Autoritățile române au blocat recent posibilitatea livrării unui vehicul blindat rusesc în Serbia, pe Dunăre. După cum informează Agenția sârbă de ştiri Informer, motivul pentru care Bucureștiul a împiedicat primirea vehiculului blindat din Serbia este legat de un ordin direct din partea conducerii NATO, scrie publicaţia rusă Moskovskii Komsomoleţ, citat de Agenţia bulgară Focus, transmite RADOR.
După cum menționează publicația, decizia autorităților române încalcă în totalitate Convenția de navigație pe Dunăre, conform căreia fluviul este o cale navigabilă internațională.
Potrivit expertului militar și politic al publicaţiei „Informator", Miroslav Lazanski, este vorba despre un lot de 30 de tancuri T-72B3 și de 30 de transportoare blindate de tip BRDM-2.
„Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării", a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia, precizează ziarul Adevărul.
În anul 2016, Rusia a decis să trimită aparatura ca pe un cadou făcut Serbiei, în cadrul cooperării militare dintre cele două țări. Cea mai ieftină cale, conform expertului, este aceea ca aparatura să fie trimisă pe Marea Neagră și pe Dunăre. Dar, din cauza poziției NATO, livrarea de tehnică importantă pentru armata sârbă devine imposibilă.
Liuban Karan, un fost colonel de securitate, susţine că România nu a acţionat unilateral, ci a răspuns solicitării unui „centru de comandă" din NATO.
„Ei și-au extins atacurile frontale, participând la activități antisârbeşti și atrăgând state membre NATO, cu care avem încă relații oneste. Astfel, România a avut sarcina de a împiedica transportul pe Dunăre al tancurilor și vehiculelor blindate modernizate, deși acest lucru contravine dreptului internațional. Nu este vorba doar despre o provocare, ci e un semnal că Serbia nu poate avea relații bune cu orice țară vecină și că putem fi lipsiți forțat de orice sprijin din Rusia", a subliniat Karan.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News