Compania responsabilă de dezvoltarea infrastructurii maritime și portuare din Rusia vrea să își întărească poziția în apele arctice cu încă nouă spărgătoare de gheață. În acest moment compania operează 36 de spărgătoare de gheață, făcând-o cea mai mare flotă de acest fel din lume, potrivit Rosmorport,
Potrivit directorului adjunct al companiei, Vasili Strugov, încă nouă nave vor fi adăugate flotei până în 2024.
Rosmorport are o flotă de cinci spărgătoare de gheață din proiectele 21900 și 21900M. Cea mai nouă dintre nave, Novorossiysk, face parte din flota de spărgătoare de gheață a Rusiei din noiembrie 2016.
Potrivit Rosmorport, vasul Viktor Cernomîrdin va fi de asemenea gata pentru a naviga curând. Nava de 25MW va fi cel mai puternic spărgător de gheață non-nuclear din lume. Nava ar trebui să fie gata pentru primul test de navigare la sfârșitul lui septembrie, iar testarea pe gheață în Arctica va avea loc în primăvara lui 2020, a spus Strugov.
,,Este cel mai puternic spărgător de gheață din lume, iar noi îl vom avea în flota noastra", a adăugat el.
Vasul Viktor Cernomîrdin este cu peste patru ani în urmă față de termenul la care ar fi trebuit să fie gata, contractul de construcție fiind semnat în 2011.
Se crede că prețul navei este cu peste 50% mai mare decât era stabilit inițial. Nava trebuia să coste 7,95 miliarde de ruble (113 milioane EUR), dar surse din industria construcțiilor navale susțin că prețul va fi în cele din urmă de aproximativ 12 miliarde (170 EUR).
„ Viktor Chernomyrdin " este primul vas rus al proiectului 22600 (LK-25).
Nu este clar dacă vor fi construite mai multe spălătoare de gheață LK-25. Însă Rosmorport își va extinde simnificativ flota de spărgătoare de gheață.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.