Starea Stației Spațiale Internaționale (ISS) lasă mult de dorit și perioada de funcționare a acesteia a expirat, a anunțat duminică vicepremierul rus Iuri Borisov.
Rusia va efectua o inspecție tehnică a ISS și va lua o decizie privind retragerea din proiect începând cu 2025 și își va informa partenerii străini.
"În ultimul timp, rapoartele despre defecțiuni tehnice au fost mai dese. Pentru a evita orice risc de accidente, este necesar să se efectueze o inspecție tehnică a stației. După aceasta, ar trebui luată o decizie.” […] ”Și ei [partenerii], ar trebui să fie înștiințați cu privire la retragerea din ISS începând cu 2025”, a precizat Borisov.
ISS, care a fost lansată în 1998 de către agențiile spațiale rusești și americane, a devenit de-a lungul timpului o ”floare rară” în cooperarea dintre Moscova și Washington, pe fondul deteriorării puternice a relațiilor bilaterale. Cu toate acestea, se aștepta ca ISS, care a găzduit permanent cosmonauți de mai bine de 20 de ani, să fie scoasă din uz în perspectiva anului 2030, precizează publicația The Moscow Times.
Problema privind continuarea participării Rusiei la proiectul ISS a fost discutată, la o întâlnire pe tema spațiului, cu președintele Vladimir Putin, pe 12 aprilie. În cadrul discuțiilor s-a pus problema creării unei stații orbitale naționale rusești.
Lunea trecută, când Rusia a sărbătorit a 60-a aniversare a trimiterii primului om în spațiu, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, președintele Vladimir Putin a cerut o nouă strategie de dezvoltare spațială pentru următorul deceniu.
În octombrie 2020, agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, a prezentat proiectul unei noi stații orbitale, care ar urma să fie compusă din cinci module: de bază; pentru producția țintă, depozit de materiale; platformă pentru asamblare, lansare, primire și întreținere navă spațială; pentru turiști spațiali.
Consiliul Spațial al Academiei de Științe din Rusia a recomandat revizuirea termenilor programului de zbor al ISS și începerea dezvoltării unui nou concept pentru explorare spațială cu echipaj rus, „inclusiv crearea unei infrastructuri naționale cu echipaj pe orbita apropiată a pământului”, precizează publicația Defense World.
Durata de viață a ISS expiră în 2024. Anterior, se lua în calcul o posibilă prelungire a funcționării stației până în 2030, dar se pare că Rusia s-a răzgândit deoarece în prezent, are planuri de finanțare activă a proiectului de creare până în 2030 a unei stații spațiale independente care, poate costa până la 6 miliarde de dolari, a declarat o sursă pentru publicația Interfax.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News