Recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, condiție pentru stabilirea frontierei maritime dintre Rusia și Ucraina
Recunoaşterea Crimeei drept componentă a Federaţiei Rusiei de către Kiev ar putea constitui o bază bună pentru negocierile privind frontiera maritimă dintre Rusia şi Ucraina, a declarat marţi ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko.
Declaraţiile acestuia intervin după ce Ucraina a propus la sfârşitul lunii septembrie începerea unor 'negocieri forţate' pentru stabilirea frontierei maritime între cele două ţări.
Între Ucraina şi Federaţia Rusă a fost încheiat în 2003 un tratat privind frontiera ruso-ucraineană, dar acest document nu a stabilit graniţele maritime între cele două state.
'Se poate presupune că prin "negocieri forţate", Ucraina înţelege procedura de conciliere prevăzută în articolul 298 al Convenţiei din 1982', a afirmat ministrul rus, adăugând că principala condiţie pentru punerea în aplicare a acestei proceduri este absenţa vreunei dispute nerezolvate cu privire la suveranitatea sau alte drepturi asupra unui teritoriu continental sau insular.
Rusia condiționează stabilirea frontierei maritime de recunoașterea Crimeei
Potrivit acestuia, 'dacă o referire la această procedură înseamnă disponibilitatea autorităţilor ucrainene de a recunoaşte suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, aceasta, desigur, ar putea deveni o bază bună pentru soluţionarea problemei demarcării maritime între ţările noastre', conform RIA Novosti, citat de Agerpres.
În acelaşi interviu, Aleksandr Rudenko a afirmat că nu se pune încă problema întoarcerii ambasadorului Rusiei la Kiev şi al celui al Ucrainei la Moscova.
Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel din 1991, când fostele republici sovietice şi-au declarat independenţa ca urmare a prăbuşirii URSS, după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Moscova în contextul instalării unei puteri prooccidentale la Kiev.
Kievul şi Occidentul acuză de asemenea Rusia că acordă sprijin multilateral, în special militar, rebelilor separatişti din regiunea Donbas (estul Ucrainei), alimentând un conflict ce durează din aprilie 2014.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News