Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
După două zile, parchetul francez a rupt tăcerea și a publicat detalii despre reținerea de sâmbătă a miliardarului Pavel Durov, creatorul Telegram. 

Poliția franceză a emis o declarație marți conform căreia Durov „se confruntă cu acuzații de necooperare în legătură cu infracțiuni cibernetice și financiare pe Telegram”. Potrivit Reuters, miliardarul se află în prezent în arest, care a fost prelungit duminică până miercuri.

Procurorul din Paris Laure Beccuau a precizat ulterior că Durov este cercetat sub suspiciunea a 12 infracțiuni. Acestea se referă, printre altele, la managementul platformei Telegram, care „permite tranzacții ilegale și spălarea banilor, deținerea și distribuirea de pornografie infantilă sau infracțiuni legate de droguri”. Cu alte cuvinte, polițiștii îl acuză pe Durov de moderarea insuficientă a Telegramului.

 

Ce argumente are Kremlinul - Libertatea de exprimare

 

Arestarea creatorului Telegram nu a picat deloc bine în Rusia. Deși Durov nu mai e cetățean rus (are cetățenie franceză și emirateză), oficialii ruși sunt brusc preocupați de soarta celui care deține secretele informatice din spatele aplicației Telegram.

Kremlinul a izbucnit după două zile de tăcere și a avertizat Parisul împotriva „încercărilor de intimidare” a fondatorului Telegram.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a fost cel mai direct: „Relațiile cu Parisul la cel mai de jos punct”.

Culmea, Moscova denunță poziția „pe care Parisul o adoptă cu privire la probleme precum libertatea de exprimare, libertatea de a difuza informații și, în general, pe probleme legate de respectul pentru profesia de jurnalist”. O aluzie la neacreditarea jurnaliştilor ruşi la Jocurile Olimpice.

Potrivit lui Lavrov, arestarea a avut loc la „sfatul unui terț”, cu scopul aparent de a fura de la fondatorul Telegram cheile de criptare ale aplicației.

A reacționat și ambasada Rusiei din Franța, care a declarat că a cerut acces consular la Durov, deși nu a existat o astfel de solicitare din partea reprezentanților săi, potrivit agenției de presă Interfax. Un reprezentant al Telegram și Durov a refuzat să comenteze această informație.

Propaganda Moscovei despre arestarea lui Durov continuă cu declarațiile președintelui Dumei, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Vjacheslav Volodin, care susține că Statele Unite sunt în spatele arestării: „Telegram este una dintre puținele și, în același timp, cele mai mari platforme de internet de pe pe care Statele Unite nu au nicio influenţă. În ajunul alegerilor prezidențiale din SUA, este important ca Joe Biden să obțină controlul asupra Telegramului”.

Ironia situație este că în 2014, Moscova l-a forțat pe Durov să renunțe la controlul primei sale creații, VKontakte, „Facebookul rusesc”. După ce Durov a părăsit Federația și a creat Telegram, Kremlinul i-a cerut cheile de criptare ale aplicației de mesagerie. Și în 2018, când Durov a refuzat, a încercat să blocheze aplicația înainte de a renunța. În mod paradoxal, de atunci, Telegram a devenit platforma privilegiată nu doar a presei și jurnaliştilor independenţi, ci şi a politicienilor, propagandiştilor şi bloggerilor pro-guvernamentali şi chiar un canal de comunicare militar în aceste treizeci de luni de conflict din Ucraina.

 

Panică la Moscova

 

Cel 50 de călătorii ale lui Durov la Moscova rămân învăluite în mister, dacă nu chiar suspecte. Examinând o bază de date recent scursă de serviciile de frontieră, iStories a constatat, de exemplu, că Durov a vizitat Rusia de peste 50 de ori după 2014: mai exact, de cel puțin 41 de ori între mai 2015 și sfârșitul anului 2017 și încă 10i între 2020 și octombrie 2021. Suspiciunea este că, în timpul călătoriilor sale, ar fi putut întâlni autoritățile ruse.

Acum există temeri că Durov ar putea furniza informații sensibile pentru Moscova țărilor occidentale, în ciuda cuvintelor șefului serviciului rus de informații externe, Serghei Narîshkin: „Ma aștept ca Durov să nu facă acest lucru”. Declarațiile șefului SVR aduc mai mult cu o dorință decât cu o certitudine.

  • Pentru bloggerul Andrei Medvedev, Telegram a devenit acum „serviciul principal de mesagerie” al conflictului din Ucraina, o „alternativă la comunicațiile militare clasificate”. Nu este o coincidență că directorul RT TV , fostul Russia Today, Margarita Simonian , a invitat rușii să-și elimine corespondența sensibilă din aplicație.

  • Reacționând și el la arestarea lui Durov, jurnalistul rus Aleksander Sladkov a spus că armata rusă folosește aplicația Telegram pentru jumătate din comunicațiile sale și că trebuie creată „urgent” o alternativă, notează publicația americană Newsweek.

  • Bloggerul militar rus Alexei Sukonkin a reacționat spunând că arestarea lui Durov ridică o serie de probleme care trebuie rezolvate imediat. „Telegrama este în prezent... baza comunicațiilor militare”, a scris el. 

  • Canalul rus Telegram pro-război Ribar, fondat de Mihail Zvinchuk , un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a subliniat în mod similar că Telegram a devenit cam principalul mijloc de control al unităților din zona (războiului ucrainean).

 

Cum va lupta Armata rusă fără Telegram?

 

Politico raportează, de asemenea, despre „starea de asediu” din Rusia, afirmând că armata rusă folosește pe scară largă aplicația pentru a comunica pe câmpul de luptă din cauza problemelor legate de implementarea propriului sistem de comunicații securizate.

De asemenea, Telegram este principalul mijloc de comunicare pentru bloggerii și mass-media militare pro-război, precum și pentru milioane de ruși obișnuiți. „Practic l-au reținut pe șeful de comunicații al armatei ruse”, a anunțat canalul bloggerilor militari ruși Povernutie na Z Voine (Recenzii despre Războiul Z) într-o postare pe Telegram.

Bloggerii militari ruși, sau „blogerii Z”, „sunt îngroziți”, susține scriitorul Ivan Filippov, care monitorizează propaganda pe rețeaua de socializare. Pentru ei, spune el, orice acces al serviciilor secrete occidentale la Telegram ar fi „un dezastru absolut”.

„Arestarea lui Durov ar putea fi asemănătoare cu încălcarea britanică a codului Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: Telegram este singurul mesager al armatei ruse. Toate mesajele lor ar putea cădea în mâinile Occidentului”, crede Anton Gerashchenko, fost consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne.

Cunoscutul analist militar american Rob Lee a comentat: „Telegram este principala rețea socială prin care sunt difuzate informații open source despre război. Acestea includ filmări, dar și opinii și analize din surse militare ruse și ucrainene. O schimbare semnificativă a politicii Telegram ar putea avea un efect semnificativ asupra domeniului informațional pentru acest război”.

Născut la Sankt Petersburg, Durov a fost supranumit „ Marc Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară rețea de socializare din Rusia, VKontakte (VK), în 2007. El a fugit din Rusia în 2014 și a vândut compania, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor agenției de securitate de a partaja datele anumitor utilizatori VK ucraineni, a spus el. Averea sa în criptomonede i-a permis apoi să călătorească și să finanțeze Telegram înainte de a se stabili în Dubai. În prezent, deține dublă cetățenie franceză-emirată. Forbes îi estimează averea netă la 15,5 miliarde de dolari.

În același timp, au existat afirmații ale unor critici că Kremlinul ar putea avea încă legături cu Telegram. Putem să speculăm că platforma Telegram nu ar fi putut funcționa în Rusia fără o înțelegere cu regimul de la Kremlin.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Budapesta rămâne lupul moralist al Europei și dă vina pe Kiev pentru războiul din Ucraina. ”Ne-am învățat lecția în 1956”, spune consilierul lui Orbán
Interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsurile luate sunt în mare parte „simbolice”
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite
Propaganda rusă mută pentru a dezbina Moldova: Dezinformări privind expulzarea de către Moldova a ucranienilor apți de luptă
Deepfake în care vocea Kamalei Harris a fost recreată cu AI, distribuit de către Elon Musk. „Este doar o parodie”, s-a justificat miliardarul
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”
De ce e aproape imposibilă trimiterea avioanelor olandeze F-16 aflate în România, direct in Ucraina
Furtuna rusă la New York: Lavrov amenință că „europenii își asumă un rol sinucigaș în conflict”
Propaganda rusă „vede” avioane F-16 românești zburând în Odesa, Ucraina. MApN demontează dezinformarea Rusiei
Rușii spun că au distrus două lansatoare Patriot. Kievul face o excepție și prezintă imagini cu loviturile rusești asupra machetelor Patriot
MApN demontează o dezinformare a Rusiei: Avioane F-16 ucrainene au decolat din România și au făcut zboruri de probă spre Odesa
SUA și Polonia creează un grup pentru a sprijini Ucraina să lupte împotriva dezinformării rusești: Căutam cele mai bune modalități de a combate războiul informațional
"Manipulare pragmatică": Cum se joacă Rusia cu mințile alegătorilor europeni?
Tensiuni în Polonia după ce trei militari polonezi au ajuns în cătușe pentru că au tras focuri de avertizare la granița cu Belarus
Cele mai recente teze ale propagandei ruse, dezminţite: Statele Unite nu au cerut un atac asupra Belgorodului, iar polonezii nu sunt mobilizați pentru un război în Ucraina
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj

Ştiri Recomandate

Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump are 16 puncte. Textul integral a fost publicat și toate zvonurile sunt confirmate
„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA
Rusia mediatizează arestarea unui cetățean român pentru spionaj. MAE român: Este vorba despre cazul de acum patru luni
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan, deranjează Statele Unite: Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave”
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
Șoigu amenință că prezența forțelor de menținere a păcii în Ucraina va duce la Al Treilea Război Mondial. Moscova aduce în discuție și arma nucleară
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
Continuă seria de pierderi usturătoare pentru Forțele Aerocosmice. Ucrainenii mai distrug un Su-30SM rusesc. L-au prins în baza aeriană Rostov-pe-Don
În timp ce obuzierul M777 își trăiește a doua tinerețe, BAE spune că producția de muniție de 155 mm va crește de 16 ori, iar asta se datorează și tehnologiei noi
Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Rușii au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, lovind ținte de la Harkov la Șepetovka
Portugalia, ţara de la care România a cumpărat primele avioane F-16, confirmă că F-35 este singurul avion de vânătoare de generația a V-a capabil să înlocuiască F-16
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Reversul medaliei: Cum s-au înregistrat în programul B-21, primul avion de generația a 6-a, pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari
Fiecare o ține pe-a lui: În timp ce Ucraina nu vrea Crimeea rusă, rușii au trasat și ei o „linie roșie” pe care nu o vor accepta niciodată în negocieri
În Polonia imperialismul rus dă fiori. Sikorski: Nu aveți destul pământ? 11 fusuri orare și tot nu sunt suficiente?
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Ucraina respinge din capul locului un punct al tratatului de pace propus de SUA: Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
pixel