Rachete franceze MBDA Storm Shadow/SCALP, blocate de reglementările SUA. Industria de apărare europeană schimbă tactica
Indistria de apărare europeană caută noi metode pentru a ocoli constrângerile regulamentelor americane, o adevărată lovitură pentru europeni.
Rachete MBDA Storm Storm Shadow/SCLAP, integrate pe un Tornado ce aparține Italiei Sursă: MBDA
Publicația La Tribune scrie despre reglementările International Traffic in Arms Regulations (ITAR), dând exemplul rachetei MBDA Storm Shadow/SCALP a cărei vânzare a fost blocată de reglementările Statelor Unite.
În acest sens producătorul francez investește în cercetare, start-up-uri esențiale și participă la programele de apărare ale Uniunii Europene.
Reglementările ITAR permit Statelor Unite să blocheze vânzările de armament din străinătate, atunci când acestea sunt implementate pe componente militare fabricate de Statele Unite.
Un astfel de exemplu este racheta de croazieră MBDA Storm Shadow/SCALP a cărui export în Egipt a fost blocat de SUA. Racheta ar fi trebuit integrată pe avioanele de luptă egiptene. Totodată, acest lucru a atras de la sine și blocarea unei comenzi a Egiptului pentru avioane Dassault Rafale.
Sursa citată precizează „lovitura a fost una violentă atât pentru MBDA și Franța, cât și pentru industria de apărare” cu atât mai mult cu cât ea a venit din partea unui aliat. La Tribune scrie că SUA nu ezită să folosească reglementările ITAR inclusiv „împotriva aliaților foarte apropiați” ca instrument al unui ”război comercial” sau pentru protejarea unui aliat mai prioritar cum ar fi Israelul.
Industria de apărare europeană schimbă tactica
Toată această situație a condus la conștientizarea unei vulenrabilități semnificative în Franța și în Europa, fapt pentru care s-au luat anumite decizii prin care MBDA încearcă să limiteze efectele negative ale reglementării. Astfel, după un proces care a durat câteva luni, producătorul european a întreprins o serie de investiții în cercetare și tehnologie pentru a avea capabilitatea de a produce o componentă similară care să nu fie blocată de reglementarea ITAR.
Iar Franța are ca obiectiv ca viitoarele programe de armamet, prin investiții în cercetare și tehnologie, să nu se supună reglementărilor ITAR. În cursul anului trecut Florence Parly, ministrul Apărării din Franța, preciza că „unii producători au înțeles” importanța strategiei.
În acest sens este elocvent exemplul dezvoltării rachetei MBDA aer-aer MICA-NG. Acest program, care va fi operațional în 2025, va fi dezvoltat ținând cont de constrângerile din reglementările ITAR.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News