Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport ISC, despre ingerința Rusiei în Brexit: Guvernul britanic e acuzat că s-a uitat în altă parte
21 iul 2020 / 21:00
Un raport oficial prezentat Parlamentului britanic acuză guvernul de la Londra că a ignorat ingerința rusă și campaniile ruse în ceea ce privește referendumul din 2016 în urma căruia Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană.

Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) al Parlamentului a prezentat raportul oficial în care se precizează că ingerința Rusiei în Regatul Unit era o „normalitate”. Guvernul britanic este acuzat că, în ciuda faptului că existau campanii de dezinformare rusă, acesta a ignorat pericolul reprezentat de aceste campanii de propagandă.

Potrivit BBC, care citează raportul, guvernul britanic nu a luat nicio măsură pentru a proteja Marea Britanie de o posibilă ingerință a Federației Ruse în ceea ce privește referendumul pentru Brexit. Practic, Marea Britanie a preferat să se uite în altă parte.

Potrivit Euronews, raportul precizează că sunt „dificil de dovedit” afirmațiile potrivit cărora Rusia s-a implicat în referendumul din 2016, dar s-a stabilit în mod categoric că executivul „a acceptat târziu existența unei amenințări” chiar și în contextul în care au apărut dovezi ale ingerinței ruse la referendumul de independență care a avut loc în Scoția în 2014.

 

A influențat Rusia rezultatul referendumului pentru Brexit?

 

Premierul Boris Johnson a fost acuzat de-a lungul timpului că a blocat publicarea acestui raport înainte de alegerile parlamentare care au avut loc la finalul anului trecut. Atunci, conservatorii au reușit să îi învingă pe laburiști. Totodată, raportul în cauză vorbește despre relații ale mediului politic cu oligarhi ruși.

Scoțianul Steward Hosie, membru în Comitetul pentru Informații și Securitate, a acuzat Guvernul britanic că nu a vrut să afle și să ancheteze ingerința Rusiei în referendumul pentru Brexit, adăugând că Downing Street a „evitat” să facă acest lucru „pentru că nu voia să afle”.

Într-o conferință de presă, citat de BBC, Hosie a solicitat să se efectueze o investigație a rolului jucat de Moscova în referendumul pentru Brexit, în cazul în care acesta a existat.

Raportul precizează însă că Rusia a încercat să "intervină" în referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, iar agenţiile de informaţii ar trebui să facă o evaluare şi privind o potenţială interferenţă rusă în referendumul pentru Brexit.

Tot în raport, Federația Rusă este considerată o amenințare pentru Regatul Unit și Occident, în ceea ce privește atacurile cibernetice și spionajul. Pe de altă parte Moscova a negat vehemet de-a lungul timpului orice ingerință în alegerile din Occident.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro