Rusia pregătește să efectueze cel puțin cinci teste, anul viitor, cu noua sa rachetă balistică termonucleară intercontinentală grea, care a fost numită cea mai mare rachetă din istorie.
Etapa inițială a testelor va include două lansări ale rachetei, cu o machetă a ogivei, dintr-o instalație staționară de pe Cosmodromul Plesetsk asupra unei ținte din poligonul Kura (Peninsula Kamchatka). În total, sunt planificate cinci lansări. Una dintre acestea va fi efectuată dintr-un raion de poziție din Ținutul Krasnoyarsk, unde se află dislocată Divizia 62 Rachete din cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN).
Președintele Vladimir Putin a prezentat racheta RS-28 Sarmat (Satan-2 în clasificare NATO), anul trecut.
Rusia a lansat de test racheta balistică din nordul Rusiei în luna martie, pentru a-i studia comportamentul în timpul decolării. Guvernul rus spune că noua rachetă poate transporta o sarcină utilă de până la 15 focoase, are o rază de acțiune de 10.000 de kilometri și este capabilă să distrugă o zonă de dimensiunea Texasului, precizează The Moscow Times.
,,Sistemul de rachetă va fi pus în funcțiune în 2021 dacă va îndeplini condițiile necesare", a spus o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării.
Dezvoltatorii lui Sarmat au întâmpinat o serie de dificultăți tehnice și logistice care au întârziat testele anterioare, scrie publicația. Testele de zbor ale rachetei trebuiau să înceapă în anul 2019, însă acestea au fost amânate din cauza unor probleme apărute la unele societăți aflate sub controlul agenției Roskosmos.
Ministerul Apărării nu a comentat știrea Vedomosti, dar un director din interiorul industriei de apărare care a rămas anonim a confirmat planurile de a începe testarea lui Sarmat la începutul anului 2020.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.