Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia și Kazahstanul au încheiat un Acord de cooperare militară bilaterală
16 oct 2020 / 17:24
Miniștrii Apărării din Rusia și Kazahstan, Serghei Shoigu și Nurlan Yermekbayev, au semnat, vineri la Nur-Sultan, un acord interstatal privind cooperarea militară bilaterală.

„Este vorba despre un document fără precedent. De obicei, în astfel de cazuri, între părți se încheie un acord interguvernamental, însă, aici a fost semnat un acord interstatal privind cooperarea militară, care este cu câteva ordine de mărime mai mare ca importanță și însemnătate”, au explicat reprezentanții Ministerului Apărării.

Serghei Shoigu și Nurlan Yermekbayev au semnat, de asemenea, Planul de cooperare între Ministerele Apărării ale celor două țări pe anul 2021, care, după cum au precizat reprezentanții ruși, „ este de multe ori mai larg, la toate secțiunile, decât planul pentru anul în curs”.

„Complexul de activități comune este mult mai mare, fapt ce indică natura strategică a parteneriatului dintre cele două țări în domeniul militar”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

La rândul său, Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Kazahstan a informat că, în timpul reuniunii miniștrilor apărării din cele două țări a fost semnat un Acord actualizat de cooperare militară între Republica Kazahstan și Federația Rusă. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerului Apărării din Kazahstan, după intrarea sa în vigoare, Acordul privind cooperarea militară bilaterală din 28 martie 1994, ale cărui dispoziții principale au fost puse în aplicare, își va înceta valabilitatea.

„Conform documentelor interstatale din anii trecuți și a prevederilor acordului actualizat, cooperarea militară se desfășoară într-o gamă largă și include educație și pregătire militară, furnizarea de arme și echipamente, participarea la exerciții comune bilaterale și multilaterale, precum și activități de instruire militară”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

„Acordul actualizat a fost, de asemenea, completat cu noi direcții și forme de interacțiune, care includ menținerea păcii, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, combaterea provocărilor și amenințărilor la adresa securității regionale, culturii și sportului”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării din Kazahstan.

Comentariul autorului: Prin încheierea documentelor de acest tip, Rusia încearcă să-și consolideze parteneriatele strategice cu aliații apropiați din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte șase state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan. În prezent, trei dintre aceste state sunt destabilizate din diverse motive: în Belarus și Kârgâzstan au loc revolte ale populației, iar Armenia este implicată într-un război local cu Azerbaidjanul pentru Nagorno-Karabah.

Probabil, pe măsură ce va fi posibil, iar situația se va stabiliza, autoritățile de la Moscova vor încheia acorduri similare cu toate statele membre OTSC. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Kazahstanului, acordurile vor fi extinse și vor include noi prevederi privind „menținerea păcii, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, combaterea provocărilor și amenințărilor la adresa securității regionale”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

O dronă americană de cercetare strategică RQ-4B-40 a efectuat un zbor complex în Regiunea Mării Negre
Bugetul militar al Chinei, majorat cu 6,8% în acest an. Obiectivul: O armată mai puternică şi mai competitivă
Asaltul de la Capitoliu | Poliţia a cerut prelungirea misiunii Gărzii Naţionale
China declară că va descuraja independenţa Taiwanului: Vom rămâne extrem de vigilenţi
UE nu se poate apăra singură
Canalul Istanbul ar putea ajuta SUA să ocolească prevederile Convenției de la Montreux
Bulgaria reacționează după ce a fost acuzată că a sabotat exercițiul organizat de România în Marea Neagră
România face lumină după ce Tiraspolul a ascuns că vaccinurile noastre vor ajunge în regiunea transnistreană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro