Celebrele aeronave stealth F-117 Nighthawk vor efectua misiuni de luptă de antrenament alături de aeronave F-15. Pentru prima dată, două avioane F-117 au ajuns la Fresno Air National Guard Base, California, SUA. Avioanele rămân scoase din serviciu, dar sunt însă utilizate periodic în cadrul unor misiuni.
scris de
DefenseRomania Team
F-117 Nighthawk, sursă foto: Air National Guard
US Air Force a confirmat, notează The Aviationist, că două aeronave stealth de tip F-117 Nighthawk au aterizat în premieră la Fresno, California, unde vor efectua misiuni de luptă de antrenament cu aeronave F-15.
Două aeronave F-15C Eagle zburând alături de un F-117 Nighthawk, sursă foto: Air National Guard
Aeronavele au aterizat la baza aeriană din California pe data de 13 septembrie, comunicatul fiind dat publicității în urmă cu câteva zile.
În următoarele piloții de F-15 dislocați la Fresno Air National Guard Base vor efectua misiuni de luptă de antrenament alături de celebrele F-117 Nightwak.
Lt. col. David Allamandola din cadrul 144th Fighter Wing a salutat „oportunitatea unică” pe care piloții dislocați în această bază o vor avea prin misiunile alături de aeronavele Nighthawk.
Deși aeronavele stealth F-117 Nighthawk au fost retrase din serviciu ele sunt încă operabile și utilizate în diferite misiuni de antrenament.
Sursa citată precizează că SUA mai dețin 48 de F-117 Nighthawk.
Există o probabilitate destul de mare ca aeronavele care au ajuns în această lună în California să fie cele fotografiate la începutul acestui an.
Nighthawk, primul avion invizibil pe radar, a efectuat primul zbor pe 18 iunie 1981. A intrat oficial în înzestrarea US AF, în octombrie 1983. S-a făcut remarcat în războiul din Golf din 1991, când a fost intens folosit pe timp de noapte.
În întreaga perioadă de 25 de ani cât a fost activ acest tip de aeronavă, un singur avion F-117 Nighthawk a fost doborât, evenimentul având loc în 1999, în timpul atacurilor aeriene asupra fostei Iugoslavii. Tot în operațiile aeriene din Iugoslavia, în 1999, un alt F-117 a fost lovit de apărarea antiaeriană, dar s-a putut întoarce la bază.
În 2008, după introducerea în serviciu a F-22 Raptor și iminenta introducere a F-35 Lightning II, SUA au retras complet aeronavele F-117 Nighthawk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
După ce anterior au îndeplinit misiuni specifice în zona Norvegiei și în Regiunea Mării Baltice, pe 09.03.2023, bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress staționate în Europa au desfășurat exerciții comune cu aliații din flancul estic al NATO. Bulgaria, România și Ungaria au fost survolate în timpul zborului de aproximativ 12 ore.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 09.03.2023, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în poligoane de aviație din sudul Bulgariei.
Polonia acceptă oficial să trimită avioane de avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, dar transferul se va efectua doar „la pachet” cu avioanele oferite de Slovacia.
Agenția de presă Tass și portalul rusesc topwar.ru au informat că, în cursul nopții de 09.03.2023 și dimineața devreme, trupele ruse au efectuat două valuri de atacuri cu drone și rachete de croazieră asupra unor obiective militare și ale infrastructurii energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei.
2023 va fi un an important pentru aviațiile militare din Polonia și România, principalele state pilon ale Flancului Estic al NATO, de la nord din zona Baltică până în sud în Marea Neagră. În contextul în care flancul se află în imediata proximitate a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, rolul celor două state devine crucial în cadrul Alianței.
Armata americană ar analiza în momentul de faţă dacă este posibil să integreze rachete aer-aer occidentale AIM-120 pe avioanele de luptă din epoca sovietică ale Ucrainei. Acest demers se înscrie pe lista lungă de obiective a statelor occidentale de a ajuta Ucraina să-şi echipeze vechile avioane sovietici de tip MiG cu sisteme de arme moderne, precizează publicaţia Politico. Cu alte cuvinte, Statele Unite analizează dacă avioanele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea doborî avioanele rusești, utilizând racheta aer-aer AIM-120.
Pe fondul cooperării militare tot mai mari dintre Iran și Rusia, oficialii israelieni se tem că posibila achiziție de către Iran a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 ar îngusta fereastra pentru o eventuală lovitură asupra facilităților nucleare ale Teheranului.
După ce Occidentul a „deblocat” transferul de tancuri pentru Ucraina, care va primi Abrams americane, dar și Leopard germane, presiunea tot mai mare pusă de Kiev e pentru a obține și avioane de luptă. Și, evident, toți ochii sunt pe F-16 Fighting Falcon, poate cel mai de succes produs al aviației militare americane.
Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în urma sabotajului asupra unui avion militar rusesc de recunoaştere care era staţionat luna trecută pe un aerodrom din apropiere de Minsk, a anunţat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia Belta, citată de Agerpres și AFP.
Forțele Aeriene Ucrainene ar putea probabil să folosească deja bombe JDAM-ER împotriva invadatorilor ruși. Potrivit publicației The War Zone, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), precum și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, a afirmat că bombele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 72 km, au fost transferate în Ucraina.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 06.03.2023, două bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune complexă de zbor în regiunea Mării Baltice. Aceasta a inclus un exercițiu specific deasupra Danemarcei și realimentarea în aer în nordul Poloniei.
Ucraina a extins cererea de bombe cu dispersie din partea Statelor Unite, potrivit informațiilor dezvăluite de doi parlamentari americani. Bombele cu dispersie din SUA sunt așadar în continuare pe lista Ucrainei. Ucrainenii spun că armele ar fi folosite pentru a opri „mareea umană” aruncată de Rusia în luptă.
Statele Unite și Arabia Saudită au planificat să înceapă, în ultima săptămână a lunii martie, primul exercițiu experimental antidronă. Exercițiul cu numele de cod "Nisipurile roșii" va include sisteme de apărare antiaeriană deținute de Statele Unite și Arabia Saudită, iar în lunile următoare, la acest gen de exerciții vor fi invitate și alte armate din Orientul Mijlociu.
Turcia se afla acum la o răscruce de drumuri în ceea ce privește viitorul forțelor sale aeriene. După ce a fost exclusă din programul F-35 al Lockheed Martin, speranțele Ankarei s-au îndreptat către dezvoltarea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X. În același timp, Turcia are nevoie de noi avioane de luptă, iar ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 a cerut ca SUA să aprobe vânzarea mai multor avioane F-16 Block 70/72 , deoarece era cea mai fezabilă opțiune pentru Forţele Aeriene Turce.
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut câteva referiri importante în ceea ce privește achiziția de către România a avioanelor de luptă de generația a V-a - F-35 Lightning II.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.
Trupele Federației Ruse au folosit recent pentru prima dată noile bombe ghidate UPAB-1500 V, care cântăresc o tonă și jumătate, scrie presa din Ucraina.
Doi piloți ucraineni se află în prezent în Statele Unite pentru a-și evalua capacitatea de a învăța să piloteze avioane de atac, inclusiv avioane de luptă F-16, pentru care se vor antrena în simulatoare.
În termen de 90 de zile, toate avioanele de luptă F-35 noi produse până în prezent vor fi supuse unei intervenții tehnice menite să rezolve problema vibrațiilor motorului, a anunțat joi Biroul Programului Comun (JPO) pentru F-35.
Până acum, Germania a trimis în Ucraina o singură unitate IRIS-T. Eficacitatea sistemului în Ucraina a depășit toate așteptările, fiind deja desfășurat pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice, avioanele, dar și dronele Shahed fabricate de Iran.
Luni, în Emiratele Arabe Unite au început manevrele militare aeriene cu denumirea de cod "Desert Flag". Acestea sunt primele manevre la care participă în comun forțe aeriene din Maroc și Spania, după sfârșitul crizei diplomatice dintre Rabat și Madrid în martie 2022.
Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7, relatează agenția de știri de stat chineză Global Times.
În pofida cererii Turciei din 2021 de a achiziționa un model modern al avioanelor americane de luptă F-16, negocierile sunt astăzi încă în desfășurare, pe fondul încercărilor membrilor Congresului de a impune condiții acordului.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.03.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit, pentru a doua zi consecutiv, o misiune specifică de zbor în zona Norvegiei.
După ce a obținut o decizie istorică de a primi tancuri occidentale, Ucraina pune presiune tot mai mare pentru a fi dotată și cu avioane de luptă. Doar că o asemenea decizie nu e deloc ușoară iar oficialii americani au oferit perspective sumbre cu privire la livrarea de avioane de luptă.
Potrivit serviciului special de monitorizare a zborurilor Flightradar, pe 24.03.2023, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit o misiune de culegere de informații deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ca de obicei în ultima perioadă, acesta a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon FGR.4. La asigurarea zborului a participat și un avion-cisternă Airbus KC2 Voyager.
Rusia se vede obligată să nu-și poată îndeplini obligațiile de a furniza arme Indiei din cauza războiului pe scară largă pe care l-a purtat împotriva Ucrainei.
Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare în cadrul Ministerului Apărării din Republica Moldova, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania.
Grupul Paramount din Africa de Sud se pregătește să producă pale compozite pentru elicoptere sovietice, prin înființarea unei fabrici de producție în Emiratele Arabe Unite. Compania se așteaptă ca noua fabrică să răspundă solicitărilor operatorilor africani de aeronave care au nevoie de întreținere și modernizări.
Autoritățile din Armenia intenționează să ratifice Statutul de la Roma, pe baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională de la Haga, relatează publicația armeană Armenpress.
Guvernul de la Chişinău a dezminţit vineri afirmaţiile lansate în spaţiul public de către deputata Partidului "ŞOR" (prorus), Marina Tauber, potrivit cărora autorităţile moldovene ar pune cale o "provocare militară în regiunea transnistreană" a doua zi de Paşti, informează vineri Deschide.md, Radio Chişinău şi Ziarul Naţional.
Joi, armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au retras din orașul Nova Kahovka, de cealaltă parte a Niprului, în regiunea Herson, în sudul Ucrainei. Ar fi fost prima poziție redobândită de la ruși, care era situată în stânga Niprului.
Totuși, curând de la apariția informațiilor, oficialii ucraineni au revenit și au anunțat că s-a făcut o greșeală, iar retragerea a fost respinsă de Moscova.
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP.
Slovacia a predat Ucrainei primele patru dintre cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din serviciul Forțelor Aeriene naționale în cursul anului trecut, după cum informat joi Agenția Cehă de Știri (CTK).
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, la o săptămână după trecerea în forţă a acestui text de către guvern, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, relatează Agerpres, care citează AFP.
China şi Europa ar trebui să ajungă la un "consens strategic" cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.
Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.
O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează DPA.
Rusia intenţionează să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus (între 2008 şi 2012), transmite DPA.
Directorul general al companiei turce BMC, Murat Yalcintas, a anunțat că tancul Altay, produs de BMC Defense, pe care l-au numit "Noul Altay", va fi livrat forțelor armate turce începând cu 23 aprilie 2023. Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări.
Ucraina a înaintat o cerere pentru purtarea unor negocieri trilaterale între Kiev, Washington și Helsinki, având ca subiect principal pe agendă transferul unor avioane de luptă F/A-18 Hornet din Finlanda, potrivit unor surse citate de ziarul Helsingin Sanomat la 23 martie. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a vorbi public despre această cerere, precizând că nu doreşte ca ţara să să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului.
Fondatorul Wagner, Yevgeni Prigojin, se pregătește să reducă operațiunile militare ale mercenarilor săi în Ucraina și să-și îndrepte atenția către Africa.
Generalul Oleksandr Sirski continuă să conducă operațiunea militară din estul Ucrainei. Împreună cu comandanții de unități, generalul planifică acțiuni care blochează înaintarea rapidă a forţelor ruse și le provoacă pierderi semnificative, se precizează într-un comunicat de presa publicat pe contul de Facebook al Forțelor Terestre Ucrainene.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.
Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
Armata chineză spune că a urmărit și „alungat” un distrugător american despre care susține că a intrat ilegal în apele de lângă Insulele Paracel, din Marea Chinei de Sud, lucru negat de americani.