Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rachetele de croazieră “Kalibr” vor juca un rol major într-un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina
22 dec 2021 / 11:14
În cadrul unui articol scris pentru publicația britanică Forbes și publicat în ediția din 21.12.2021, jurnalistul David Axe a semnalat faptul că, deși în anul 2014 Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) era îmbătrânită și slabă, astăzi aceasta poate lansa rachete de croazieră până la Kiev.

În opinia acestuia, dacă Rusia își va îndeplini amenințările implicite și va extinde războiul împotriva Ucrainei, se va deschide un nou front pe mare. Lupta navală însă va avansa adânc în interiorul teritoriului ucrainean. Ar putea fi vizați chiar liderii Ucrainei în mod individual, care ar putea fi atacați. Acest lucru a devenit posibil în urma modernizării rapide a FRMN.

Autoritățile de la Kremlin au cheltuit în ultimii ani miliarde de dolari pentru a dota flota cu nave noi, submarine și avioane de luptă, dar, poate cel mai important, și cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte terestre aflate la sute de mile distanță. Astfel, dacă forțele ruse, care se înmulțesc în prezent de-a lungul graniței cu Ucraina, vor porni spre vest, navele de suprafață și submarinele rusești din Marea Neagră vor lovi trupele de apărare și liderii ucraineni cu zeci de rachete Kalibr.

“Este suficient să spunem că FRMN a fost reînzestrată în mod semnificativ”, au scris autorii Sindharth Kaushal și Sam Cranny-Evans într-un studiu efectuat în luna decembrie pentru Institutul Serviciilor Unite Regale din Londra.

La momentul anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a sprijinului ulterior acordat separatiștilor antiguvernamentali din Regiunea Donbas din Ucraina, adică la începutul anului 2014, FRMN avea o dotare cu adevărat veche, chiar și după standardele reduse ale Moscovei.

G Ad:

Aproape toate cele 38 de nave din prima linie ale flotei au rămas din perioada sovietică, inclusiv crucișătorul Moscova, crucișătorul Kerci și distrugătorul Smetlivy. Fregate, corvete, nave de desant și un singur submarin diesel-electric completau atunci FRMN. Lipsită de o capacitate semnificativă de atac pe uscat, FRMN a jucat un rol minor în anexarea Crimeii în anul 2014. Cu toate acestea, navele rusești au ajutat la blocarea flotei ruginite a Ucrainei.

Cincizeci și patru din cele 67 de nave ale Ucrainei au ajuns sub sechestru rusesc, cel puțin temporar. Nava amiral a Kievului, fregata Hetman Sahaydachniy, a fost unul dintre evadații notabili.

După anexare, FRMN și-a mutat sediul în orașul-port Sevastopol din Crimeea și a început modernizarea profundă a înzestrării. Navele Kerci și Smetlivy au fost dezafectate, iar echipajele acestora au fost transferate pe nave noi, care au sosit din diferite șantiere navale, inclusiv de la șantierul din orașul Kerci, aflat în estul Crimeii.

În șapte ani, FRMN a suferit o transformare majoră. Crucișătorul Moscova a fost supus unei renovări și s-a întors la flotă cu noi rachete antinavă supersonice P-1000. Trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, patru nave de patrulare Proiect 22160 și șase submarine din clasa Kilo s-au alăturat flotei până în anul 2021.

Înainte de 2014, FRMN nu dispunea de rachete pentru atacul împotriva țintelor terestre. Astăzi, o treime din navele sale pot să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Pentru a efectua indicarea țintelor pentru aceste rachete, flota întrebuințează drone și avioane de cercetare cu echipaj.

Navele din dotarea flotei nu sunt, în medie, de dimensiuni mari. Crucișătorul Moscova, cu un deplasament de 12.500 de tone este de departe cea mai mare navă de luptă a FRMN. Nava medie este o corvetă cu un deplasament de doar 1.000 de tone. Dar chiar și aceste corvete sunt dotate cu rachete de croazieră Kalibr, care au o bătaie de peste 1.000 de mile. De asemenea, bateriile de rachete antinavă și antiaeriene de la sol susțin acțiunile navelor de luptă.

Deocamdată, nu este foarte clar ce rol ar putea juca FRMN într-un eventual război cu Ucraina. Cu toate acestea, Kaushal și Cranny-Evans au prezentat câteva opțiuni ale autorităților ruse.

“O posibilitate constă în efectuarea de lovituri de mare precizie în sprijinul Forțelor Terestre ruse fie de pe mare, fie de la sol”, au afirmat aceștia.

Potrivit acestora, în cazul în care FRMN va lansa lovituri asupra Ucrainei, ar putea viza mai degrabă ținte politice decât strict militare. Adică, facilități guvernamentale non-militare și lideri ucraineni în mod individual.

“Folosirea loviturilor la distanță mare împotriva unor ținte sensibile din punct de vedere politic este esențială pentru abordarea rusă în ceea ce privește gestionarea escaladării și localizării conflictelor. Distrugerea unor ținte de mare valoare poate fi folosită pentru a reaminti atât adversarului imediat, cât și celor care ar dori să intervină, riscurile escaladării pentru cazul în care conflictul nu se încheie rapid. În acest mod, se consolidează strategia de a le prezenta oponenților un fapt împlinit rapid pentru stimularea detensionării, după ce Rusia și-a asigurat obiectivele pe teren”, au scris Kaushal și Cranny-Evans.

“Loviturile asupra țintelor din adâncimea teritoriului Ucrainei ar putea atunci să însoțească un asalt la sol mai puțin adânc, ce asigură câștiguri locale în apropierea graniței”, au concluzionat autorii studiului.

Capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile dinspre mare este în prezent limitată. Kievul achiziționează noi rachete antinavă lansate de la sol, precum și drone Bayraktar TB-2 pentru a ajuta la identificarea țintelor. Însă, FRMN și-a îmbunătățit capabilitățile ofensive mult mai mult și mai rapid decât flota ucraineană și-a perfecționat propriile capacități defensive.

Comentariul autorului: În prezent, FRMN dispune de 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, între care 10 nave de suprafață și șase submarine.

De asemenea, în termen de câteva zile, respectiv câteva săptămâni, în dotarea flotei vor mai fi introduse alte două nave purtătoare de rachete Kalibr. Este vorba despre nava de patrulare Serghei Kotov și nava mică purtătoare de rachete Tsiklon.

Astfel, până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, când se estimează că Rusia ar putea declanșa un eventual atac asupra Ucrainei, în înzestrarea FRMN se vor afla 18 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, după cum urmează:

- șase submarine Proiect 636.3 (B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov pe Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod, B-271 Kolpino);

- trei fregate Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen, Amiral Makarov);

- patru nave de patrulare Proiect 22160 (Vasili Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin, Serghei Kotov);

- patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Grayvoron);

- o navă mică purtătoare de rachete Proiect 20800 (Tsiklon).

Este cunoscut faptul că navele de suprafață pot să lanseze la o salvă opt rachete de croazieră de tip 3M14T, iar submarinele șase rachete 3M14K.

Având în vedere faptul că nu toate platformele purtătoare sunt operaționale, una sau două fiind supuse unor procese de reparații planificate, sau nu pot fi întrebuințate în Marea Neagră din alte motive (patru se află în misiune permanentă în Marea Mediterană), FRMN va dispune de 10-12 platforme cu rachete Kalibr, între care două sau trei submarine.

Acest lucru înseamnă că, la o singură salvă, FRMN poate să lanseze între 76 și 92 de rachete.

Nu trebuie neglijat deloc nici faptul că FRMN poate aduce în sprijin imediat încă trei nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr de la Flotila din Marea Caspică. Este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Veliky Ustiug și Uglici (Proiect 21631). Acestea au fost întrebuințate în timpul campaniei din Siria, lansând rachete 3M14 la distanțe de peste 1.400 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Rusia schimbă strategia de război și rezistența eroică a Ucrainei. Situația pe frontul ucrainean | Ion Petrescu vine „Pe Plan Extern”
România, una dintre ţările de pe flancul estic al NATO unde SUA ar putea stabili baze militare permanente, dar fără staţionarea trupelor în permanenţă
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Obiectivul Rusiei - distrugere totală. Marianna Prysiazhniuk, despre războiul lui Putin susținut de ruși: Nu mai e vorba doar de Ucraina
Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane
Soldați ucraineni, capturând un blindat al Armatei Rusiei însemnat cu lidera Z, simbolul invadării Ucrainei. Z vine de la „Za pobedy”, care înseamnă „Pentru victorie”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Despre războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, direct de la firul ierbii | Marianna Prysiazhniuk vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Cei patru care s-au dus să ia lumină de la Ambasada Rusiei, problemă de securitate națională și „activităţi ostile intereselor” NATO
Forțele de Rachete Strategice Ruse, componenta terestră a arsenalului nuclear al Rusiei, au început executarea unui exercițiu de amploare
O alianță regională de apărare fără precedent între Israel și armatele arabe
Noua Strategie Națională de Apărare a SUA: China este “prioritatea nr. 1”. Rusia rămâne în plan secund, ca “generator de amenințări acute”
Generalul american David Petraeus: Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată, dar cucerirea Mariupolului poate decide soarta războiului
SUA și Orientul Mijlociu: Schimbarea dinamicii, un nou capitol în relațiile dintre statele din Golf și America
Generalul Ben Hodges: Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război în Ucraina, acum e puţin probabil
EXCLUSIV
Chirieac: Discursul lui Biden la Varșovia - programul politic al Occidentului pentru secolul XXI
Vasile Dîncu: Armata României are 70.000 de militari profesioniști. Suplimentarea nu este o prioritate
Noua situație de securitate determină reconfigurări geostrategice în Orientul Mijlociu
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Armata română și strategia de apărare după războiul Rusiei în Ucraina | Aurel Cazacu vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Lev Troțki, adresându-se Armatei Roșii în timpul Războiului Civil Rus, sursă foto: The Guardian
EXCLUSIV
Recuperarea Tezaurului românesc - un demers legitim pentru limitarea finanțării războiului din Ucraina
Încercuirea trupelor ruse de la periferia de nord-vest a Kievului – informații încă neconfirmate, dar în concordanță cu ultimele evoluții
Iohannis: Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre
Cum mută China în războiul Rusiei din Ucraina. Strategie pe termen lung sau simple interese ale conducerii comuniste chineze
EXCLUSIV
Cât de mult rău poate să facă o poză şi un mesaj nepotrivit în actualul context al războiului informaţional ruso-ucrainean
Odesa, „trofeul” lui Putin. Armata rusă rupe sud-estul Ucrainei pentru a forța un coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia prin Donbas
Putin și-a expune cererile legate de Ucraina, într-un apel telefonic cu Erdogan
Războiul Rusiei în Ucraina. Ofensiva rusă, negocieri și perspectiva păcii | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Atacul dur al componentei financiare, în războiul economic împotriva Rusiei
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
EXCLUSIV
Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF
EXCLUSIV
Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)
China refuză să acționeze împotriva Rusiei, uitând că în 1937 a fost victima, în locul Ucrainei
Rusia va pierde războiul cu Ucraina – 12 concluzii ale celebrului expert în științe politice și economice, Francis Fukuyama
Rusia desfășoară exerciții în Marea Norvegiei, în contrapartidă la manevrele NATO “Cold Response-2022”

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro