Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România și Ucraina doresc ca aliații occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră
05 noi 2021, 21:24
România și Ucraina doresc ca aliații occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră, acuzând Rusia că militarizează regiunea, precizează publicația Defense News, care citează documente obținute în exclusivitate.

Avertismentele celor două țări au venit prin scrisori trimise de fiecare ambasador la subcomitetul Senatului american privind Europa și Cooperarea de Securitate Regională, înainte de audierea (27 octombrie) din subcomitet, privind securitatea în zona Mării Negre.

 

Poziția Ucrainei

 

„Rusia a stabilit o zonă mare de excludere A2AD (anti-access/area-denial) pe [Marea Neagră]”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, în scrisoarea sa, adăugând că Moscova folosește zona ca o rampă de lansare pentru operațiunile sale în Siria. „Abilitatea NATO de a-și apăra statele membre și de a oferi posibilă asistență țărilor terțe (Ucraina și Georgia) a fost grav subminată”.

„Militarizarea în creștere a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele riverane Mării Negre, ci și regiunea mult mai extinsă”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să elaboreze planuri comune de răspuns în cazul în care Rusia ar întreprinde un atac militar în zona Mării Negre.

O altă recomandare a Ucrainei este: „Să se intensifice prezența navală rotațională a NATO în Marea Neagră, pentru a sprijini libertatea de navigație și accesul pe rutele comerciale”.

 

Poziția României

 

Pe lângă eforturile sale economice și diplomatice în curs, România a spus că, deja, cheltuiește trei miliarde de dolari pentru a-și extinde de nouă ori Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a găzdui o prezență extinsă a SUA și a aliaților, potrivit Defense News.

Principala recomandare a României este ca aliații să creeze o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, în timp ce la punctul doi recomandă România ca un centru pentru mai multe exerciții comune, pentru echipamente militare pre-poziționate și noi forțe.

„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, se arată în scrisoarea ambasadorului României la Washington, Andrei Muraru. [Aceasta înseamnă] „creșterea prezenței militare a SUA în România în toate domeniile – terestru, aerian și maritim – inclusiv o structură de comandă și control a SUA.”

[De asemenea, mai înseamnă] „securizarea flancului estic al NATO într-o manieră unitară și coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezențe unice înaintate de-a lungul întregului flanc, care asigură o apărare mai puternică și reduce vulnerabilitățile actuale cauzate de decalajul incontestabil de descurajare pentru regiunea Mării Negre”, se mai precizează în scrisoare.

România, de asemenea, și-a reiterat sprijinul pentru obiectivul Georgiei și Ucrainei de a adera la NATO.

 

Există unele diferențe între prezența permanentă a NATO în zona baltică față de cea în regiunea Mării Negre

 

Alianța menține permanent patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în timp ce în zona Mării Negre prezența permanentă a NATO este de alt tip, fiind sub forma statelor majore multinaționale de nivel brigadă (MNBDE-SE), divizie (MND-SE) și corp de armată (MNC-SE), pe teritoriul României.

 

Turcia are relații strânse cu Rusia, dar în același timp complicate

 

La audierea din subcomitet au fost invitați și experți în problemele din zona Mării Negre. Unii dintre aceștia consideră că intensificarea activităților militare ale Rusiei ar putea fi o forță care să coaguleze țările din regiune – dacă SUA va deschide calea în această direcție. Aliatul NATO, Turcia, care este puternic la Marea Neagră, a fost istoric reticent față de o prezență militară occidentală în regiune și, în prezent, are legături strânse, dar complicate cu Moscova.

Ian Brzezinski, fost secretar adjunct al apărării pentru Europa și politica NATO sub administrația George W. Bush, chemat la audiere, a sugerat ca Statele Unite, dacă Turcia este inițial rezistentă, să devină creative și să formeze o coaliție a țărilor din regiune.

„Rezistă, dovedește-i valoarea [coaliției] și vei avea o țară precum Turcia, care va bate la ușă și va spune: „Cum pot fi parte din ea?” Și dintr-o dată [coaliția] devine o organizație a NATO”, a precizat acesta.

Totuși, SUA și NATO nu au încă de gând să crească prezența militară permanentă occidentală în zona Mării Negre.

Brzezinski a pledat în favoarea unei strategii și prezențe militare la Marea Neagră conduse de Occident, sugerând că prezența ar putea include o celulă de integrare a informațiilor, baterii de coastă și forțe terestre sprijinite de o brigadă de luptă a SUA dislocată pe teritoriul României și Bulgariei.

Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO, România, și aspiranții la alianță, Ucraina și Georgia, în cadrul unui turneu pentru a-i asigura pe aliați și pentru a-i îndemna să coopereze la Marea Neagră. În timpul călătoriei, care s-a încheiat la sediul NATO de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri de creștere a forțelor la Marea Neagră, potrivit Defense News.

„Nu există nicio modificare a capacității noastre operaționale sau a posturii de descurajare”, a declarat, pe 4 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth. „Operăm în Marea Neagră și în multe alte zone din întreaga regiune în mod regulat, ceea ce face parte din angajamentul nostru continuu și reasigurarea față de aliații și partenerii noștri NATO.”

Cel mai probabil, SUA are în vedere, pentru regiunea Mării Negre, intensificarea prezenței rotaționale, prin dislocarea mai frecventă a navelor și avioanelor de luptă.

Comentariul autorului: Declarația purtătorul de cuvânt al Pentagonului vine în contextul prezenței în Marea Neagră a unei grupări navale  americane formată din nava comandant a Flotei a șasea - Mount Whitney, distrugătorul Porter (din clasa Arleigh Burke) și petrolierul John Lenthall. În plus, la bordul Mount Whitney, pe lângă statul major al Flotei a șasea, se află și statul major al STRIKFORNATO (Forțele navale de lovire și sprijin ale NATO).

De asemenea, în regiunea Mării Negre, Forțele Aeriene ale SUA au mai dislocat recent, pe teritoriul Romaniei și Bulgariei, avioane de luptă F-15, pentru operația Castle Forge.

Referitor la actuala prezență navală și aeriană americană în regiunea Mării Negre este de remarcat că presa militară americană numește cele două activități ca fiind “operații” și nu exerciții, lăsând să se înțeleagă că dincolo de antrenamentul forțelor implicate, sunt urmărite obiective mai importante, care vor avea  implicații pentru o perioadă mare de timp.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times
Fortăreața Crimeea? Armand Goșu: Doar F-35 americane de pe Kogălniceanu ar putea lovi ținte din Crimeea
Atacul asupra podului Crimeea, pretextul Rusiei pentru lovituri nucleare tactice asupra Ucrainei?
EXCLUSIV
Cum poate Ucraina grăbi înfrângerea Rusiei. Simileanu: E nevoie de o breșă între est și sud, care să rupă zonele ocupate

Ştiri Recomandate

România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Forțele Armate ale Rusiei au început noul an de instrucție, care se va desfășura sub spectrul conflictului din Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Șefa Comisiei spune că pierderile Ucrainei au ajuns la 100 de mii de militari. ”Estimările includ răniții și decesele”
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei
Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși
Șoigu spune că sistemele Tornado-S și 2S7 Pion distrug în Ucraina tehnică occidentală, dar Rusia ar trebui să folosească mai multe arme moderne
Un singur obstacol mai e în calea ridicării vizelor. România și SUA vor demara o campanie comună pentru reducerea ratei de refuz
Pentagonul temperează zvonurile privind trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina. Generalul Pat Ryder: Nu avem de gând să furnizăm baterii Patriot
Un politician suedez insistă ca ţara sa ar trebui să aprobe vânzarea de avioane de luptă SAAB JAS 39 Gripen către Ucraina
SUA ar fi cerut Turciei să accepte revenirea distrugătoarelor americane în apele Mării Negre
Stoltenberg: Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia
Wesley Clark: Dacă Forţele Armate Ucrainene cad într-o capcană la Bakhmut, Rusia câștigă temporar pe câmpul de luptă
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
Kuleba: Aliaţii s-au angajat să ne susţină cât este nevoie. Victoria Ucrainei asigură pacea tuturor
România are piloți de F-16 pentru prima escadrilă. Problema pentru următoarele 32 de avioane nu sunt banii pentru pregătirea piloților