Grupările teroriste care au vizat Turcia și-au extins activitatea și mărit numărul de adepții în Germania, potrivit unui nou raport publicat marți de agenția germană de spionaj.
Membrii sau adepții grupului terorist PKK au crescut la 14.500 în 2017, în creștere față de 14.000 în anul precedent, a afirmat agenția internă de informații BfV în raportul său anual, potrivit hurriyetdailynews.
"PKK continuă să fie cea mai mare organizație extremistă a străinilor din Germania în ceea ce privește numărul de membrii și eficiența acestora", se arată în raport.
Gruparea teroristă a investit anul trecut în Germania peste 14 milioane de euro și Europa aproximativ 25 milioane de euro în diverse campanii, a estimat agenția de spionaj germană
Oficiului Federal pentru Apărarea Constituției (BfV) a subliniat că, deși PKK și-a schimbat numele de mai multe ori în ultimii ani pentru a da o impresie pozitivă, organizațiile sale din Germania și Europa erau încă strict controlate de cadrele autoritare ale organizației teroriste din nordul Irakului.
"Chiar dacă evenimentele pașnice rămân obiectivul principal în Europa, violența continuă să fie o opțiune a ideologiei PKK", se arată în raport.
PKK a fost interzisă în Germania din 1993, dar a reușit să înființeze mai multe organizații sub diferite forme şi nume folosindu-le pentru activitățile sale de recrutare, propagandă și strângere de fonduri.
Ankara a criticat mult timp autoritățile germane pentru că nu a luat măsuri serioase, tolerând cu bună ştiinţă activitățile PKK și a altor organizații teroriste care vizează Turcia.
Raportul BfV a arătat că organizațiile teroriste de extremă stângă au reușit, de asemenea, să construiască rețele în Germania.
Alte grupuri menţionate în raport:
DHKP-C (Partidul/Frontul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului- Mişcarea clandestină de extremă stânga) are 650 de adepţi în țară și a desfășurat activități de propagandă semnificativă prin mai multe asociații, potrivit agenţiei anadolu.
Printre celelalte două organizații teroriste scoase în afara legii, TKP/ML avea 1300 de membri, iar MLKP a avut 600 de adepți în Germania anul trecut.
Reticența Berlinului de a lua măsuri puternice împotriva grupurilor teroriste anti-Turcia a fost o sursă majoră de tensiune între cele două țări în ultimii ani.
Politicienii turci au criticat puternic Germania pentru că aceasta a devenit un refugiu sigur pentru membrii Organizației Fetullah (FETO), care a orchestrat o lovitură de stat înfrântă în 2016.
În raportul său anual, agenția germană de informații a observat că Turcia a privit organizația FETO a lui Fetullah Gulen ca fiind responsabilă de tentativa de lovitură de stat 2016, dar nu a furnizat informații detaliate despre activitățile grupării, consideră regimul de la Akara.
Aproximativ 14.000 de persoane suspectate de legături cu FETO au ajuns în Germania în ultimii doi ani, iar sute dintre aceștia au primit azil, potrivit rapoartelor locale din presă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News