Războiul dronelor continuă pe frontul din Ucraina: Pușcașii marini ucraineni au doborât 9 UAV-uri ruseşti de recunoaștere cu ajutorul dronelor FPV
Brigada 38 de pușcași marini a Forţelor Armate Ucrainene a doborât 9 drone de recunoaștere rusești cu ajutorul dronelor FPV. Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' a declarat că aceste drone FPV modernizate pentru misiuni de apărare aeriană au fost donate de fundația lor.
Dronă de recunoaștere rusă Orlan, urmărită de o dronă FPV ucraineană. Mai 2024, frontul din Ucraina. Captură foto material video publicat de Serhii Sternenko pe Twitter/X.
"Operatorii Brigăzii a 38-a de Infanterie Marină distrug UAV-uri rusești de recunoaștere în zona de sud a liniei de front", a declarat fundația.
Un material video arată cum dronele FPV modernizate reușesc să ajungă din urmă dronele rusești de recunoaștere Supercam, Zala și Orlan.
Dronele au devenit un element-cheie al ''noii tehnologii militare'' pentru ambele părți în războiul Rusia-Ucraina. La început, Forțele Aeriene Ucrainene au folosit drone comerciale de mici dimensiuni, precum DJI Mavic, pentru recunoaștere și lansarea de grenade peste poziţiile forţelor ruse.
Apoi au trecut la drone de tip FPV pentru a ataca personalul și vehiculele inamice. În ultimii doi ani, ucrainenii au dezvoltat o serie de tipuri diferite de drone aeriene, terestre și acvatice pentru o mai buna capacitate de lupta împotriva rușilor atunci când Ucraina nu are suficiente arme grele, artilerie și avioane.
După cum se poate observa acum, strategica consta ca operatorul să direcționeze drona FVP către aripile sau motorul dronei de recunoaștere inamice, după care este activat focosul dronei FPV.
Aceste drone rusești sunt periculoase deoarece colectează date privind deplasarea trupelor și a echipamentelor ucrainene și localizarea infrastructurilor critice.
Probabil, o pereche de drone FPV modernizate au fost trimise după o dronă de recunoaștere. Acest lucru este evidențiat de o înregistrare video în care o a doua dronă urmărește căderea unei drone de recunoaștere rusești lovite.
Pentru a învinge dronele, a fost dezvoltată și o nouă muniție pentru aceste drone modernizate. Interceptarea dronelor cu ajutorul altor drone este un domeniu relativ nou și promițător în dezvoltarea apărării aeriene.
Spre deosebire de rachetele antiaeriene clasice, ''dronele interceptoare'' au costuri de achiziție și de operare mai mici și pot îndeplini diverse sarcini. La începutul lunii aprilie, s-a precizat că grupul de dezvoltare a tehnologiei militare Brave1 a căutat dezvoltatori ai unui interceptor de drone eficient pentru a distruge dronele de recunoaștere rusești.
Războiul din Ucraina nu este așadar "primul război cu drone". Nu este nici primul război în care dronele joacă un rol important, nici primul în care ambele părți le folosesc.
Cu toate acestea, utilizarea dronelor în Ucraina reprezintă o schimbare radicală. Niciodată până acum nu au fost folosite atât de multe drone într-o confruntare militară.
The Royal United Services Institute estimează că Ucraina pierde 10 000 de drone pe lună, ceea ce oferă un indiciu cu privire la câte drone sunt utilizate. Sistemele de apărare aeriană au distrus în mare măsură aviația cu echipaj uman, ceea ce face ca sistemele fără pilot să fie deosebit de importante.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News