Saga construcției celor patru corvete continuă. Dîncu: Ni s-a cerut ieri o nouă amânare
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a venit vineri cu noi precizări despre termenul pentru achiziţia celor patru corvete pentru Forţele Navale Romane, care s-a amânat de mai multe ori. Potrivit Ministrul Apărării, ieri s-a cerut o nouă amânare, până în luna septembrie, din partea Naval Group şi a Şantierului Naval Constanţa
,,Ni s-a cerut ieri o nouă amânare, pentru că această asociere dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa s-a mai prelungit cu câteva luni până în septembrie şi vin cu o nouă ofertă şi evident că acum îi mai păsuim un pic, pentru că am văzut că s-au înţeles şi au început să lucreze cu o ofertă care să corespundă exact cererii”, a spus ministrul, potrivit News.ro.
Vasile Dîncu a precizat că amânarea este de două, trei luni. Ministrul Apărării spunea recent, referindu-se la programul de corvete, că negocierea este "pe ultimii metri" şi că aşteaptă răspunsul din partea asocierii Naval Group – Şantierul Naval Constanţa, cea care a câştigat licitaţia.
Dîncu menţiona că la finalul lunii aprilie, cel mai probabil, va fi luată o decizie finală în acest sens.
Context - „Corveta multifuncțională”. Construcția celor patru corvete, printre cele mai controversate programe de înzestrare
Contextul în care ne aflăm e cunoscut mai de toată lumea. În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”.
Pe lângă combatibilitatea NATO, cel mai important aspect al programului e de departe ca navele să fie construite în țară și nu achiziționate deja fabricate.
Acordul prevede construcția a patru corvete de tip Gowind 2500, dar programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
Doar că, din varii motive, ce țin de neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, acordul nu a fost semnat fiind un blocaj ce ține de trei ani, în timp ce MApN solicită respectarea actului inițial și așteaptă Asocierea să semneze.
În luna martie ministrul Vasile Dîncu admitea că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța „nu funcționează foarte bine”, precizând că MApN mai acordă termen Asocierii până la finalul lunii aprilie să „prezinte o ofertă viabilă” în caz contrar România „va trebui să caute o altă soluție”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News