“Noua stație de radiolocație va crește posibilitățile de luptă ale Regiunii Militare Sud în ceea ce privește controlul spațiului aerian în partea de sud a Rusiei. Prin introducerea stației în serviciul de luptă vor fi mărite posibilitățile de descoperire a diverselor ținte aeriene, inclusiv a celor aflate la altitudini mici și cu suprafață de expunere redusă”, se arată în comunicatul de presă preluat de agenția Interfax.
Stația de radiolocație Nebo-UM este capabilă să descopere și să urmărească atât ținte aerodinamice (avioane, elicoptere, rachete de croazieră, etc), cât și balistice (ogive ale rachetelor).
“Stația poate determina, de asemenea, naționalitatea țintei și poate transmite informații la punctul de comandă sau direct la complexele de rachete antiaeriene. În plus, stația are posibilitatea să goniometreze sursele de bruiaj și să determine locația acestora”, au precizat reprezentanții Regiunii Militare Sud.
Comentariul autorului: Noua stație de radiolocație Nebo-UM aparține Regimentului 338 Radiotehnic din compunerea Diviziei 51 Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don a Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don.
Trebuie precizat faptul că stația este mobilă și poate fi amplasată în orice punct din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud.
Stația de radiolocație Nebo-UM este o versiune modernizată a stației 55J6U Nebo-U și a început să fie livrată la trupe în anul 2020.
Dislocarea acesteia cu prioritate în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud arată faptul că decidenții ruși consideră această regiune, în care se află Peninsula Crimeea și Marea Neagră, ca fiind foarte importantă pentru asigurarea securității militare a statului.
Noua stație poate detecta ținte aerodinamice și balistice, precum și surse de bruiaj la o altitudine de până la 80 de kilometri și pe o rază de 600 de kilometri. În acest fel, stația, care poate descoperi inclusiv avioane invizibile, construite prin întrebuințarea tehnologiei stealth, acoperă toată Marea Neagră.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.