Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Arestarea generalului Gherghe şi scandalul de la DGIA privind solicitarea unor informaţii neclasificate. MApN oferă o primă reacţie
03 apr, 09:45
În cursul zilei de ieri, în mai multe publicaţii mass-media, a apărut informaţia că trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă. 

Radio Europa Liberă a precizat ieri că trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă a fost afectată independența judecătorilor, după ce ofițeri ai Direcției contrainformații și securitate militară (DCISM) din cadrul MApN, au încercat să verifice calculatoarele celor trei magistrați.

Imediat, CSM a transmis solicitarea celor trei magistrați către Inspecția Judiciară, pentru a stabili dacă judecătorilor le-a fost încălcată independența sau vor fi cercetați disciplinar pe motiv că nu au respectat ordinul dat de Victor Chițu, președintele Curții Militare de Apel București.

Publicaţia G4Media a precizat la rândul său ca magistrații militari au reclamat o posibilă afectare a independenței și imparțialității instanței din partea serviciului de contrainformații militare.

Președintele CSM Bogdan Mateescu a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face verificări și pentru a stabili dacă independența și imparțialitatea judecătorilor militari au fost afectate de către serviciul secret al Armatei.

G Ad:

În aceste calculatoare se află hotărâri judecătorești, unele dintre el date în Cameră de Consiliu de către judecătorul de drepturi și liberăți, inclusiv cu privire la persoane care au avut calitatea de funcționari în cadrul unui serviciu de informații militare”, a declarat pentru G4Media.ro judecătorul militar George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel București.

 

MApN: Cei trimiși în control nu au solicitat informaţii neclasificate

 

Ulterior publicării acestor informaţii, MApN a revenit cu o reacţie pentru Radio Europa Libera precizând că cei trimiși în control nu au solicitat informaţii neclasificate. 

„Pe timpul activității a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității, fără a fi accesate rețelele informatice constituite la nivelul unității militare. Pe timpul activității nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității, se arată în poziția ministerului Apărării.

 

Toleranță zero după arestarea generalului Gherghe și scandalul de la DGIA

 

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că are "toleranţă zero" faţă de persoanele din MApN care nu respectă legea, referindu-se la recentul caz al fostului director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Iulian Cristian Gherghe.


,,Din momentul în care directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei a identificat această posibilă infracţiune, nu am tolerat absolut nimic, a fost o singură decizie - luaţi măsurile necesare, astfel încât să procedăm în conformitate", a spus Ciucă, la TVR 1.

Ministrul a adăugat că, în momentul în care acest lucru i s-a raportat, "decizia a fost direct la Parchet, motiv pentru care s-a făcut sesizarea la Parchetul Militar şi sunt în derulare procedurile în conformitate cu legea".

,,Toleranţă absolut zero, cum toleranţă zero a fost şi faţă de ceea ce s-a întâmplat la Focşani", a adăugat ministrul, referindu-se la situaţia de la Spitalul Militar din Focşani, unde au fost vaccinate, potrivit lui, 153 de persoane care nu erau incluse în etapa a doua de vaccinare, care era în vigoare la acel moment.

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Iulian Cristian Gherghe, a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, fiind acuzat de delapidare, fals material, fals intelectual şi uz de fals.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro