Raport ISC, despre ingerința Rusiei în Brexit: Guvernul britanic e acuzat că s-a uitat în altă parte
Un raport oficial prezentat Parlamentului britanic acuză guvernul de la Londra că a ignorat ingerința rusă și campaniile ruse în ceea ce privește referendumul din 2016 în urma căruia Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană.
Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) al Parlamentului a prezentat raportul oficial în care se precizează că ingerința Rusiei în Regatul Unit era o „normalitate”. Guvernul britanic este acuzat că, în ciuda faptului că existau campanii de dezinformare rusă, acesta a ignorat pericolul reprezentat de aceste campanii de propagandă.
Potrivit BBC, care citează raportul, guvernul britanic nu a luat nicio măsură pentru a proteja Marea Britanie de o posibilă ingerință a Federației Ruse în ceea ce privește referendumul pentru Brexit. Practic, Marea Britanie a preferat să se uite în altă parte.
Potrivit Euronews, raportul precizează că sunt „dificil de dovedit” afirmațiile potrivit cărora Rusia s-a implicat în referendumul din 2016, dar s-a stabilit în mod categoric că executivul „a acceptat târziu existența unei amenințări” chiar și în contextul în care au apărut dovezi ale ingerinței ruse la referendumul de independență care a avut loc în Scoția în 2014.
A influențat Rusia rezultatul referendumului pentru Brexit?
Premierul Boris Johnson a fost acuzat de-a lungul timpului că a blocat publicarea acestui raport înainte de alegerile parlamentare care au avut loc la finalul anului trecut. Atunci, conservatorii au reușit să îi învingă pe laburiști. Totodată, raportul în cauză vorbește despre relații ale mediului politic cu oligarhi ruși.
Scoțianul Steward Hosie, membru în Comitetul pentru Informații și Securitate, a acuzat Guvernul britanic că nu a vrut să afle și să ancheteze ingerința Rusiei în referendumul pentru Brexit, adăugând că Downing Street a „evitat” să facă acest lucru „pentru că nu voia să afle”.
Într-o conferință de presă, citat de BBC, Hosie a solicitat să se efectueze o investigație a rolului jucat de Moscova în referendumul pentru Brexit, în cazul în care acesta a existat.
Raportul precizează însă că Rusia a încercat să "intervină" în referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, iar agenţiile de informaţii ar trebui să facă o evaluare şi privind o potenţială interferenţă rusă în referendumul pentru Brexit.
Tot în raport, Federația Rusă este considerată o amenințare pentru Regatul Unit și Occident, în ceea ce privește atacurile cibernetice și spionajul. Pe de altă parte Moscova a negat vehemet de-a lungul timpului orice ingerință în alegerile din Occident.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News