Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
'Războiul COVID-19'. Laboratorul din Wuhan se află în mijlocul bătăliei informaționale
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Războaiele lumii au diverse denumiri, de la cel de '30 de ani', la cel al 'Celor două roze' sau 'Marele Război', fiecare a exprimat o imagine izvorâtă de către om.
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres

Astăzi observăm că lumea se îndreaptă spre un conflict postmodern, care poate fi intitulat 'războiul COVID-19'. Este specific extremismului infodemiei contemporane, devenind pe zi ce trece total și foarte periculos. Ca orice învrăjbire, bătălia coronavirusului a început cu legende și cu falsuri.

Modelul informațional provocat de către actuala pandemie reprezintă suma perfectă a instrumentelor și metodelor de folosire a mediei electronice, de aproape un deceniu, pentru a ataca, insulta sau învinge un rival economic, politic, cultural sau național. Ca urmare cetățenii nu mai au încredere în informațiile oficiale, astfel că se lasă convinși de teorii care mai de care mai ciudate, cele care le oferă răspunsul simplu, dar excepțional pe care îl așteaptă.

 

Coronaviruslui și laboratorul din Wuhan

 

În cazul COVID-19, omul de rând nu crede că apariția virusului a fost rezultatul unui proces natural de transfer (fenomen care se întâmplă absolut normal în lume) de la regnul animal la regnul uman, ci trebuie să fi fost o intervenție artificială, programată pentru distrugerea lumii.

Astfel  că un laborator de cercetare științifică chinez se află în mijlocul celui mai mare scandal mediatic al acestui secol, după atacurile teroriste din 11 Septembrie de la New York. Aflat la periferia deluroasă a orașului Wuhan, orașul chinez care a reprezentat centrul crizei coronavirusului, acest complex științific chinez de înaltă biosecuritate este acum subiectul uneia dintre cele mai complicate teorii ale conspirației.

Orașul Wuhan găzduiește China Center for Virus Culture Collection, cea mai mare bancă științifică de virusuri din Asia, care, potrivit site-ului său web, păstrează peste 1.500 de tulpini. Complexul științific conține primul laborator de securitate maximă din Asia, echipat pentru a gestiona agenții patogeni de clasa 4 (P4) - viruși periculoși care prezintă un risc ridicat de transmitere de la persoană la persoană, precum Ebola. Laboratorul de 42 de milioane de dolari a fost finalizat în 2015 și s-a deschis definitiv în 2018.

Fondatorul unei firme franceze de bioindustrie, Alain Merieux, a fost consultant principal la construcția sa. Laboratorul P4 de 32.000 de metrii pătrați, situat într-o clădire pătrată cu o anexă cilindrică, se află lângă un iaz de la poalele unui deal împădurit din periferia îndepărtată a orașului. La o vizită recentă, reprezentanții cunoscutei agenții de presă AFP nu au văzut niciun semn de activitate în interior. Ca un avertisment pentru ce va urma, un afiș în afara complexului atenționa: „Prevenire și control puternic, nu panicați, ascultați anunțurile oficiale, credeți în știință, nu răspândiți zvonuri!”.

 

Laboratorul din Wuhan, o armă folosită de SUA

 

Secretarul de Stat Pompeo al Statelor Unite susține astăzi că trebuie investigată această teorie, desenând tușe groase de maipulare și oferind substanță unei teorii nedemonstrate. Exact la timp, pot susține analiștii în mecanica conflictelor, având în vedere că micul armistițiu pe care Trump și Xi l-au negociat telefonic, pentru ca SUA să aibă acces la resursele medicale de primă mână pare a fi ținut doar câteva săptămâni și a pus capăt celebrului ping-pong de declarații despre virusul american sau cel chinez.  

Teoria cu producerea artificială a virusului COVID-19, într-un complex științific, aflat  convenabil chiar lângă orașul de unde a izbucnit pandemia, devine dintr-o dată o armă extrem de eficace în complexul conflict care s-a declanșat între cele două super-puteri ale lumii.

Elementul principal al teoriei americane, care se dorește a fi demonstrat, este că virusul a fost creat în acea clădire ultramodernă și eliberat, cu sau fără intenție , în orașul Wuhan. Conform celor care folosesc această teorie fără acest început nu se pot explica nici virulența virusului și nici secretomania autorităților chineze din primele săptămâni ale declanșării epidemiei.

În Iulie 1947, la Roswell unde se afla principalul escadron atomic al SUA din acel moment, se va naște principala dezinformare și teorie a OZN-urilor. Din cauza unei greșeli de comunicare, o informație publicată în ziarele lumii (ironia face să apară exact, pe prima pagină și deasupra anunțului despre căsătoria din exil dintre fostul rege român Carol al II-lea și amanta sa Elena Lupescu) vorbește despre faptul că, pe un câmp al unui fermier american, lângă baza militară atomică, s-ar fi prăbușit o farfurie zburătoare, cu extratereștrii la bord.

Secretomania care a urmat, confuziile voite și lipsa de experineță a Armatei americane de a face față comunicării conflictuale au dus la apariția unui adevărat Watergate comsic. După 3 rapoarte oficiale ale Armatei americane prin care se neagă argumentat elementele conspirației, după mii de cărți publicate, prezentând argumente pro sau contra, după ce Hollywood a transformat afacerea în bani cash, după 70 de ani în care s-a construit una dintre cele mai prolifice industrii a dezinformării, incidentul Roswell reprezintă și astăzi miezul fierbinte al unei subculturii care s-a dezvoltat exponențial și a cucerit globul.  Astăzi, 1 din 5 oameni de pe această planetă este convins că incidentul Roswell a avut loc și că SUA au pus mâna pe tehnologie extraterestră.

 

Pompeo a anunțat o anchetă

 

Principiul manipulării este simplu. Acum secole marile dezastre naturale sau umane erau considerate acte divine trimise să pedepsească pentru închipuite păcate, ca apoi să fie implementate noi reguli favorabile celui mai puternic. Exact același principiu este folosit astăzi când se dorește să se substanțieze vina Chinei, pentru a trage foloase economice și politice pe termen mediu și lung.

Statele Unite au adus acum acuzațiile marginale în presa serioasă, de mainstream, mai mult au transformat informația neverificată în act de diplomație oficială. Exact ca atunci când inspecțiile internaționale trimise să gasească armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, anunțau că nu le-au găsit, dar sigur dictatorul irakian le are, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că oficialii americani fac o „investigație completă” pentru modul în care virusul „a ieșit în lume”. Căci de luni de zile, tot felul de exaltați au acuzat China că ascunde informații și că minte.

Elementele principale ale teoriei conspirației au fost reliefate de Pompeo, care de altfel a și indicat că acelea vor anchetate. Pompeo a declarat vineri că autoritățile chineze în sine, când au început să investigheze virusul, „au considerat dacă WIV a fost, de fapt, locul de unde provenea acest lucru”.

„Știm că nu au permis oamenilor de știință din lume să intre în acel laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă acolo chiar și când vorbim”, a spus el într-un interviu radio.

Washington Post și Fox News au citat surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar fi putut să vină - accidental - din această unitate.

Mai mult, folosindu-se de celebra metodă a surselor anonime, presa americană a și început o campanie masivă de unificare a dezinformării, desenând deja terenul de box dintre cele două puteri. Document diplomatice anonime ale SUA văzute de The Washington Post au dezvăluit că oficialii erau preocupați în special de standardele de siguranță inadecvate legate de manipularea specimenelor biologice făcute către cercetători, în laboratorul de înaltă securitate. Fox News a spus că „pacientul zero” al pandemiei s-ar putea să fi fost infectat de o tulpină de virus de lilieci studiată la unitatea care a ajuns într-un fel sau altul la populația din Wuhan.

Pentru moment însă, ceea ce nu s-a explicat, nu este neapărat originea naturală sau artificială a virusului ci locul de unde a început pandemia.

Cercetătorii serioși pun în discuție teoria cu piața de animale sălbatice din Wuhan. Dar, atenție, nu se îndoiesc pentru că nu cred, ci pentru că ei nu iau în calcul informații fantasmagorice. Lumea științei adevărate susține că nu există niciun fel de element material consistent și verificabil care să confirme sau să infirme această teorie. O abordare responsabilă și perfect lucidă care este departe de modelul hiper mediatizat ale armelor chimice ale lui Saddam Hussein sau de tehnologia extraterestră păstrată într-un depozit misterios.

Între timp oamenii cred în bazaconiile devenite mituri care devin adevăruri intime, folclorul popular având ingrata misiune de a indexa această subcultură a minciunii și informației false.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Evaluări eronate în privinţa derulării războiului din Ucraina | Șeful Statului Major General al forțelor armate cehe: Predicțiile pesimiste sunt de fapt alimentate de propaganda rusă
Ana Cătăuță: Rusia nu a fost niciodată o democrație. Democrațiile pun mai greu industria de apărare în mișcare, dar o fac pe termen lung
Documente secrete despre doctrina nucleară a Rusiei: Bombele nucleare tactice vizează Europa, în timp ce pentru SUA rușii au pregătit bombe strategice
General estonian: Discuția privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina este un semnal pentru Rusia
EXCLUSIV
Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic
Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
După 2 ani de ”Operațiune Z”, Kievul reamintește că Rusia e un uriaș cu picioare de lut: Cele două avioane Beriev A-50 vedeau și coordonau toate acțiunile aeriene din Ucraina
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
Noi amenințări lansate de Rusia pentru a da frisoane Occidentului: Putin spune că 95% din forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate
General american: Înfrângerea Rusiei în Ucraina sau conflict înghețat. Ucraina trebuie să reziste iar o nouă contraofensivă e posibilă în 2025
Fost înalt oficial al SUA pune reflectorul pe Armata britanică: ”UK nu are resursele necesare pentru a face față unei posibile amenințări din partea Rusiei”
SUA "nu au un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar destinat Ucrainei: Suntem concentrați 100% pe ''planul A"
"Dacă nu-i oprim pe ruși, vom avea un front NATO de 2.500 de mile" - generalul american Wesley Clark despre necesitatea de a ajuta Ucraina

Ştiri Recomandate

O dronă militară s-ar fi prăbuşit într-o zonă izolată din Insulă Mare a Brăilei (Video): Primele imagini cu craterul format de prăbușirea dronei
Danemarca vinde 24 de avioane F-16 Argentinei. Experții sunt indignați de situație, în timp ce Putin promite să "distrugă" avioanele F-16 ucrainene
Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Au intrat și rușii în Marea Roșie. Nave de luptă rusești se îndreaptă spre estul Mediteranei pentru a întări gruparea de acolo aflată la cel mai redus nivel istoric
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi
Su-35, cel mai promovat avion rus sau Su-27? Cert e că un avion rus „pierde lupta” cu forța gravitațională” (Video). Posibil doborât chiar de ruși
Zelenski: Rusia pregătește o ofensivă și nu suntem pregătiți
Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Interviu E.S. Adrian Zuckerman | Previziuni privind războiul din Ucraina pentru 2024 / Poziția României la frontiera de est a NATO
Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară
Utilizarea rachetei hipersonice Zircon de către Rusia poate indica o lipsă de alte rachete la nivelul arsenalului și poate reprezenta o provocare pentru forțele armate ucrainene
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
A fost lansat la apă un nou submarin din clasa Scorpene construit de francezi în Brazilia. România vizează și ea astfel de submarine
Zelenski spune că nu e nicio justificare rațională pentru a explica de ce Patriot nu acoperă cerul Ucrainei. Apel și pentru F-16
Hamas refuză să elibereze ostaticii până când Israelul nu va retrage trupele din Gaza
Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina
Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”
Franța nu va trimite militari să lupte în Ucraina. Tot ce trebuie să știi după ce în presă au apărut informații că Regimentul 126 Infanterie francez va fi dislocat în Ucraina
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina
Rusia pregătește o ploaie de rachete hipersonice Zircon peste Ucraina. Rușii au concentrat și pregătit zeci de rachete în Crimeea
pixel