Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii se întreabă dacă mai au nevoie de Amiral Kuznețov. Salvarea portavionului ar putea fi un salt în necunoscut: Drone
25 noi, 20:08
Federația Rusă are dificultăți mari în ceea ce privește redresarea singurului ei portavion Amiral Kuznețov. Acest lucru nu e nicio surprinză însă. Totuși, soarta bătrânului portavion rus ar putea fi salvată de un ambtițios program de drone.
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Site-ul rus Vzglyad a publicat într-o amplă analiză o ipoteză interesantă în ceea ce privește portavionul rus Amiral Kuznețov: Nava ar putea fi modificată pentru a fi întrebuințat în așa fel încât să opereze sisteme de tip UAV (drone).

Jurnalistul militar rus care a semnat articolul admite că acest lucru va fi o reală provocare pentru industria rusă, dar dă exemplul Statelor Unite ale Americii. Totodată, în articolul citat autorul se întreabă la modul cel mai serios dacă mai rentează pentru Federația Rusă să pună pe picioare bătrânul portavion Amiral Kuznețov.

 

Salvarea portavionului Amiral Kuznețov ar putea veni printr-un salt în necunoscut pentru industria de apărare rusă: Modificarea navei pentru a folosi drone

 

G Ad:

Salvarea pentru portavionul rus ar fi o decizie a Ministerului Apărării de la Moscova de a modifica nava și a investi într-un program prin care Amiral Kuznețov să poată opera drone. 

O asemenea decizie însă ar însemna un salt în necunoscut pentru industria de apărare rusă și o reală provocare.

Publicația rusă citată amintește însă că SUA au cochetat cu un asemenea program. E vorba de proiectul Northrop Grumman X-47A Pegasus, lansat la începutul anilor 2.000. 

În mai 2013 o dronă X-47B a executat prima lansare de pe un portavion în condiții reale, când a decolat și a aterizat ulterior pe portavionul USS George H. W. Bush. Programul americanilor a fost departe de a fi un eșec, lucrurile au decurs foarte bine, doar că el a fost trecut pe plan secund după ce costul a depășit 813 milioane de dolari.

Azi SUA se axează pe dezvoltarea MQ-25 Stingray, sisteme UAV pentru realimentare aeriană. Cu MQ-25 au fost realimentate cu succes F/A-18, E-2D Hawkeye sau F-35, în cadrul testelor.

 

Rușii admit că marea lor problemă o reprezintă aviația navală. Piloții care pot decola și ateriza pe un portavion pot fi numărați pe degetele de la o mână iar despre cei care pot efectua operațiuni de luptă „mai bine să nu vorbim”

 

Revenind la portavionul rus Amiral Kuznețov, articolul rus citat admite că o modificare a portavionului pentru a opera drone, deși va fi o provocare și o premieră pentru industria rusă, costurile programului fiind consistente, pe termen lung rezolvă marea problemă în ceea ce privește pregătirea piloților și costurile uriașe ale acestui proces.

Autorul rus admite că marea problemă a Kremlinului e aviația navală și pregătirea piloților. Articolul admite că nici când Amiral Kuznețov era operațional nu existau foarte mulți piloți pregătiți să decoleze și să aterizeze pe portavion iar despre „capacitatea lor de a susține operațiuni reale de luptă e mai bine să nu vorbim”, scrie jurnalistul militar rus.

„E nevoie de un efort colosal, de investiții financiare imense și de mult timp pentru ca regimentele aviației navale ruse să fie pregătite cu adevărat pentru luptă”, concluzionează acesta. În acest context UAV-urile ar putea fi o soluție ideală. 

În condițiile în care situația tehnică a portavionului e foarte dificilă, costurile pentru a pune nava pe picioare fiind imense, articolul se întreabă dacă Rusia chiar are nevoie de Amiral Kuznețov și nu ar fi mai ieftin ca Moscova să renunțe la el. Autorul e de părere că un asemenea scenariu a fost luat în calcul și de decidenții militari și politici.

Însă în cazul în care Moscova va decide să continue cu Amiral Kuznețov, o soluție ar fi ca industria de apărare rusă să reia programul și să modifice portavionul în așa fel încât să poată utiliza drone. 

Ar fi o provocare uriașă cu siguranță, dar ar putea fi singura soluție viabilă pentru Amiral Kuznețov, conchide sursa citată.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO: Ucraina este un partener ''foarte important''. Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA vor survola spaţiul aerian al României
Statele Unite se bazează pe sprijinul statelor aliate pentru consolidarea posturii sale militare în faţa Chinei şi Rusiei
Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Şeful agenţiei de informaţii MI6: Agenţiile chineze de informaţii organizează operaţiuni de spionaj împotriva Regatului Unit
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Generalul Virgil Bălăceanu, despre introducerea serviciului militar voluntar și programele de înzestrare | Starea Armatei în 2021
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro