Conform mai multor rapoarte ale mass-media rusești, la 19 octombrie, bombardierul american B-52H a zburat în apropiere de Crimeea ocupată ilegal, transmite defence blog.
Publicația Realitatea Crimeea a raportat luni că bombardierul a simulat un atac împotriva unor ținte militare din Crimeea anexată. Kremlinul a afirmat că redistribuirea bombardierelor strategice americane B-52H în Europa produce tensiuni.
„Este de la sine înțeles că astfel de acțiuni ale Statelor Unite nu consolidează în niciun caz climatul de securitate și stabilitate într-o regiune învecinată cu Rusia. Dimpotrivă, aceasta crește mai multe tensiuni”, a declarat Dmitry Peskov purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.
"După ce s-a apropiat de frontierele Rusiei, bombardierul a fost întâmpinat de un avion de vânătoare Su-27 din cadrul forțelor aeriene ale Districtului Militar Sudic și a fost urmărit de acesta în cursul zborului de-a lungul frontierelor apelor teritoriale ale Rusiei, la o distanță de aproximativ 70 de kilometri", afirmă Ministerul Apărării de la Moscova, citat de TASS, transmite Mediafax.
Pe 22 octombrie, US Air Force a confirmat că un bombardier B-52H a efectuat un zbor de antrenament în zona Mării Negre.
"Aeronava aeriană B-52H Stratofortress din cadrul Escadrilei a 2-a de la Baza aeriană Barksdale, care operează la Baza RAF Fairford din Marea Britanie, s-a întors recent dintr-un zbor cu durată extinsă în zona Mării Negre. Zborul s-a axat pe formarea de integrare și interoperabilitate cu aliații europeni și parteneri”, se arată în mesajul US Air Force.
Conform unui comunicat de știri recent al serviciului, zborul, care a durat 12 ore, a inclus instruirea cu România, Ucraina și Georgia, care se învecinează cu Marea Neagră.
Avioanele Escadrilei a 2-a sunt dislocate în RAF Fairford pentru a efectua instruiri într-un mediu comun cu aliații și partenerii în timpul acestei rotații a Bomber Task Force (BTF).
„Această desfășurare îmbunătățește stabilitatea și securitatea globală, permițând în același timp unităților să se familiarizeze cu zona de responsabilitate a US Air Force în Europa și Africa”, se arată într-un comunicat de presă. „Pentru a păstra securitatea operațională, nu vom confirma sau discuta detalii despre operațiunile viitoare”, se arată în încheierea comunicatului.
Vezi și: Bombardierele americane B-2 efectuează zboruri de instruire în vecinătatea Mării Norvegiei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News