Șantajul nuclear al Kremlinului. Are China vreo implicare în decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus?
Decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană, arată oficialii occidentali.
Putin a răspuns la apelurile repetate ale lui Alexandr Lukașenko și a desfășurat în Belarus 10 aeronave capabile să transporte arme nucleare tactice, iar la 1 iulie va fi finalizată construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare.
Desigur, reacția la astfel de declarații nu a durat mult.
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în timp ce NATO a criticat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei.
Măsura luată de Putin pare una bizară, dar s-ar putea să ascundă mai mult decât o simplă mutare de echipamente militare.
Rusia escaladează situația pentru a putea negocia ulterior o dezescaladare, așa cum cred o serie de experți. E foarte probabil ca decizia președintelui rus să fi fost luată în acord cu Xi Jinping; situația tensionată trebuie dezescaladată, iar China ar putea să-și asume rolul de mediator/negociator, mai ales că prim-ministrul Spaniei și președintele Franței, precum și șefa Comisiei Europene, vor vizita în curând China.
E greu de crezut că Putin face ceva fără acordul Beijingului
Notăm o serie de coincidențe care au loc la scurt timp după discuțiile dintre Putin și Xi:
După reuniunea lor, în ajunul Jocurilor Olimpice de la Beijing, din februarie 2022, a început invazia rusă a Ucrainei.
După întâlnirea lor din Samarcand, în Uzbekistan, șeful Kremlinului a anunțat o mobilizare parțială.
Acum, că discuțiile de la Moscova dintre cei doi președinți s-au încheiat, Rusia a decis să creeze o instalație de depozitare nucleară în Belarus.
Reacția Chinei la criza rachetelor din Belarus este una neutră. MAE chinez pare că a uitat de ștampila ”gaz pe foc” pe care o aplica cu vehemență acțiunilor SUA de sprijinire a Ucrainei: ”Toate părțile ar trebui să se concentreze asupra eforturilor diplomatice pentru a rezolva în mod pașnic criza ucraineană și pentru a promova în comun relaxarea situației. (...) războaiele dintre statele cu arme nucleare ar trebui (dacă traducerea google este corectă n.r.) evitate”, se arată în declarația purtătoarei de cuvânt al MAE chinez.
Șantajul nuclear al lui Putin, plasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului este doar o parte dintr-un mare joc pe care China îl joacă cu un singur obiectiv - slăbirea poziției Statelor Unite.
Rusia, ca și până acum, mizează pe înghețarea războiului „undeva la mijloc” ca opțiune profitabilă pentru a ieși din situație dificilă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News