Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rachetele de croazieră “Kalibr” vor juca un rol major într-un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina
22 dec 2021, 11:14
În cadrul unui articol scris pentru publicația britanică Forbes și publicat în ediția din 21.12.2021, jurnalistul David Axe a semnalat faptul că, deși în anul 2014 Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) era îmbătrânită și slabă, astăzi aceasta poate lansa rachete de croazieră până la Kiev.

În opinia acestuia, dacă Rusia își va îndeplini amenințările implicite și va extinde războiul împotriva Ucrainei, se va deschide un nou front pe mare. Lupta navală însă va avansa adânc în interiorul teritoriului ucrainean. Ar putea fi vizați chiar liderii Ucrainei în mod individual, care ar putea fi atacați. Acest lucru a devenit posibil în urma modernizării rapide a FRMN.

Autoritățile de la Kremlin au cheltuit în ultimii ani miliarde de dolari pentru a dota flota cu nave noi, submarine și avioane de luptă, dar, poate cel mai important, și cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte terestre aflate la sute de mile distanță. Astfel, dacă forțele ruse, care se înmulțesc în prezent de-a lungul graniței cu Ucraina, vor porni spre vest, navele de suprafață și submarinele rusești din Marea Neagră vor lovi trupele de apărare și liderii ucraineni cu zeci de rachete Kalibr.

“Este suficient să spunem că FRMN a fost reînzestrată în mod semnificativ”, au scris autorii Sindharth Kaushal și Sam Cranny-Evans într-un studiu efectuat în luna decembrie pentru Institutul Serviciilor Unite Regale din Londra.

La momentul anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a sprijinului ulterior acordat separatiștilor antiguvernamentali din Regiunea Donbas din Ucraina, adică la începutul anului 2014, FRMN avea o dotare cu adevărat veche, chiar și după standardele reduse ale Moscovei.

Aproape toate cele 38 de nave din prima linie ale flotei au rămas din perioada sovietică, inclusiv crucișătorul Moscova, crucișătorul Kerci și distrugătorul Smetlivy. Fregate, corvete, nave de desant și un singur submarin diesel-electric completau atunci FRMN. Lipsită de o capacitate semnificativă de atac pe uscat, FRMN a jucat un rol minor în anexarea Crimeii în anul 2014. Cu toate acestea, navele rusești au ajutat la blocarea flotei ruginite a Ucrainei.

Cincizeci și patru din cele 67 de nave ale Ucrainei au ajuns sub sechestru rusesc, cel puțin temporar. Nava amiral a Kievului, fregata Hetman Sahaydachniy, a fost unul dintre evadații notabili.

După anexare, FRMN și-a mutat sediul în orașul-port Sevastopol din Crimeea și a început modernizarea profundă a înzestrării. Navele Kerci și Smetlivy au fost dezafectate, iar echipajele acestora au fost transferate pe nave noi, care au sosit din diferite șantiere navale, inclusiv de la șantierul din orașul Kerci, aflat în estul Crimeii.

În șapte ani, FRMN a suferit o transformare majoră. Crucișătorul Moscova a fost supus unei renovări și s-a întors la flotă cu noi rachete antinavă supersonice P-1000. Trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, patru nave de patrulare Proiect 22160 și șase submarine din clasa Kilo s-au alăturat flotei până în anul 2021.

Înainte de 2014, FRMN nu dispunea de rachete pentru atacul împotriva țintelor terestre. Astăzi, o treime din navele sale pot să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Pentru a efectua indicarea țintelor pentru aceste rachete, flota întrebuințează drone și avioane de cercetare cu echipaj.

Navele din dotarea flotei nu sunt, în medie, de dimensiuni mari. Crucișătorul Moscova, cu un deplasament de 12.500 de tone este de departe cea mai mare navă de luptă a FRMN. Nava medie este o corvetă cu un deplasament de doar 1.000 de tone. Dar chiar și aceste corvete sunt dotate cu rachete de croazieră Kalibr, care au o bătaie de peste 1.000 de mile. De asemenea, bateriile de rachete antinavă și antiaeriene de la sol susțin acțiunile navelor de luptă.

Deocamdată, nu este foarte clar ce rol ar putea juca FRMN într-un eventual război cu Ucraina. Cu toate acestea, Kaushal și Cranny-Evans au prezentat câteva opțiuni ale autorităților ruse.

“O posibilitate constă în efectuarea de lovituri de mare precizie în sprijinul Forțelor Terestre ruse fie de pe mare, fie de la sol”, au afirmat aceștia.

Potrivit acestora, în cazul în care FRMN va lansa lovituri asupra Ucrainei, ar putea viza mai degrabă ținte politice decât strict militare. Adică, facilități guvernamentale non-militare și lideri ucraineni în mod individual.

“Folosirea loviturilor la distanță mare împotriva unor ținte sensibile din punct de vedere politic este esențială pentru abordarea rusă în ceea ce privește gestionarea escaladării și localizării conflictelor. Distrugerea unor ținte de mare valoare poate fi folosită pentru a reaminti atât adversarului imediat, cât și celor care ar dori să intervină, riscurile escaladării pentru cazul în care conflictul nu se încheie rapid. În acest mod, se consolidează strategia de a le prezenta oponenților un fapt împlinit rapid pentru stimularea detensionării, după ce Rusia și-a asigurat obiectivele pe teren”, au scris Kaushal și Cranny-Evans.

“Loviturile asupra țintelor din adâncimea teritoriului Ucrainei ar putea atunci să însoțească un asalt la sol mai puțin adânc, ce asigură câștiguri locale în apropierea graniței”, au concluzionat autorii studiului.

Capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile dinspre mare este în prezent limitată. Kievul achiziționează noi rachete antinavă lansate de la sol, precum și drone Bayraktar TB-2 pentru a ajuta la identificarea țintelor. Însă, FRMN și-a îmbunătățit capabilitățile ofensive mult mai mult și mai rapid decât flota ucraineană și-a perfecționat propriile capacități defensive.

Comentariul autorului: În prezent, FRMN dispune de 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, între care 10 nave de suprafață și șase submarine.

De asemenea, în termen de câteva zile, respectiv câteva săptămâni, în dotarea flotei vor mai fi introduse alte două nave purtătoare de rachete Kalibr. Este vorba despre nava de patrulare Serghei Kotov și nava mică purtătoare de rachete Tsiklon.

Astfel, până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, când se estimează că Rusia ar putea declanșa un eventual atac asupra Ucrainei, în înzestrarea FRMN se vor afla 18 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, după cum urmează:

- șase submarine Proiect 636.3 (B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov pe Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod, B-271 Kolpino);

- trei fregate Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen, Amiral Makarov);

- patru nave de patrulare Proiect 22160 (Vasili Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin, Serghei Kotov);

- patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Grayvoron);

- o navă mică purtătoare de rachete Proiect 20800 (Tsiklon).

Este cunoscut faptul că navele de suprafață pot să lanseze la o salvă opt rachete de croazieră de tip 3M14T, iar submarinele șase rachete 3M14K.

Având în vedere faptul că nu toate platformele purtătoare sunt operaționale, una sau două fiind supuse unor procese de reparații planificate, sau nu pot fi întrebuințate în Marea Neagră din alte motive (patru se află în misiune permanentă în Marea Mediterană), FRMN va dispune de 10-12 platforme cu rachete Kalibr, între care două sau trei submarine.

Acest lucru înseamnă că, la o singură salvă, FRMN poate să lanseze între 76 și 92 de rachete.

Nu trebuie neglijat deloc nici faptul că FRMN poate aduce în sprijin imediat încă trei nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr de la Flotila din Marea Caspică. Este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Veliky Ustiug și Uglici (Proiect 21631). Acestea au fost întrebuințate în timpul campaniei din Siria, lansând rachete 3M14 la distanțe de peste 1.400 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times

Ştiri Recomandate

Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia