Rolls Royce, cel de-al doilea mare producător mondial de motoare de avioane, a anunțat începerea procesului de dezvoltare a motoarelor pentru programul avionului de luptă de generaţia a şasea Tempest, potrivit Airforce-Technology.
Marea Britanie, Suedia și Italia dezvoltă împreună avionul de luptă Tempest , care urmează să intre în serviciu operațional în 2035. Acesta va oferi capacități de luptă de generaţia a şasea, forțelor aeriene din cele trei țări participante la realizarea acestui program.
BAE Systems din Marea Britanie a anunțat dezvoltarea avionului Tempest în 2018, care este de așteptat să fie un înlocuitor pentru Eurofighter Typhoon și să zboare alături de flota de avioane F-35 ,fabricate în SUA, de la începutul lui 2030.
Programul extrem de ambițios este unul dintre numeroasele programe care urmăresc realizarea unor avioane de vânătoare de generație viitoare cum ar fi: FX, Air Dominance Fighter și Penetrant Counter Air Fighter, care aşteaptă să intre în serviciu înaintea lui Tempest și să aibă primele lor zboruri înainte de 2030.
Rolls Royce a fabricat anterior motoare pentru alte avioane de vânătoare, cum ar fi Eurofighter și F-4K Phantoms.
Rolls Royce are experienţă în dezvoltarea de motoare foarte performante, deoarece a participat în comun cu America General Electric la realizarea unui sistem de propulsive, F136, propus pentru avioanele F-35, dar acest program a fost anulat în favoarea sistemului de propulsie F135 Pratt & Whitney, dezvoltată de Lockheed Martin în parteneriat cu BAE Systems și Northrop Grumman.
Guvernul britanic îşi propune să cheltuiască aproximativ 2 miliarde de lire sterline pentru a dezvolta, până la sfârşitul anului 2025, avioane care ar urma să intre în dotarea forţelor aeriene britanicie-Royal Air Force (RAF)-în anul 2025, dar nu a estimat costul total al programului Tempest.
Tempestul va fi capabil să zboare fie ca avion cu pilot, fie că dronă fără pilot, conform planurilor lansate de Ministerul britanic al Apărării, și va avea la bord tehnologia de ultimă generație concepută pentru a face față amenințărilor moderne. Aceasta va include tehnologia " swarming " care utilizează inteligența artificială.
Tempest va fi construit de un consorțiu condus de compania britanică de apărare BAE Systems, cu producătorul de motoare Rolls-Royce.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News