Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Quad - O alianță de pace care se pregătește de război
21 oct 2020, 09:31
The Quad , o coaliție strategică a celor patru democrații funcționale din regiunea Indo-Pacifică, se solidifică rapid. Spunem democrații funcționale, pentru că multe dintre așa-zisele democrații sud-asiatice nu au aceleași caracteristici sau trăsături ca democrațiile secularizate și perfect standardizate ale vestului European. 
EXCLUSIV

Mai mult, multe dintre așa zisele democrații din spațiul indo-pacific sunt de fapt excrescențe ale unor naționalisme laice, de tip India unde primul ministru Modi este unul dintre cei mai mari naționaliști hinduși pe care India i-a putut produce, sau Australia, unde reguli religioase anacronice încă domină rasial și perfect antagonic viața triburilor native ocupate prin colonizarea acestei vaste țări.

De câțiva ani SUA încearcă disperate să producă o alianță economică și militară împotriva Chinei. Nimic nou sub soare, așa cum SUA produc pe banda rulantă, prin presiunile pe care le exercită, tot felul de legi anti-chineze prin țările europene fără identitate politică sau suveranitate națională, așa și în Asia, Washington produce astfel de alianțe de moment, împotriva unui stat țintă, atunci când necesarul lor economic  o cere.

 

SUA, Japonia, India și Australia au decis o alianță împotriva Chinei în regiune

 

Astfel că, în urma unei reuniuni recente a celor mai înalți oficiali în politica externă, care a avut loc în Tokyo, cei patru Australia, India, Japonia și Statele Unite,  au decis să lucreze în mod activ la stabilirea unei noi structuri multilaterale de securitate pentru regiune. Practic să creeze o alianță anti China.

Pur și simplu, Japonica, țara care a ucis milioane de chinezi nevinovați atunci când a ocupat aceasta țară, Australia cea mai colonială democrație cu grave probleme de rasism sistemic și India unde jumătate din populație se naște in sărăcia castelor și a segregării rasiale, religioase sau economice, au decis să se confrunte, la presiunile colosale ale USA, cu modernitatea Chinei.

Ideea nu este de a crea o versiune asiatică a NATO, ci mai degrabă de a dezvolta un parteneriat de securitate strâns bazat pe interese comune. Folosindu-se de valori atât de generoase cum ar fi statul de drept, libertatea de navigație, respectarea integrității teritoriale și a suveranității, soluționarea pașnică a litigiilor, piețe libere , și comerțul liber, cei patru au decis să nege exact aceste principii Chinei.

Desigur, atenția Quad se extinde și dincolo de China, cu scopul de a asigura un echilibru stabil al puterii într-un „Indo-Pacific liber și deschis”. Acest concept a fost articulat pentru prima dată în 2016 de către primul-ministru japonez de atunci Shinzo Abe și a devenit rapid punctul central al strategiei regionale a Americii. Adică nu se vor opri doar la China. Vor sa democratizeze colonial toate țările din sud estul Asiatic.

În timp ce toți partenerii Quad sunt de acord în principiu cu privire la necesitatea unui Indo-Pacific liber și deschis, progresul economic chinez a catalizat acțiunile lor, provocând o furie de acțiuni anti Beijing, de la tot felul de acțiuni militare provocatoare de tipul Taiwan sau insulele din Marea Chinei până la invențiile propagandistice masive utilizate de către toate marile trusturi de presă din regiune.

Pentru India este clar, problemele devin foarte stringente și pun o presiune uriașă pe guvernul de la New Dehli. Pentru Australia este vorba de lipsa reală a unei politici coerente de a se integra în amsivul progres tehnologic Asiatic iar pentru Japonia, este pur și simplu vorba de supraviețuirea economică a unei economii dependente de materiile prime pe care, încet dar sigur, devin marfă exclusive chineză.

 

Reproșurile aduse Chinei

 

Politica celor patru are la baza o definiție care este ea însăși extrem de sulfuroasă. Dacă cei patru reproșează Chinei că dorește reconfigurarea spațiului Indo-Pacific, conform intereselor sale directe, alianța creată de către SUA vrea să mențină hegemonia americană și japoneză, cu ajutorul Indiei și Australiei asupra aceleiași zone. Adică, ce vrea China este rău, ce vrea SUA este bine. Hegemonia celor patru este prezentată ca un progres (în realitate o menținere în stare de cvasi colonialism a zonei) pe când creșterea influenței chineze (deseori extrem de dinamică și perfect expansionistă)  este comunism curat. Cum cele două definiții sunt extrem de contradictorii, până și Europa pare a fi blocată în vechea versiune a colonialismul baritonal britanic sau în minciunile cu existența unui popor chinez distinct în insula Taiwan.

Franța, de exemplu, tocmai a numit un ambasador pentru Indo-Pacific, după ce a dezvăluit o nouă strategie care afirmă importanța regiunii în orice ordine globală stabilă, bazată pe lege, ea fiind multipolară. Iar Germania, care deține în prezent președinția Consiliului European, a încercat să dezvolte o strategie indo-pacifică pentru Uniunea Europeană.

În propriile sale orientări politice lansate recent, Germania solicită măsuri pentru a se asigura că normele legale (cele impuse de imperiile demult apuse) prevalează asupra unei abordări care „ar putea face bine” în Indo-Pacific. Aceste evoluții sugerează că, în următorii ani, membrii Quad vor încerca să colaboreze din ce în ce mai mult cu parteneri europeni pentru a stabili o constelație strategică de democrații capabile să asigure stabilitate și un echilibru de putere în Indo-Pacific.

Așa susțin declarațiile leaderilor, dar realitatea pare a fi diferită. Practic fiecare putere economică dorește nici mai mult nici mai puțin o parte cât mai mare din tort, adică din piața chineză. Cu cât mai mare este presiunea Quad, cu atât mai puține taxe vor fi de plătit și mai puțină responsabilitate va exista din partea acestor democrații coloniale față de progresul național al Chinei.

 

Alianța Quad a luat avânt în ultimul an

 

După ce a rămas latent timp de nouă ani, Quad a fost înviat la sfârșitul anului 2017, dar într-adevăr a luat avânt doar în ultimul an, când consultările sale au fost ridicate la nivelul miniștrilor de externe. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că, „odată ce am instituționalizat ceea ce facem, noi toți împreună, putem începe să construim un adevărat cadru de securitate, o țesătură care să poată contracara provocarea pe care  China o prezintă tuturor ”.

Cu toate acestea, viitorul Quad-ului depinde de India, deoarece celelalte trei puteri din grup sunt deja legate de alianțe de securitate bilaterale și trilaterale între ele. Australia și Japonia se află ambele sub umbrela de securitate (și nucleară) a SUA, în timp ce India nu numai că împarte o mare frontieră terestră cu China, ci trebuie, de asemenea, să se găsească soluții la revendicările teritoriale ale unei Chine cu resurse militare și tehnologice net superioare.

India trebuie să o facă pe cont propriu, căci nu își imaginează nimeni că va veni soldatul australian în pantaloni scurți (celebra uniformă britanică pentru coloniile îndepărtate)  ca să apere naționalismul hindus de așa-zisele atacuri comuniste chineze. Cum nimeni nu își poate imagina că sud Asia va ma accepta picior de soldat japonez să lupte pentru expansiunea economică americană pe continent, după masacrele și crimele făcute de armatele imperiale nipone, timp de decenii, la adresa națiunilor cucerite samavolnic de Japonia.

Acestea sunt iluzii periculoase, ca atare, India chiar trebuie să își rezolve atât problemele cu China cât și cele cu Pakistanul, singură și fără să poată apela la armate străine. Să nu uităm ultimul incident serios dintre India și China, celebra bătălie cu bețe de lemn, care putea ducea la o confruntare militară majoră, cele două țări riscând un alt război de frontieră în stilul celui din 1962.

Deci Quad este nu numai un balon propagandistic, dar și un sensibil seismograf al puterii reale ale membrilor săi.

De aceea, este mai probabil ca niciodată ca the Quad să ardă etapele de devenire organizațională pentru a se transforma într-o alianță strategică de facto care să joace un rol central într-un nou aranjament multilateral de securitate pentru regiune. Desigur, cu condiția ca SUA să fie capabile să pună la dispoziția aliaților săi de strânsură, resursele militare, financiare, umane și tehnologice necesare unei astfel încercuiri ale Chinei.

Tot odată toate puterile democratice, că sunt europene sau SUA trebuie să își respecte promisiunile de a crea un cadru real de dezvoltare economică, și nu doar o hegemonie unilaterală, fără proiecte reale de progres pentru țările și acțiunile din imensul spațiu indo-pacific.

Notă DefenseRomania: Intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Transporturilor vrea o nouă companie de transport feroviar care să deservească nevoilor de apărare ale țării
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
EXCLUSIV
Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie
NSC: Cele 4 obiective ale terorismului energetic rus împotriva Ucrainei. Sisteme Patriot ar trebui dislocate în România după incidentul din Polonia
Fostul premier britanic Boris Johnson Johnson critică atitudinea Franţei şi Germaniei înaintea ca Rusia să invadeze Ucraina: Germanii au vrut ca Ucraina să capituleze

Ştiri Recomandate

SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni
Biden ia în calcul să efectueze o vizită în Europa în semn de susținere pentru Ucraina. Polonia ar putea fi ţara aleasă de preşedintele SUA
Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Elveția este mai aproape cu un pas să accepte reexportul de armament spre Ucraina
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei
Industria turcă de apărare începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 din dotarea forțelor terestre turce
Triunghiul București, Paris, Haga - la Poligonul Cincu. Ministrii de externe ai celor trei țări NATO vor merge la Centrul de Instruire „Getica”
Unitate de elită ucraineană a Forțelor pentru Operaţii Speciale, misiune pe malul stâng al Niprului (Video). Ținta: Un post de comandă rus
Mină marină descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe
Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Bode reia discuțiile privind aderarea României la Schengen. Reuniune informală a JAI în Suedia
Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Un nou atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, efectuat cu cel puțin 24 de drone Shahed
Legendarele Black Hawk ale Lockhhed Martin au atins borna 5.000. Un UH-60M pentru Armata SUA, elicopterul care a bifat cifra istorică
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Iranul este aproape de a achiziționa avioane rusești Suhoi 35. Ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu?
Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Rețeta succesului pentru ”bucătarul lui Putin”: Prigojin camuflează Wagner printr-o întreagă rețea de companii-paravan
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2