După ce a minţit în privinţa retragerii trupelor de la frontiera cu Ucraina, Rusia ameninţă că desfăşură noi unităţi militare la graniţele sale de vest
Rusia va desfăşura aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare în apropierea graniţelor sale occidentale până la sfârşitul acestui an, ca răspuns la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, a declarat luni ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. Şeful armatei ruse a uitat să precizeze că pe 22 aprilie 2021 a spus că Rusia începe retragera celor 28 de grupuri tactice, desfăşurate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în Peninsula Crimeea - anexată şi militarizată începând cu 2014.
"Acţiunile colegilor noştri occidentali distrug sistemul de securitate mondial şi ne obligă la contramăsuri adecvate", a declarat Şoigu, citat de Interfax, în cadrul unei reuniuni a Colegiului ministerului pe care îl conduce.
"Îmbunătăţim în mod constant componenţa de luptă a forţelor noastre armate. Aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare vor fi formate în Districtul militar Vest până la sfârşitul anului", a reiterat el, adăugând că ameninţarea militară continuă să crească în direcţia strategică occidentală.
Ţările NATO conduse de SUA şi-au intensificat zborurilor aviaţiei lor strategice în zonă. Navele NATO echipate cu rachete ghidate intră sistematic în Marea Baltică, iar numărul exerciţiilor efectuate de ţările membre ale Alianţei este în creştere în apropierea frontierelor ruse, a enumerat Şoigu, citat de Interfax si preluat de Agerpres.
Şoigu a precizat că măsurile organizatorice luate de Rusia "sunt sincronizate cu furnizarea de armament şi tehnică modernă".
"În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor acestui district" militar, a spus ministrul rus al apărării.
Desfăşurarea de trupe ruse de-a lungul frontierelor Ucrainei. Tehnica militară grea nu a fost retrasă
În martie 2021, Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în teritoriile ocupate temporar. Cincisprezece nave de război ale Flotei Caspice au intrat în Marea Neagră. Rusia a mutat, de asemenea, avioane de luptă Su-25SM3 din Stavropol Krai (teritoriul rus) în Crimeea ocupată.
La 22 aprilie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat că țara să vă începe retragerea trupelor, care participaseră la exerciții militare în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, la bazele lor permanente din districtele militare sudice și occidentale.
La 6 mai 2021, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Federația Rusă a retras doar 3.500 de soldați din Crimeea ocupată din zecile de mii de militari desfășurați la frontiere și în teritoriile ocupat temporar din Ucraina.
La 13 mai, Misiunea SUA la OSCE a declarat că Rusia a desfășurat o varietate element de tehnică militară grea în Crimeea ocupată, inclusiv tancuri T-72B3, aruncătoare de mortiere de 120 mm, obuziere de 122 mm și vehicule blindate.
Şoigu justifică desfăşurare de noi trupe ruse în apropiere de graniţelor de vest ale Rusie, printr-o naraţiune propagandistică: Exerciţiile militare ale NATO sunt o ameninţare de securitate
"În ultimii ani, numărul de exerciţii a crescut de 1,5 ori. În prezent au loc cele mai mari exerciţii din ultimii 30 de ani, Defender Europe-2021, a care participă până la 40.000 de militari. Obiectivul este de a pune la punct transferul unei divizii întregi din SUA în Europa", a spus ministrul rus, insistând că SUA şi NATO continuă să-şi extindă cadrul de pregătire operaţională şi de luptă lângă graniţele Rusiei.
În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat luni că Rusia va trimite SUA o serie de semnale "neplăcute" în zilele următoare şi că Washingtonul nu se arată dispus să discute toate problemele acumulate în relaţiile bilaterale la summitul ruso-american la nivel înalt luna viitoare, potrivit Reuters şi RIA Novosti.
Comentariile ministrului rus intervin la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a spus că va face presiuni asupra omologului său rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni în iunie ca el să respecte drepturile omului.
Ce este Defender Europe 2021?
Exercițiul de anul trecut – Defender Europe 2020 – era planificat să fie cel mai mare exercițiu NATO din Europa din ultimii 25 de ani, dar a trebuit să fie redus ca dimensiune din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19. Chiar și așa, forțele americane și aliate din Europa au reușit să efectueze unele dintre exercițiile planificate.
Manevrele militare cuprinse anul acest în exerciţiul militar Defender Europe 20201 se vor acoperi regiunea Balcanilor și a Mării Negre.
Scopul acestui amplu exerciţiul este angrenarea armatei americane pentru transportul unui număr mare de trupe şi echipamente, din SUA în Europa, şi pentru acţionarea interoperabilă în caz de conflict, alături de aliaţii NATO şi parteneri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News