Telegrama este în prezent... baza comunicațiilor militare”, a scris el. 

  • Canalul rus Telegram pro-război Ribar, fondat de Mihail Zvinchuk , un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a subliniat în mod similar că Telegram a devenit cam principalul mijloc de control al unităților din zona (războiului ucrainean).

 

Cum va lupta Armata rusă fără Telegram?

 

Politico raportează, de asemenea, despre „starea de asediu” din Rusia, afirmând că armata rusă folosește pe scară largă aplicația pentru a comunica pe câmpul de luptă din cauza problemelor legate de implementarea propriului sistem de comunicații securizate.

De asemenea, Telegram este principalul mijloc de comunicare pentru bloggerii și mass-media militare pro-război, precum și pentru milioane de ruși obișnuiți. „Practic l-au reținut pe șeful de comunicații al armatei ruse”, a anunțat canalul bloggerilor militari ruși Povernutie na Z Voine (Recenzii despre Războiul Z) într-o postare pe Telegram.

Bloggerii militari ruși, sau „blogerii Z”, „sunt îngroziți”, susține scriitorul Ivan Filippov, care monitorizează propaganda pe rețeaua de socializare. Pentru ei, spune el, orice acces al serviciilor secrete occidentale la Telegram ar fi „un dezastru absolut”.

„Arestarea lui Durov ar putea fi asemănătoare cu încălcarea britanică a codului Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: Telegram este singurul mesager al armatei ruse. Toate mesajele lor ar putea cădea în mâinile Occidentului”, crede Anton Gerashchenko, fost consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne.

Cunoscutul analist militar american Rob Lee a comentat: „Telegram este principala rețea socială prin care sunt difuzate informații open source despre război. Acestea includ filmări, dar și opinii și analize din surse militare ruse și ucrainene. O schimbare semnificativă a politicii Telegram ar putea avea un efect semnificativ asupra domeniului informațional pentru acest război”.

Născut la Sankt Petersburg, Durov a fost supranumit „ Marc Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară rețea de socializare din Rusia, VKontakte (VK), în 2007. El a fugit din Rusia în 2014 și a vândut compania, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor agenției de securitate de a partaja datele anumitor utilizatori VK ucraineni, a spus el. Averea sa în criptomonede i-a permis apoi să călătorească și să finanțeze Telegram înainte de a se stabili în Dubai. În prezent, deține dublă cetățenie franceză-emirată. Forbes îi estimează averea netă la 15,5 miliarde de dolari.

În același timp, au existat afirmații ale unor critici că Kremlinul ar putea avea încă legături cu Telegram. Putem să speculăm că platforma Telegram nu ar fi putut funcționa în Rusia fără o înțelegere cu regimul de la Kremlin.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite
Propaganda rusă mută pentru a dezbina Moldova: Dezinformări privind expulzarea de către Moldova a ucranienilor apți de luptă
Deepfake în care vocea Kamalei Harris a fost recreată cu AI, distribuit de către Elon Musk. „Este doar o parodie”, s-a justificat miliardarul
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”
Furtuna rusă la New York: Lavrov amenință că „europenii își asumă un rol sinucigaș în conflict”
De ce e aproape imposibilă trimiterea avioanelor olandeze F-16 aflate în România, direct in Ucraina
Propaganda rusă „vede” avioane F-16 românești zburând în Odesa, Ucraina. MApN demontează dezinformarea Rusiei
Rușii spun că au distrus două lansatoare Patriot. Kievul face o excepție și prezintă imagini cu loviturile rusești asupra machetelor Patriot
MApN demontează o dezinformare a Rusiei: Avioane F-16 ucrainene au decolat din România și au făcut zboruri de probă spre Odesa
SUA și Polonia creează un grup pentru a sprijini Ucraina să lupte împotriva dezinformării rusești: Căutam cele mai bune modalități de a combate războiul informațional
"Manipulare pragmatică": Cum se joacă Rusia cu mințile alegătorilor europeni?
Tensiuni în Polonia după ce trei militari polonezi au ajuns în cătușe pentru că au tras focuri de avertizare la granița cu Belarus
Cele mai recente teze ale propagandei ruse, dezminţite: Statele Unite nu au cerut un atac asupra Belgorodului, iar polonezii nu sunt mobilizați pentru un război în Ucraina
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Lukașenko: „Negocieri și pace imediat în Ucraina” / Ungaria: „Bruxellesul vrea să reducă la tăcere vocile iubitoare de pace”
Războiul psihologic continuă: Un bulgar, un neamț și un ucrainean au plasat sub Turnul Eiffel cinci sicrie cu inscripția „Soldații francezi căzuți în Ucraina”
”Europa trebuie împiedicată să se cufunde în război”. Orban dă un nou atac la construcția europeană cu Marșul Păcii
Războiul informaţional rusesc loveşte în mass-media poloneză: Varşovia spune că știrile false despre mobilizarea militară sunt opera Rusiei

Ştiri Recomandate

Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Aviaţia strategică a Rusiei este de zi şi mai slab pregătită: Un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk (Foto/Video)
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16
„Aglomerație” de F-16 în regiune: Încă două F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, au aterizat în Slovacia. Slovacii au cumpărat în total 14
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte U.S. Navy? SUA desfășoară al doilea portavion în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși
Primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35. Nordul Europei, apărat cu avioane de generația a cincea, care vor fi achiziționate și de România
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Operațiunea Lunar Hail: Cum a lovit Ucraina podul din Crimeea cu rachete ATACMS, având sprijinul agențiilor militare și de informații americane
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Încă o țară din Europa decide să cumpere rachete israeliene. PULS, pe lista scurtă a mai multor state
Polonia vrea mai mult Patriot: Acordul cu SUA de 2 miliarde de dolari marchează faza 2 a programului antiaerian Wisla
Și totuși, F-35. O putere nucleară din Europa urmează drumul Germaniei către F-35. Și tot din același motiv
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
UE pregătește răspunsul la tarifele lui Trump: ”Avem un plan puternic de represalii”
pixel