Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
'Războiul COVID-19'. Laboratorul din Wuhan se află în mijlocul bătăliei informaționale
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Războaiele lumii au diverse denumiri, de la cel de '30 de ani', la cel al 'Celor două roze' sau 'Marele Război', fiecare a exprimat o imagine izvorâtă de către om.
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres

Astăzi observăm că lumea se îndreaptă spre un conflict postmodern, care poate fi intitulat 'războiul COVID-19'. Este specific extremismului infodemiei contemporane, devenind pe zi ce trece total și foarte periculos. Ca orice învrăjbire, bătălia coronavirusului a început cu legende și cu falsuri.

Modelul informațional provocat de către actuala pandemie reprezintă suma perfectă a instrumentelor și metodelor de folosire a mediei electronice, de aproape un deceniu, pentru a ataca, insulta sau învinge un rival economic, politic, cultural sau național. Ca urmare cetățenii nu mai au încredere în informațiile oficiale, astfel că se lasă convinși de teorii care mai de care mai ciudate, cele care le oferă răspunsul simplu, dar excepțional pe care îl așteaptă.

 

Coronaviruslui și laboratorul din Wuhan

 

În cazul COVID-19, omul de rând nu crede că apariția virusului a fost rezultatul unui proces natural de transfer (fenomen care se întâmplă absolut normal în lume) de la regnul animal la regnul uman, ci trebuie să fi fost o intervenție artificială, programată pentru distrugerea lumii.

Astfel  că un laborator de cercetare științifică chinez se află în mijlocul celui mai mare scandal mediatic al acestui secol, după atacurile teroriste din 11 Septembrie de la New York. Aflat la periferia deluroasă a orașului Wuhan, orașul chinez care a reprezentat centrul crizei coronavirusului, acest complex științific chinez de înaltă biosecuritate este acum subiectul uneia dintre cele mai complicate teorii ale conspirației.

Orașul Wuhan găzduiește China Center for Virus Culture Collection, cea mai mare bancă științifică de virusuri din Asia, care, potrivit site-ului său web, păstrează peste 1.500 de tulpini. Complexul științific conține primul laborator de securitate maximă din Asia, echipat pentru a gestiona agenții patogeni de clasa 4 (P4) - viruși periculoși care prezintă un risc ridicat de transmitere de la persoană la persoană, precum Ebola. Laboratorul de 42 de milioane de dolari a fost finalizat în 2015 și s-a deschis definitiv în 2018.

Fondatorul unei firme franceze de bioindustrie, Alain Merieux, a fost consultant principal la construcția sa. Laboratorul P4 de 32.000 de metrii pătrați, situat într-o clădire pătrată cu o anexă cilindrică, se află lângă un iaz de la poalele unui deal împădurit din periferia îndepărtată a orașului. La o vizită recentă, reprezentanții cunoscutei agenții de presă AFP nu au văzut niciun semn de activitate în interior. Ca un avertisment pentru ce va urma, un afiș în afara complexului atenționa: „Prevenire și control puternic, nu panicați, ascultați anunțurile oficiale, credeți în știință, nu răspândiți zvonuri!”.

 

Laboratorul din Wuhan, o armă folosită de SUA

 

Secretarul de Stat Pompeo al Statelor Unite susține astăzi că trebuie investigată această teorie, desenând tușe groase de maipulare și oferind substanță unei teorii nedemonstrate. Exact la timp, pot susține analiștii în mecanica conflictelor, având în vedere că micul armistițiu pe care Trump și Xi l-au negociat telefonic, pentru ca SUA să aibă acces la resursele medicale de primă mână pare a fi ținut doar câteva săptămâni și a pus capăt celebrului ping-pong de declarații despre virusul american sau cel chinez.  

Teoria cu producerea artificială a virusului COVID-19, într-un complex științific, aflat  convenabil chiar lângă orașul de unde a izbucnit pandemia, devine dintr-o dată o armă extrem de eficace în complexul conflict care s-a declanșat între cele două super-puteri ale lumii.

Elementul principal al teoriei americane, care se dorește a fi demonstrat, este că virusul a fost creat în acea clădire ultramodernă și eliberat, cu sau fără intenție , în orașul Wuhan. Conform celor care folosesc această teorie fără acest început nu se pot explica nici virulența virusului și nici secretomania autorităților chineze din primele săptămâni ale declanșării epidemiei.

În Iulie 1947, la Roswell unde se afla principalul escadron atomic al SUA din acel moment, se va naște principala dezinformare și teorie a OZN-urilor. Din cauza unei greșeli de comunicare, o informație publicată în ziarele lumii (ironia face să apară exact, pe prima pagină și deasupra anunțului despre căsătoria din exil dintre fostul rege român Carol al II-lea și amanta sa Elena Lupescu) vorbește despre faptul că, pe un câmp al unui fermier american, lângă baza militară atomică, s-ar fi prăbușit o farfurie zburătoare, cu extratereștrii la bord.

Secretomania care a urmat, confuziile voite și lipsa de experineță a Armatei americane de a face față comunicării conflictuale au dus la apariția unui adevărat Watergate comsic. După 3 rapoarte oficiale ale Armatei americane prin care se neagă argumentat elementele conspirației, după mii de cărți publicate, prezentând argumente pro sau contra, după ce Hollywood a transformat afacerea în bani cash, după 70 de ani în care s-a construit una dintre cele mai prolifice industrii a dezinformării, incidentul Roswell reprezintă și astăzi miezul fierbinte al unei subculturii care s-a dezvoltat exponențial și a cucerit globul.  Astăzi, 1 din 5 oameni de pe această planetă este convins că incidentul Roswell a avut loc și că SUA au pus mâna pe tehnologie extraterestră.

 

Pompeo a anunțat o anchetă

 

Principiul manipulării este simplu. Acum secole marile dezastre naturale sau umane erau considerate acte divine trimise să pedepsească pentru închipuite păcate, ca apoi să fie implementate noi reguli favorabile celui mai puternic. Exact același principiu este folosit astăzi când se dorește să se substanțieze vina Chinei, pentru a trage foloase economice și politice pe termen mediu și lung.

Statele Unite au adus acum acuzațiile marginale în presa serioasă, de mainstream, mai mult au transformat informația neverificată în act de diplomație oficială. Exact ca atunci când inspecțiile internaționale trimise să gasească armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, anunțau că nu le-au găsit, dar sigur dictatorul irakian le are, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că oficialii americani fac o „investigație completă” pentru modul în care virusul „a ieșit în lume”. Căci de luni de zile, tot felul de exaltați au acuzat China că ascunde informații și că minte.

Elementele principale ale teoriei conspirației au fost reliefate de Pompeo, care de altfel a și indicat că acelea vor anchetate. Pompeo a declarat vineri că autoritățile chineze în sine, când au început să investigheze virusul, „au considerat dacă WIV a fost, de fapt, locul de unde provenea acest lucru”.

„Știm că nu au permis oamenilor de știință din lume să intre în acel laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă acolo chiar și când vorbim”, a spus el într-un interviu radio.

Washington Post și Fox News au citat surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar fi putut să vină - accidental - din această unitate.

Mai mult, folosindu-se de celebra metodă a surselor anonime, presa americană a și început o campanie masivă de unificare a dezinformării, desenând deja terenul de box dintre cele două puteri. Document diplomatice anonime ale SUA văzute de The Washington Post au dezvăluit că oficialii erau preocupați în special de standardele de siguranță inadecvate legate de manipularea specimenelor biologice făcute către cercetători, în laboratorul de înaltă securitate. Fox News a spus că „pacientul zero” al pandemiei s-ar putea să fi fost infectat de o tulpină de virus de lilieci studiată la unitatea care a ajuns într-un fel sau altul la populația din Wuhan.

Pentru moment însă, ceea ce nu s-a explicat, nu este neapărat originea naturală sau artificială a virusului ci locul de unde a început pandemia.

Cercetătorii serioși pun în discuție teoria cu piața de animale sălbatice din Wuhan. Dar, atenție, nu se îndoiesc pentru că nu cred, ci pentru că ei nu iau în calcul informații fantasmagorice. Lumea științei adevărate susține că nu există niciun fel de element material consistent și verificabil care să confirme sau să infirme această teorie. O abordare responsabilă și perfect lucidă care este departe de modelul hiper mediatizat ale armelor chimice ale lui Saddam Hussein sau de tehnologia extraterestră păstrată într-un depozit misterios.

Între timp oamenii cred în bazaconiile devenite mituri care devin adevăruri intime, folclorul popular având ingrata misiune de a indexa această subcultură a minciunii și informației false.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice

Ştiri Recomandate

Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
pixel