Rise Project: Romarm a închiriat avioane din Ucraina pentru a aduce măști din Vietnam. ROAF, transport pentru companii private
O anchetă a jurnaliștilor de la Rise Project denotă faptul că Romarm a închiriat, în plină pandemie, avioane din Ucraina pentru a transporta măști din Vietnam, care acum zac în depozite. În tot acest timp, avioanele Forțelor Aeriene ale României ar fi fost folosite pentru a tranprta măști pentru companii private.
Ancheta celor de la Rise Project arată că producătorul de armament al statului - Romarm - a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele noastre militare transportau ieftin măști pentru companii private.
Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București.
Sursa citată precizează că doar transportul lor a costat România aproximativ 5,3 milioane dolari. Costurile au fost suportate de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
„Cei care au decis afacerea propun acum o soluție de avarie: Ministerul Energiei să renunțe la banii din profitul SAPE, printr-o compensare netransparentă, și să primească măști ca dividende. Decontul? Peste 30 de milioane de dolari”, precizează Rise Project.
„Primele transporturi cu măști au fost intermediate de Allodium SA, o companie elvețiană cu un capital social de aproape 110 mii dolari. A primit 1,75 milioane de dolari de la Romarm pentru cinci zboruri din Vietnam, cu un IL-76MD, avion militar fabricat în Rusia.
Singurele avioane de acest tip care au aterizat la Otopeni, în mai 2020, sunt deținute de Forțele Aeriene Ucrainene, conform informațiilor obținute de RISE Project de la www.flightradar24.com. Allodium a adus astfel aproape 100 de tone de măști.
Cu o lună înainte, Allodium mai asigurase un transport pentru Romarm. Încasase atunci peste 370 de mii de dolari pentru transportul din China al unor utilaje de fabricat măști cumpărate tot de Romarm. Echipamentele au aterizat la București tot cu un avion al Forțelor Aeriene Ucrainene, dar s-au defectat la scurt timp după ce fuseseră instalate la Uzina de Produse Speciale Dragomirești”, mai precizează sursa citată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News