Rușii rămân „captivii” lui Stalin în ciuda represiunii staliniste împotriva lor. Nostalgia perioadei în care Rusia conducea lumea
Rușii continuă să-l considere pe Iosif Stalin drept cea mai marcantă personalitate din istorie.
Acest lucru este relevat de rezultatele unui sondaj realizat de „Levada-țentr” în luna mai curent, transmite portalul Deschide.md, care citează Novaia Gazeta.
Primii cinci sunt Stalin cu 39% din preferințe, acesta având întâietatea din anul 2012, Vladimir Lenin se află pe locul 2 cu 30% din preferințe, Aleksandr Pușkin se află pe locu 3 cu 23%, Petru I se află pe locul 4 cu 19% iar Putin pe locul 5 cu 15%
Totodată, numărul celor care l-au declarat pe Putin drept personalitate marcantă s-a micșorat de două ori timp de patru ani, iar pe Pușkin, de la 34% la 23%, mai scrie sursa citată.
Rușii rămân „captivii” lui Stalin în ciuda represiunii staliniste împotriva lor
Stalin e vinovat de genocid, când în timpul operațiunii culacilor, a înfometat intenționat Ucraina (n.a. - foamea din Ucraina e cunoscută și sub numele de Holodomor) în perioada 1932-1933 cu consecințe dramatice și devastatoare care au dus la aproape 10 milioane de morți.
Iar pe lângă acest aspect, potrivit datelor oficiale citate de publicația Moskovski Komsomoleţ, epurările politice în masă în URSS, care au început la sfârşitul anilor 1920 şi au durat până la începutul anilor 1950, au dus la o campanie de represiune stalinistă în care au căzut victime 3.777.380 de persoane din care 642.980 au fost executate.
Rusia visează la vremurile în care împărățea lumea
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu la emisiunea „Pe Plan Extern” difuzată de DC News , a explicat motivul pentru care rușii îl „reambalează” pe dictatorul Iosif Vissarionovici Stalin, vinovat pentru cea mai mare foame artificială din istoria omenirii, genocid și executări în masă și a propriului popor.
Reabilitarea lui Stalin e un proces care are loc de ani în Federația Rusă, fiind girat chiar de liderul de la Kremlin. Profesorul Dan Dungaciu a explicat că acest fenomen are loc în contextul în care Rusia visează la perioada în care împărățea lumea și era parte din cei care o conduceau.
În această notă poate fi citită și nostalgia lui Vladimir Putin despre prăbușirea URSS-ului.
„Naționalismul rusesc este o parte fundamentală a contractului dintre Vladimir Putin și Rusia. La ruși naționalismul este de tip imperial. Nu e vorba de un contract social pur de genul „eu vă dau garanții de securitate, salarii mai mari și voi mă susțineți”. E vorba de redarea imaginii de sine a Rusiei, de apropierea de acea Rusie care împărățea lumea”, a explicat profesorul Dungaciu.
„Acesta este și motivul pentru care rușii l-am reambalat pe Iosif Vissarionovici Stalin. Pentru că în perioada lui Stalin Rusia era parte a pozei care conducea lumea. Din acest motiv era bun Stalin, nu pentru ce le-a făcut rușilor. Ci că a dus Rusia, sub forma URSS-ului, pe cele mai înalte culmi ale puterii. Așa gândesc rușii într-o mare măsură”, a conchis analistul Dan Dungaciu, iar spusele sale par să confirme sondajul și datele prezentate la începutul articolului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News