Rușii visează la MiG-41. Până atunci, Moscova vrea ca 'bătrânele' MiG-31 să intercepteze arme hipersonice
Rușii au în vedere ca aeronavele MiG-31, pe care vor să le înlocuiască cu MiG-41, să poată intercepta arme hipersonice.
MiG-41, imagine ”concept art”. Sursă foto: MiG
Potrivit revistei americane National Interest, care citează presa din Rusia, Ministerul Apărării de la Moscova ia în calcul dezvoltarea unui sistem de rachete care ar permite interceptarea armelor hipersonice.
În acest sens, Moscova a demarat deja studii cu privire la o rachetă aer-aer, transportată de MiG-31, care ar putea să intercepteze astfel de arme hipersonice.
Cât de fezabilă este dezvoltarea unui astfel de sistem, rămâne de văzut.
Proiectul este unul foarte ambițios, dar rămâne momentan la nivel pur teoretic. Interceptarea armelor hipersonice este evident luată în calcul și pentru viitorul MiG-41.
Interceptorul cu rază mare de acțiune MiG-31 (cod NATO: Foxhound) a efectuat zborul inaugural pe 16 septembrie 1975. Ulterior, MiG-31 a intrat în producția de serie în 1979, producție care a fost stopată în 1994. MiG-31 este bazat pe MiG-25.
Interceptoarele MiG-31 ar trebui înlocuite cu noile MiG-41.
Foto: MiG-31
Rușii visează la interceptorul MiG-41
Dar dacă proiectul privind interceptarea armelor hipersonice de către MiG-31 este ambițios, atunci MiG-41 poate fi considerat cu adevărat SF în condițiile în care Moscova întâmpină numeroase probleme cu dezvoltarea sistemelor noi. Aici amintim Su-57 sau T-14 Armata, proiecte în care rușii s-au lovit de numeroase dificultăți.
Deși deocamdată este la nivelul de concept, noul MiG-41 ar trebui să fie o aeronavă stealth de generația a V-a chiar dacă unele voci au vorbit de generația a VI-a.
Încă din 2018 MiG a anunţat că lucrează la dezvoltarea lui MiG-41, un avion interceptor de vânătoare de generaţia a V-a, conceput pentru a înlocui modelul MiG-31.
Proiectul de dezvoltare ar trebui să înceapă undeva la mijlocul anilor 2020.
Nu se cunosc date oficiale despre noul MiG-41. Din informațiile apărute în presa de specialitate, greutatea viitoarei aeronave va depăși 40 de tone, în timp ce lungimea va fi de peste 20 de metri. Aeronavele ar trebui să atingă o altitudine de 50 de kilometri.
Rămâne de văzut dacă rușii vor reuși să dezvolte sisteme de interceptare a armelor hipersonice pentru MiG-31 și cu atât mai mult dacă vor duce la bun sfârșit proiectul MiG-41.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News