Reducerea prezenţei militare americane în Germania | Ambasadorul SUA la NATO: Să nu credeți că plecăm din Europa sau din Germania
Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staţionate în Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.
Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că acest anunţ de retragere deja oficial este "o problemă importantă" pentru Alianţă. ,,Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.
Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de militari americani staţionaţi în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că "datorează NATO miliarde de dolari".
,,Germania are arierate (la plăţi), sunt ani de zile de când ei (germanii) au arierate, datorează NATO miliarde de dolari şi trebuie să plătească", a adăugat Trump, calificând Germania drept "delincventă". "Noi protejăm Germania şi ei au arierate, este ridicol", a afirmat preşedintele american.
În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.
Stoltenberg a declarat că "nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie". El a declarat că a discutat cu Trump, precum şi cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.
Prezenţa trupelor americane în Germania este importantă pentru securitatea americană şi europeană, a declarat marţi ministrul german al afacerilor externe Heiko Mass după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că vrea să reducă puternic prezenţa americană în Germania
,,Credem că prezenţa americană în Germania este importantă nu doar pentru securitatea Germaniei, ci şi pentru securitatea SUA şi mai ales pentru securitatea Europei", a afirmat Maas în timpul unei vizite în Polonia, a doua zi după anunţul preşedintelui american.
Heiko Maas a afirmat că Berlinul nu a primit deocamdată detalii cu privire la data şi modalităţile acestei reduceri.
Ambasadoarea americană la NATO a ţinut să ruineze speranţele unora, în special Rusiei, stat care s-a bucurat la auzul veştii că SUA îşi vor retragere o parte din trupele militare staţionate în Germania
Kay Bailey Hutchison, ambasadoarea americană la NATO, a dat asigurări, marți, într-o conferință online care precede reuniunea ministerială a NATO, de la Bruxelles (care se va desfășura online), că spusele președintelui Trump nu au la origine o decizie legată de trupele din Germania. Ambasadoarea a spus că Armatei i s-a cerut mai demult să facă o evaluare a structurii trupelor americane în Europa, precizează Radio Europa Liberă.
„Nu ar trebui să se creadă că plecăm din Europa sau din Germania”, a spus oficialul american, care a adăugat că „nu a avut loc niciun fel de planificare” legată de dispunerea trupelor americane în Europa. „Nu cred că avem vreun calendar, deci cred că foarte multe sunt în faza de evaluare și nu s-a spus nimic ferm”, a fost unul dintre răspunsurile diplomatei americane la NATO.
„Știm că președintele a spus ieri că va fi o reducere a trupelor din Germania. El a cerut armatei să evalueze structura forțelor noastre în Europa și unde ar servi cel mai bine pentru întreaga Europă ca forță de apărare și descurajare. E important să privim întregul tablou din Europa și angajamentul SUA în Europa, care a crescut, nu a scăzut. Am trimis mii de militari în plus, în Polonia, în cadrul Inițiativei de Apărare a Europei, precum și în prezența înaintată îmbunătățită (a NATO), unde participăm în țările baltice. Avem trupe peste tot în Europa și vom continua să avem o prezență în Europa. Nu cred că va exista o diminuare a sprijinului SUA pentru Europa, cred că este mai puternic decât oricând”, a dat asigurări Kay Bailey Hutchison.
Ambasadoarea SUA la NATO a mai declarat că Germania este „un partener puternic”, dar că „este clar că Germania trebuie să facă mai mult pentru apărare”.
„Chiar ei spun acest lucru. Cred că fac eforturi în această privință, și-au crescut cheltuielile (militare) cu 80% în ultimii ani. (...) Cred că este o atitudine comună, în Congres și în administrația prezidențială, de a recunoaște eforturile făcute de Germania, dar și de a le cere să facă mai mult, așa cum chiar ei au spus că trebuie să facă”, a subliniat Hutchison.
Retragerea celor 9.500 de militari americani a generat un val de speculatii, printre care si faptul că o parte din personalul militar american ar putea fi transferat în Polonia. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, ar putea să dureze câteva luni.
Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că guvernul polonez a purtat discuții cu SUA despre o creștere numarului d trupe mericane în Polonia, dar a precizat că această problemă nu are legătură cu declarațiile americane și relațiile dintre Washigton și Berlin cu privire la o posibilă reducere a prezentei militare americane pe teritoriul Germaniei", potrivit Deutsche Welle.
Czaputowicz a mai spus că prezența trupelor americane în Germania ajuta foarte mult securitatea Poloniei, iar dorita Varsoviei este ca această prezență militară să fie continuată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News