Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Quad - O alianță de pace care se pregătește de război
Strategica
Data publicării:
The Quad , o coaliție strategică a celor patru democrații funcționale din regiunea Indo-Pacifică, se solidifică rapid. Spunem democrații funcționale, pentru că multe dintre așa-zisele democrații sud-asiatice nu au aceleași caracteristici sau trăsături ca democrațiile secularizate și perfect standardizate ale vestului European. 
EXCLUSIV

Mai mult, multe dintre așa zisele democrații din spațiul indo-pacific sunt de fapt excrescențe ale unor naționalisme laice, de tip India unde primul ministru Modi este unul dintre cei mai mari naționaliști hinduși pe care India i-a putut produce, sau Australia, unde reguli religioase anacronice încă domină rasial și perfect antagonic viața triburilor native ocupate prin colonizarea acestei vaste țări.

De câțiva ani SUA încearcă disperate să producă o alianță economică și militară împotriva Chinei. Nimic nou sub soare, așa cum SUA produc pe banda rulantă, prin presiunile pe care le exercită, tot felul de legi anti-chineze prin țările europene fără identitate politică sau suveranitate națională, așa și în Asia, Washington produce astfel de alianțe de moment, împotriva unui stat țintă, atunci când necesarul lor economic  o cere.

 

SUA, Japonia, India și Australia au decis o alianță împotriva Chinei în regiune

 

Astfel că, în urma unei reuniuni recente a celor mai înalți oficiali în politica externă, care a avut loc în Tokyo, cei patru Australia, India, Japonia și Statele Unite,  au decis să lucreze în mod activ la stabilirea unei noi structuri multilaterale de securitate pentru regiune. Practic să creeze o alianță anti China.

Pur și simplu, Japonica, țara care a ucis milioane de chinezi nevinovați atunci când a ocupat aceasta țară, Australia cea mai colonială democrație cu grave probleme de rasism sistemic și India unde jumătate din populație se naște in sărăcia castelor și a segregării rasiale, religioase sau economice, au decis să se confrunte, la presiunile colosale ale USA, cu modernitatea Chinei.

Ideea nu este de a crea o versiune asiatică a NATO, ci mai degrabă de a dezvolta un parteneriat de securitate strâns bazat pe interese comune. Folosindu-se de valori atât de generoase cum ar fi statul de drept, libertatea de navigație, respectarea integrității teritoriale și a suveranității, soluționarea pașnică a litigiilor, piețe libere , și comerțul liber, cei patru au decis să nege exact aceste principii Chinei.

Desigur, atenția Quad se extinde și dincolo de China, cu scopul de a asigura un echilibru stabil al puterii într-un „Indo-Pacific liber și deschis”. Acest concept a fost articulat pentru prima dată în 2016 de către primul-ministru japonez de atunci Shinzo Abe și a devenit rapid punctul central al strategiei regionale a Americii. Adică nu se vor opri doar la China. Vor sa democratizeze colonial toate țările din sud estul Asiatic.

În timp ce toți partenerii Quad sunt de acord în principiu cu privire la necesitatea unui Indo-Pacific liber și deschis, progresul economic chinez a catalizat acțiunile lor, provocând o furie de acțiuni anti Beijing, de la tot felul de acțiuni militare provocatoare de tipul Taiwan sau insulele din Marea Chinei până la invențiile propagandistice masive utilizate de către toate marile trusturi de presă din regiune.

Pentru India este clar, problemele devin foarte stringente și pun o presiune uriașă pe guvernul de la New Dehli. Pentru Australia este vorba de lipsa reală a unei politici coerente de a se integra în amsivul progres tehnologic Asiatic iar pentru Japonia, este pur și simplu vorba de supraviețuirea economică a unei economii dependente de materiile prime pe care, încet dar sigur, devin marfă exclusive chineză.

 

Reproșurile aduse Chinei

 

Politica celor patru are la baza o definiție care este ea însăși extrem de sulfuroasă. Dacă cei patru reproșează Chinei că dorește reconfigurarea spațiului Indo-Pacific, conform intereselor sale directe, alianța creată de către SUA vrea să mențină hegemonia americană și japoneză, cu ajutorul Indiei și Australiei asupra aceleiași zone. Adică, ce vrea China este rău, ce vrea SUA este bine. Hegemonia celor patru este prezentată ca un progres (în realitate o menținere în stare de cvasi colonialism a zonei) pe când creșterea influenței chineze (deseori extrem de dinamică și perfect expansionistă)  este comunism curat. Cum cele două definiții sunt extrem de contradictorii, până și Europa pare a fi blocată în vechea versiune a colonialismul baritonal britanic sau în minciunile cu existența unui popor chinez distinct în insula Taiwan.

Franța, de exemplu, tocmai a numit un ambasador pentru Indo-Pacific, după ce a dezvăluit o nouă strategie care afirmă importanța regiunii în orice ordine globală stabilă, bazată pe lege, ea fiind multipolară. Iar Germania, care deține în prezent președinția Consiliului European, a încercat să dezvolte o strategie indo-pacifică pentru Uniunea Europeană.

În propriile sale orientări politice lansate recent, Germania solicită măsuri pentru a se asigura că normele legale (cele impuse de imperiile demult apuse) prevalează asupra unei abordări care „ar putea face bine” în Indo-Pacific. Aceste evoluții sugerează că, în următorii ani, membrii Quad vor încerca să colaboreze din ce în ce mai mult cu parteneri europeni pentru a stabili o constelație strategică de democrații capabile să asigure stabilitate și un echilibru de putere în Indo-Pacific.

Așa susțin declarațiile leaderilor, dar realitatea pare a fi diferită. Practic fiecare putere economică dorește nici mai mult nici mai puțin o parte cât mai mare din tort, adică din piața chineză. Cu cât mai mare este presiunea Quad, cu atât mai puține taxe vor fi de plătit și mai puțină responsabilitate va exista din partea acestor democrații coloniale față de progresul național al Chinei.

 

Alianța Quad a luat avânt în ultimul an

 

După ce a rămas latent timp de nouă ani, Quad a fost înviat la sfârșitul anului 2017, dar într-adevăr a luat avânt doar în ultimul an, când consultările sale au fost ridicate la nivelul miniștrilor de externe. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că, „odată ce am instituționalizat ceea ce facem, noi toți împreună, putem începe să construim un adevărat cadru de securitate, o țesătură care să poată contracara provocarea pe care  China o prezintă tuturor ”.

Cu toate acestea, viitorul Quad-ului depinde de India, deoarece celelalte trei puteri din grup sunt deja legate de alianțe de securitate bilaterale și trilaterale între ele. Australia și Japonia se află ambele sub umbrela de securitate (și nucleară) a SUA, în timp ce India nu numai că împarte o mare frontieră terestră cu China, ci trebuie, de asemenea, să se găsească soluții la revendicările teritoriale ale unei Chine cu resurse militare și tehnologice net superioare.

India trebuie să o facă pe cont propriu, căci nu își imaginează nimeni că va veni soldatul australian în pantaloni scurți (celebra uniformă britanică pentru coloniile îndepărtate)  ca să apere naționalismul hindus de așa-zisele atacuri comuniste chineze. Cum nimeni nu își poate imagina că sud Asia va ma accepta picior de soldat japonez să lupte pentru expansiunea economică americană pe continent, după masacrele și crimele făcute de armatele imperiale nipone, timp de decenii, la adresa națiunilor cucerite samavolnic de Japonia.

Acestea sunt iluzii periculoase, ca atare, India chiar trebuie să își rezolve atât problemele cu China cât și cele cu Pakistanul, singură și fără să poată apela la armate străine. Să nu uităm ultimul incident serios dintre India și China, celebra bătălie cu bețe de lemn, care putea ducea la o confruntare militară majoră, cele două țări riscând un alt război de frontieră în stilul celui din 1962.

Deci Quad este nu numai un balon propagandistic, dar și un sensibil seismograf al puterii reale ale membrilor săi.

De aceea, este mai probabil ca niciodată ca the Quad să ardă etapele de devenire organizațională pentru a se transforma într-o alianță strategică de facto care să joace un rol central într-un nou aranjament multilateral de securitate pentru regiune. Desigur, cu condiția ca SUA să fie capabile să pună la dispoziția aliaților săi de strânsură, resursele militare, financiare, umane și tehnologice necesare unei astfel încercuiri ale Chinei.

Tot odată toate puterile democratice, că sunt europene sau SUA trebuie să își respecte promisiunile de a crea un cadru real de dezvoltare economică, și nu doar o hegemonie unilaterală, fără proiecte reale de progres pentru țările și acțiunile din imensul spațiu indo-pacific.

Notă DefenseRomania: Intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei
China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA
Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO
Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian
Ucraina ar trebui să primească toate armele de care are nevoie: Kievul refuză ideea unui "plan B" în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului
Marea Britanie se pregătește să atace ținte militare ale rebelilor houthi ca răspuns la amenințările din Marea Roșie
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Moscovei că „suntem pe partea bună a istoriei”
Ministrul israelian al Securității Naționale: Nu suntem o altă stea pe steagul american
Ministrul polonez de externe: Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin să-l înțeleagă
Este sau nu afectată de sancţiuni industria rusă de apărare? Kievul a fost atacat cu rachete ruseşti X-101 fabricate la sfârşitul lui 2023
Noi detalii despre racheta rusească care a intrat în spaţiul aerian al Poloniei: A fost o altă "demonstrație de forță" din partea Rusiei?
Atacul efetuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk a fost important din punct de vedere strategic, deși partenerii occidentali ai Ucrainei nu au fost încântați
Se tem SUA de Iran deși beneficiază de o forță militară net superioară? O politică mai agresivă ar putea preveni un război inevitabil

Ştiri Recomandate

După Avdiivka, ucrainenii au confirmat că s-au retras din mai multe sate. Rușii schimbă tactica și au început să atace în grupuri mai mari
Deși va avea a doua armată terestră din Europa, Polonia nu crede că ar rezista fără NATO în fața agresiunii Federației Ruse
Fabricile nord-coreene de armament produc la capacitate maximă pentru Rusia: Phenianul a trimis deja 6.700 de containere cu muniție
Reuniunea Vișegrad a arătat un V4 ”în viață”, dar divizat de cel mai mare zid de după 89: Atitudinea față de Rusia
Un al doilea Su-34, lovit de ucraineni în doar câteva ore. Aviația Rusiei a înregistrat în aceste zile cel mai cumplit bilanț din istoria ei
SUA admit că pierderea Avdiivkăi și avansul rus au legătură directă cu blocajul din Congres. Muniția pentru Ucraina se confruntă cu birocrație
EXCLUSIV
Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic
Emmanuel Macron a creat o situaţie tensionată la nivelul Alianţei Nord-Atlantice | Stoltenberg: NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina
Rusia recunoaște indirect că este cu 20 de ani în urma SUA și că nu are nici măcar un concept pentru un avion de vânătoare de generația a VI-a
Think tank-ul românesc New Strategy Center a participat la Kiev la o conferință dedicată celor 2 ani de la invazia declanșată de Rusia
Prima reacție a Rusiei după ce Franța a tatonat trimiterea de trupe NATO în Ucraina: „Al treilea război mondial. Punct”
Ambasadorul R. Moldova la București: România a devenit primul partener comercial al Moldovei devansând cu mult Rusia
Scholz răspunde că nu vor exista militari ”europeni sau NATO” în Ucraina. Reacția, după ce Macron ”nu excludea posibilitatea” de a trimite trupe
Mașina de luptă Redback, care va lua parte și în competiția României, va fi dotată cu sisteme protecție și senzori de ultimă generație
Ucraina susține că a doborât un alt avion de luptă rusesc: Minus încă un Su-34 pe frontul de est
Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
Demonstrație de forță a SUA în Europa. După ce au lovit ținte pro-iraniene, bombardierele strategice B-1B au fost dislocate în Europa
Iniţiativa lui Macron nu s-a concretizat: Președintele Poloniei confirmă că nu a existat un consens la Paris privind trimiterea de trupe în Ucraina
A-50 AWACS sunt imposibil de înlocuit, dar rușii încearcă. După ce deține recordul de 2 avioane pierdute, Rusia apelează la zeci de drone
ISIS dă semne de revigorare în Siria. Aproximativ 10.000 de luptători ar fi pregătiți pentru noi atacuri teroriste
Se pare că avem prima pierdere a unui Abrams în Ucraina (Foto/Video). Rusia susține că tancul M1 Abrams a fost distrus pe câmpul de luptă
Zi istorică, Suedia e membră NATO după ce Ungaria a ratificat în cele din urmă aderarea cu o majoritate copleșitoare
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Obuziere de ultimă generație pentru Armata României via Coreea de Sud. Contractul pentru K9 Thunder va fi semnat în următoarele zile
O nouă împărțire admnistrativ-teritorială a Rusiei: Regiunile anexate ale Ucrainei pe care Rusia nu le controlează, incluse în Districtul Militar Sud
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Alegeri prezidențiale în România în septembrie, cu două luni mai devreme. Senatul a adoptat proiectul privind modificarea datei alegerilor
Federația Rusă nu are rachete din Iran, iar Ucraina are propriile rachete cu o rază de acțiune de 700 km
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Hezbollah a doborât o dronă israeliană Hermes 450 aflată în misiune de cercetare deasupra Libanului (Video)
pixel