Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport al parlamentarilor britanici: Armata a pierdut peste 900 de tancuri, iar programul pentru modernizarea AFV-urilor este jalnic
16 Martie, 14:48
Comitetul de Apărare din Camera Comunelor (camera inferioară a Parlamentului Regatului Unit) a descris eforturile de modernizare a flotei de vehicule blindate de luptă (AFV) a armatei ca fiind "jalnice" şi a avertizat, într-un raport, că îmbătrânirea şi epuizarea flotei pun Armata într-un "risc serios" de a fi depăşită de adversari, informează BBC.

În documentul intitulat "Învechit şi Depăşit", membrii comitetului subliniază "amânările birocratice" şi "incompetenţa generală" care au ''zădărnicit'' încercările de a reechipa Armata în ultimele două decenii, transmite Agerpres.

În 1990, Regatul Unit a avut în inventar aproximativ 1.200 de tancuri principale de luptă - astăzi are 227, se specifică în raport. Capacitatea vehiculelor blindate a atins "un punct de perimare a lotului, rămânând în urma celor deţinute de aliaţii şi potenţialii noştri adversari".

"Programul vehiculelor blindate de luptă ale armatei a fost afectat de incertitudini", a declarat preşedintele comitetului, Tobias Ellwood. "Decizia de a investi în vehicule de luptă este prea adesea împiedicată de incertitudinile legate de ceea ce doreşte armata pentru ele şi se opune dorinţei de a finanţa alte priorităţi de apărare", a adăugat deputatul conservator, o referire la intenţia clară a guvernului de a trece de la era industrială la tehnologia din era informaţiei.

Raportul vine înaintea publicării unei evaluări cuprinzătoare a politicii externe, de apărare, securitate şi dezvoltare a guvernului, care va fi prezentată marţi de premierul Boris Johnson.

Descrisă ca fiind cea mai importantă revizuire a apărării de la sfârşitul Războiului Rece, se preconizează că aceasta se va concentra pe dezvoltarea de noi tehnologii, precum roboţi, sisteme autonome şi combaterea noilor ameninţări în spaţiu şi cyberspaţiu.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: "Mulţumim Comisiei de apărare pentru raport şi recunoaştem recomandările sale în timp ce căutăm să îmbunătăţim gestionarea programelor noastre de echipamente mari şi complexe.

Potrivit acestuia, cu ajutorul unei sponsorizări substanţiale de 24 de miliarde de lire sterline pentru apărare, reforma apărării va oferi resurse pentru a furniza o forţă blindată modernizată, digitalizată şi programată pentru a face faţă ameninţărilor viitoare.

O analiză a apărării, care urmează să fie publicată în curând, va promite să transforme şi să modernizeze forţele armate ale Marii Britanii pentru a lupta în războaiele viitorului.

Dar acest raport ridică serioase semne de întrebare cu privire la posibilitatea Ministerului Apărării de a realiza acest lucru.

Parlamentarii descriu Ministerul Apărării şi, în special, eforturile armatei britanice de a-şi moderniza flota îmbătrânită de vehicule blindate ca fiind "o poveste tristă de amânare birocratică, indecizie militară, management financiar defectuos şi incapacitate generală".

Sute de milioane de lire sterline au fost "risipite" şi puţine rezultate pot fi prezentate. Armata a rămas cu tancuri şi vehicule blindate depăşite în faţa unui adversar ca Rusia.

"Acest lucru va avea un impact profund şi potenţial devastator asupra capacităţii noastre de a răspunde la ameninţările din partea adversarilor", a spus Ellwood.

Pentru a-şi moderniza tancurile, Armata va trebui să reducă semnificativ numărul acestora. Este posibil ca unele programe, cum ar fi modernizarea a sute de vehicule de luptă de infanterie, să fie desfiinţate cu totul.

Parlamentarii spun că Ministerul Apărării trebuie să abordeze urgent deficitele în ceea ce priveşte capacităţile artileriei, apărării aeriene şi anti drone, citând investiţia rusă în sisteme moderne de artilerie cu rachete şi proiectile, care a definit victoria lor rapidă în Ucraina în 2014.

"Într-un conflict, soldaţii capabili care lucrează pentru forţele armate s-ar putea trezi copleşiţi, dependenţi de o flotă de vehicule de luptă învechite şi depăşite. Guvernul nu ar trebui să facă nicio greşeală, aceste eşecuri ar putea costa vieţi", a spus preşedintele comitetului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro