Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
'Războiul COVID-19'. Laboratorul din Wuhan se află în mijlocul bătăliei informaționale
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Războaiele lumii au diverse denumiri, de la cel de '30 de ani', la cel al 'Celor două roze' sau 'Marele Război', fiecare a exprimat o imagine izvorâtă de către om.
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres

Astăzi observăm că lumea se îndreaptă spre un conflict postmodern, care poate fi intitulat 'războiul COVID-19'. Este specific extremismului infodemiei contemporane, devenind pe zi ce trece total și foarte periculos. Ca orice învrăjbire, bătălia coronavirusului a început cu legende și cu falsuri.

Modelul informațional provocat de către actuala pandemie reprezintă suma perfectă a instrumentelor și metodelor de folosire a mediei electronice, de aproape un deceniu, pentru a ataca, insulta sau învinge un rival economic, politic, cultural sau național. Ca urmare cetățenii nu mai au încredere în informațiile oficiale, astfel că se lasă convinși de teorii care mai de care mai ciudate, cele care le oferă răspunsul simplu, dar excepțional pe care îl așteaptă.

 

Coronaviruslui și laboratorul din Wuhan

 

În cazul COVID-19, omul de rând nu crede că apariția virusului a fost rezultatul unui proces natural de transfer (fenomen care se întâmplă absolut normal în lume) de la regnul animal la regnul uman, ci trebuie să fi fost o intervenție artificială, programată pentru distrugerea lumii.

Astfel  că un laborator de cercetare științifică chinez se află în mijlocul celui mai mare scandal mediatic al acestui secol, după atacurile teroriste din 11 Septembrie de la New York. Aflat la periferia deluroasă a orașului Wuhan, orașul chinez care a reprezentat centrul crizei coronavirusului, acest complex științific chinez de înaltă biosecuritate este acum subiectul uneia dintre cele mai complicate teorii ale conspirației.

Orașul Wuhan găzduiește China Center for Virus Culture Collection, cea mai mare bancă științifică de virusuri din Asia, care, potrivit site-ului său web, păstrează peste 1.500 de tulpini. Complexul științific conține primul laborator de securitate maximă din Asia, echipat pentru a gestiona agenții patogeni de clasa 4 (P4) - viruși periculoși care prezintă un risc ridicat de transmitere de la persoană la persoană, precum Ebola. Laboratorul de 42 de milioane de dolari a fost finalizat în 2015 și s-a deschis definitiv în 2018.

Fondatorul unei firme franceze de bioindustrie, Alain Merieux, a fost consultant principal la construcția sa. Laboratorul P4 de 32.000 de metrii pătrați, situat într-o clădire pătrată cu o anexă cilindrică, se află lângă un iaz de la poalele unui deal împădurit din periferia îndepărtată a orașului. La o vizită recentă, reprezentanții cunoscutei agenții de presă AFP nu au văzut niciun semn de activitate în interior. Ca un avertisment pentru ce va urma, un afiș în afara complexului atenționa: „Prevenire și control puternic, nu panicați, ascultați anunțurile oficiale, credeți în știință, nu răspândiți zvonuri!”.

 

Laboratorul din Wuhan, o armă folosită de SUA

 

Secretarul de Stat Pompeo al Statelor Unite susține astăzi că trebuie investigată această teorie, desenând tușe groase de maipulare și oferind substanță unei teorii nedemonstrate. Exact la timp, pot susține analiștii în mecanica conflictelor, având în vedere că micul armistițiu pe care Trump și Xi l-au negociat telefonic, pentru ca SUA să aibă acces la resursele medicale de primă mână pare a fi ținut doar câteva săptămâni și a pus capăt celebrului ping-pong de declarații despre virusul american sau cel chinez.  

Teoria cu producerea artificială a virusului COVID-19, într-un complex științific, aflat  convenabil chiar lângă orașul de unde a izbucnit pandemia, devine dintr-o dată o armă extrem de eficace în complexul conflict care s-a declanșat între cele două super-puteri ale lumii.

Elementul principal al teoriei americane, care se dorește a fi demonstrat, este că virusul a fost creat în acea clădire ultramodernă și eliberat, cu sau fără intenție , în orașul Wuhan. Conform celor care folosesc această teorie fără acest început nu se pot explica nici virulența virusului și nici secretomania autorităților chineze din primele săptămâni ale declanșării epidemiei.

În Iulie 1947, la Roswell unde se afla principalul escadron atomic al SUA din acel moment, se va naște principala dezinformare și teorie a OZN-urilor. Din cauza unei greșeli de comunicare, o informație publicată în ziarele lumii (ironia face să apară exact, pe prima pagină și deasupra anunțului despre căsătoria din exil dintre fostul rege român Carol al II-lea și amanta sa Elena Lupescu) vorbește despre faptul că, pe un câmp al unui fermier american, lângă baza militară atomică, s-ar fi prăbușit o farfurie zburătoare, cu extratereștrii la bord.

Secretomania care a urmat, confuziile voite și lipsa de experineță a Armatei americane de a face față comunicării conflictuale au dus la apariția unui adevărat Watergate comsic. După 3 rapoarte oficiale ale Armatei americane prin care se neagă argumentat elementele conspirației, după mii de cărți publicate, prezentând argumente pro sau contra, după ce Hollywood a transformat afacerea în bani cash, după 70 de ani în care s-a construit una dintre cele mai prolifice industrii a dezinformării, incidentul Roswell reprezintă și astăzi miezul fierbinte al unei subculturii care s-a dezvoltat exponențial și a cucerit globul.  Astăzi, 1 din 5 oameni de pe această planetă este convins că incidentul Roswell a avut loc și că SUA au pus mâna pe tehnologie extraterestră.

 

Pompeo a anunțat o anchetă

 

Principiul manipulării este simplu. Acum secole marile dezastre naturale sau umane erau considerate acte divine trimise să pedepsească pentru închipuite păcate, ca apoi să fie implementate noi reguli favorabile celui mai puternic. Exact același principiu este folosit astăzi când se dorește să se substanțieze vina Chinei, pentru a trage foloase economice și politice pe termen mediu și lung.

Statele Unite au adus acum acuzațiile marginale în presa serioasă, de mainstream, mai mult au transformat informația neverificată în act de diplomație oficială. Exact ca atunci când inspecțiile internaționale trimise să gasească armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, anunțau că nu le-au găsit, dar sigur dictatorul irakian le are, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că oficialii americani fac o „investigație completă” pentru modul în care virusul „a ieșit în lume”. Căci de luni de zile, tot felul de exaltați au acuzat China că ascunde informații și că minte.

Elementele principale ale teoriei conspirației au fost reliefate de Pompeo, care de altfel a și indicat că acelea vor anchetate. Pompeo a declarat vineri că autoritățile chineze în sine, când au început să investigheze virusul, „au considerat dacă WIV a fost, de fapt, locul de unde provenea acest lucru”.

„Știm că nu au permis oamenilor de știință din lume să intre în acel laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă acolo chiar și când vorbim”, a spus el într-un interviu radio.

Washington Post și Fox News au citat surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar fi putut să vină - accidental - din această unitate.

Mai mult, folosindu-se de celebra metodă a surselor anonime, presa americană a și început o campanie masivă de unificare a dezinformării, desenând deja terenul de box dintre cele două puteri. Document diplomatice anonime ale SUA văzute de The Washington Post au dezvăluit că oficialii erau preocupați în special de standardele de siguranță inadecvate legate de manipularea specimenelor biologice făcute către cercetători, în laboratorul de înaltă securitate. Fox News a spus că „pacientul zero” al pandemiei s-ar putea să fi fost infectat de o tulpină de virus de lilieci studiată la unitatea care a ajuns într-un fel sau altul la populația din Wuhan.

Pentru moment însă, ceea ce nu s-a explicat, nu este neapărat originea naturală sau artificială a virusului ci locul de unde a început pandemia.

Cercetătorii serioși pun în discuție teoria cu piața de animale sălbatice din Wuhan. Dar, atenție, nu se îndoiesc pentru că nu cred, ci pentru că ei nu iau în calcul informații fantasmagorice. Lumea științei adevărate susține că nu există niciun fel de element material consistent și verificabil care să confirme sau să infirme această teorie. O abordare responsabilă și perfect lucidă care este departe de modelul hiper mediatizat ale armelor chimice ale lui Saddam Hussein sau de tehnologia extraterestră păstrată într-un depozit misterios.

Între timp oamenii cred în bazaconiile devenite mituri care devin adevăruri intime, folclorul popular având ingrata misiune de a indexa această subcultură a minciunii și informației false.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
pixel