Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia susţine cu bani falşi armata mareșalului Khalif Haftar. Malta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană
01 iun, 18:14
Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, transmite sâmbătă AFP.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu (stânga) şi mareșalul Khalifa Haftar – vizită oficială la Moscova în 2017. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

,,Statele Unite salută anunţul din 26 mai al guvernului Republicii Malteze privind confiscarea a 1,1 miliarde de dolari de monedă libiană falsă, tipărită de societatea anonimă Goznak - o societate de stat rusă - şi comandată de o entitate paralelă ilegitimă'', a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat postat vineri.

,,Banca centrală a Libiei, al cărei sediu se află la Tripoli, este singura bancă centrală legitimă a Libiei. Afluxul de monedă libiană falsă tipărită de Rusia în ultimii ani a exacerbat dificultăţile economice ale Libiei'', adaugă textul.

Autorităţile malteze nu au emis până acum niciun comunicat oficial pe această temă.

Totuşi, cotidianul Malta Today a evocat subiectul într-o postare pe Facebook, intitulată ''1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă confiscate în Malta'', însă articolul nu mai putea fi consultat pe site-ul publicaţiei sâmbătă la prânz, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport al experţilor ONU adresat în decembrie Consiliul de Securitate, compania rusă Goznak JSC a livrat între 2016 şi 2018 băncii centrale paralele din estul ţării bancnote libiene în sumă totală echivalentă cu 7,11 miliarde de dolari.

În Libia, căzută în haos după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi în 2011, puterea este disputată între două administraţii rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi un guvern paralel în est, controlat de mareşalul Khalifa Haftar.

,,Statele Unite rămân hotărâte să colaboreze cu Naţiunile Unite şi partenerii lor internaţionali pentru a descuraja activităţile ilicite care aduc atingere suveranităţii şi stabilităţii Libiei'', adaugă Departamentul de Stat.

Potrivit comunicatului, ''acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia''.

Rusia continuă să susţină şi să ofere suport militar forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar. Acest lucru a fost reconfirmat în ultimele cateva zile când au apărut, atât pe mai multe site-uri de profil din domeniul apărării, cât şi pe platformele de socializare, imagini din satelit cu mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate într-o bază militară aeriană a forţelor LNA. 

Moscova tipărește monedă pentru Libia din 2016 și este destinată unui guvern paralel libian condus de liderul său de facto, mareșalul Khalifa Haftar - şeful Armatei Naționale Libiene. Există bănci centrale în ambele părți ale Libiei, iar moneda pe care Goznak o tipărește pentru administrația Haftar este ușor diferită de dinari pe care compania britanică De La Rue le tipărește pentru Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, potrivit Intellinews.com.

În octombrie 2019, Reuters a raportat, citând date ale oficiilor valutare ruseşti, că Rusia a crescut oferta de bancnote libiene noi tipărite către Haftar. Astfel, din februarie până în iunie, Rusia a trimis aproape 4,5 miliarde de dinari (3,22 miliarde de dolari) în patru loturi.

Rapoartele oficiilor vamale ruse arată că în 2018, Rusia a livrat 151,8 tone de bancnote Libiei, iar în 2019 - 272,4 tone în total, conform acestor rapoarte, în 2016-2019 Rusia a livrat în Libia un total de aproape 843 tone de bancnote - aproximativ 16 milioane de dinari libieni pe tona de bancnote. Potrivit Reuters, Rusia a livrat din 2016 cel puțin 13,5 miliarde de dinari (9,5 miliarde de dolari – calculat la rata de schimb valuator actuală).

Este a doua oară când Malta a confiscat containere pline cu bani tipăriți în Rusia pentru rebelii din Libia. În noiembrie 2019, autoritățile din Malta au confiscat un lot mare de bancnote libiene neoficiale, despre care se presupunea că erau destinate mareșalului Khalif Haftar.

Serviciul de securitate din Malta a confirmat, la momentul respective, faptul că două containere de 56 de metri cubi, pline cu valuta unui stat nerecunoscut oficial, au fost descoperite la sfârșitul lunii septembrie pe o navă într-unul dintre porturile malteze.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Exercițiu militar fără precedent al SUA, în Marea Neagră
În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni
Serbia ar fi comandat un sistem de apărare antiaeriană din China
Când va primi Flota rusă din Marea Neagră primele rachete hipersonice Zircon?
Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara
Armata israeliană a deschis focul asupra a patru persoane care îi ameninţau frontiera cu Siria (Video)
Un grup iranian revendică 28 de atacuri cibernetice asupra Israelului
Sursă foto: Indian Navy Facebook
EXCLUSIV
India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA
Ministerul Apărării a extins capacitatea spitalului ROL 2 amplasat în incinta Institutului „Ana Aslan”
Exerciții militare comune Turcia - Azerbaidjan
Avioane rusești au aprovizionat cu armament forțele loiale mareșalului Khalifa Haftar
Statul Islamic revendică un atac în Afganistan
Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'
Thailanda suspendă exerciţii militare comune cu SUA
Opt militari americani sunt consideraţi morţi după un naufragiu în largul coastelor Californiei
The Guardian se întreabă: 'Este acesta începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei?'
Ambasadorul SUA: 'România va fi protejată de orice influență malignă și nu trebuie să se îngrijoreze de integritatea teritorială'
Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion
Tancurile României și cât de utile mai sunt în conflictele de azi tancurile (Galerie foto)
Condamnarea pentru terorism a etnicilor maghiari Beke Istvan şi Szocs Zoltan. România pusă la zid de un deputat al Fidesz
Nou atac al grupării Boko Haram în Ciad
Campanie rusă de dezinformare: Statele baltice ar trebui să fie mândre de ocupația sovietică
Noi confruntări armate la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan
Iranul anunţă arestarea liderului unei grupări teroriste cu sediul în SUA
Parașutiștii ruși vor avea noi vehicule blindate
Cum de ei au reușit și noi nu? Compania israeliană Elbit Systems va moderniza avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene
EAU anunţă începerea operaţiunilor la prima centrală nucleară din lumea arabă
Bărbatul care săptămâna trecută a luat ostatic un poliţist a fost ucis de forţele speciale ucrainene
Oficial german: Ungaria își modernizează forțele terestre cu ajutorul Germaniei. Budapesta şi-a prezentat tancurile Leopard 2 (Foto/Video)
Rheinmetall a prezentat noul tun de 130 mm, proiectat pentru viitoarele tancuri Leopard (Video)
Vehicul amfibiu al SUA, implicat într-un incident tragic. Cel puțin un pușcaș marin a murit și alți opt sunt dați dispăruți
Sancțiuni impuse Rusiei. Moscova anunță că se va răzbuna pe U.E: În diplomaţie, totul este reciproc!
Turcia, demonstraţie de forţă cu avioane F-16 în Azerbaijan (Foto/Video)
Gură de oxigen pentru industria de apărare. Investiție la Fabrica de Pulberi din Făgăraș, pentru ca România să nu mai depindă de Serbia
Bombardiere chineze, exerciții în Marea Chinei de Sud. Beijingul transmite SUA că unificarea cu Taiwanul e inevitabilă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro