Nu numai că Rusia are rachete care pot zbura pe distanțe mari, dar acum își propune să construiască submarine care pot călători pe tot globul fără a fi nevoite să realimenteze.
Rusia a lansat două noi submarine nucleare de generaţia a IV-a, "Yasen" și "Borey", care pot traversa oceanele lumii fără a fi nevoite să realimenteze.
Compania rusă de stat Rosatom, care fabrică motoare și instalații nucleare pentru operațiuni militare și non-militare, a proiectat și dezvoltat aceste submarine.
Încă din 2017, Rosatom a efectuat mai multe teste pe nucleul reactorului nuclear, iar pe 7 august 2018, informațiile despre aceste teste au fost publicate în raportul anual al companiei. Miezul reactorului nuclear, unde au loc reacții în lanț controlate, este partea centrală a reactorului și conține combustibil nuclear, potrivit Russia Beyond.
Ce scop are Rusia să construiască reactoare nucleare ,,eterne’’?
În primul rând, această descoperire are beneficii economice, iar în al doilea rând, beneficii militare şi strategice.
În trecut, pentru realimentarea cu energie, toate submarinele nucleare erau obligate ca o dată la 5 sau 10 ani să fie dezasamblate, procesul fiind unul foarte complex şi costisitor.
Astfel, se demontează motorul nuclear, după care acesta este plasat într-un container de plumb sigilat pentru a nu emite radiaţii, se elimină combustibilul nuclear uzat, iar ultima etapă constă în introducerea unui nou reactor nuclear şi reasamblarea submarinului.
Rusia consideră tot acest proces ca fiind complicat, el a fost realizat dar a costat statul rus milioane de ruble. Din câte se pare, intenţia Moscovei, pe lângă reducerea costurilor de întreţinere, este ca această nouă generaţie de submarine să permită Rusiei să își mențină cea mai avansată armă la un cost cât mai redus.
Motor nuclear ,,etern’’ şi pe rachetele balistice intercontinentale
Una dintre cele mai anticipate și dorite arme de către industria de apărare a Rusiei a fost modelul de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, proiect care a fost gândit pentru prima dată de inginerii şi oamenii de ştiinţă din perioada sovietică.
"Am început să dezvoltăm aceste noi tipuri de arme strategice care nu folosesc o traiectorie balistică atunci când zboară către obiectivele lor, ceea ce înseamnă că sistemele de apărare aeriană sunt inutile împotriva lor", a declarat președintele Vladimir Putin la 1 martie în faţa Consiliul Federației Ruse, prezentând o nouă armă lumii, o rachetă care utilizează un motor nuclear "etern".
Conform numeroaselor declaraţii şi prezentări pe această temă, vorbim despre o rachetă de croazieră care poate să traverseze globul de mai multe ori și să atace orice ţintă inamică.
"Am început să dezvoltăm noi tipuri de arme strategice care nu utilizează deloc traiectorii de zbor balistice, ceea ce înseamnă că niciun sistem de apărare antirachetă din lume nu va fi capabil să le reziste ", mai spus Putin.
Dmitri Safonov, fost corespondent militar la ziarul Izvestia, a declarat Rusiei că dincolo de faptul că această nouă rachetă seamănă cu racheta rusească X-101 și cu binecunoscuta rachetă americană "Tomahawk", are o rază de acţiune mult mai mare, fiind propulsată de un motor cu energie nucleară.
,,Proiectul rachetei arată similar cu X-101 și Tomahawk-ul american. Însă, în interiorul său se va găsi o instalație de alimentare cu energie nucleară care are rolul să sporească raza de acţiune a rachetei (raza de acţiune a rachetei Tomahawk este de 2.500 iar a X-101 de 5.000 km)’’ a spus Safanov.
Rachetele cu propulsie nucleara, eficiente doar în teorie, nu şi în practică
Un raport al serviciilor secrete americane arată un eşec de proporţii suferit de armată rusă în cadrul unui exerciţiu militar efectuat la finalul anului trecut. Potrivit documentului citat de CNBC , ruşii ar fi pierdut o rachetă cu propulsie nucleară în Marea Barents situată la nord de Norvegia şi Rusia.
Acum, aceştia caută metode pentru a reuşit recuperarea rachetei, iar în luna noiembrie vor fi trimise trei nave, una dotată cu echipament special pentru a se putea gestiona materialul radioactiv din compoziţia rachetei.
Raportul citat nu face referire însă şi dacă această rachetă pierdută de ruşi prezintă riscuri pentru sănătatea populaţiei sau a mediului din cauza prezenţei reactorului nuclear, dar specialiştii susţin că îngrijorări există.
„Este de la sine înţeles că dacă lansezi o rachetă cu motor nuclear sau sursă de energie nucleară, acel material nuclear va ajunge acolo unde va ajunge şi racheta“, a afirmat Hans Kristensen, director al Proiectului de informaţii nucleare din cadrul Federaţiei americane a oamenilor de ştiinţă.
„Dacă racheta a fost pierdută în mare şi poate fi recuperată în totalitate, atunci, teoretic, s-ar putea să nu existe poluare“, a mai spus Hans Kristensen, subliniind însă că are îndoieli că acest lucru ar fi posibil, dat fiind impactul puternic al prăbuşirii unei astfel de rachete.
Potrivit unor surse citate de CNBC, Rusia ar fi testat patru rachete în perioada noiembrie-februarie, dar toate aceste teste au eşuat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News