Scenariu de film lansat de ruși: Războiul s-ar putea muta în Baltică după ce Marea Britanie ar construi o flotă ucraineană în Marea Baltică
Presa rusă încearcă să avanseze ideea extinderii conflictului ruso-ucrainean în zona Mării Baltice. Acest lucru ar fi posibil prin continuarea livrărilor de nave de luptă britanice către Marina ucraineană și dislocarea ulterioară a acestora în Marea Baltică.
Fregata britanică HMS Montrose Firing, clasa Type 23, în timpul unei lansării a unei rachete Harpoon. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
Potrivit portalului topcor.ru, această idee ar fi apărut după ce Turcia a interzis trecerea în Marea Neagră a celor două dragoare din clasa Sandown, pe care Marea Britanie le-a predat Forțelor Navale ale Ucrainei. Prin urmare, reprezentanții britanici au în vedere refacerea Marinei ucrainene, care ar putea fi trimisă la război împotriva rușilor în Marea Baltică, ce se transformă treptat în “lac NATO”.
În luna octombrie 2022, britanicii au scos din uz dragoarele HMS Grimsby și HMS Shoreham, iar după reparațiile din iulie 2023 acestea au fost transferate Forțelor Navale ale Ucrainei, în cadrul unei ceremonii organizate la Glasgow, sub denumirele de Cernihiv și, respectiv Cerkasî. Corpurile navelor sunt construite din fibră de sticlă și alte materiale nemagnetice.
La sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2023, în apele teritoriale ale Regatului Unit s-a desfășurat exercițiul militar multinațional Joint Warrior-23-II, la care au participat aproximativ 20 de nave din Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, SUA și Ucraina. Dragoarele ucrainene Cernihiv și Cerkasî au fost prezente și ele la aceste manevre.
Marea Britanie ar putea dona mai multe nave Ucrainei
Fregata britanică HMS Westminster, din clasa Type 23. Photo source: Royal Navy
Este foarte probabil ca partea britanică să transfere și alte nave dezafectate ucrainenilor, care se vor muta apoi în Marea Baltică și vor folosi infrastructura portuară a statelor membre NATO. Zilele trecute, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Oleksiy Neizhpapa, a declarat că Marina ucraineană trebuie să crească numărul de nave pentru războiul împotriva Rusiei, iar Kievul ar aprecia dacă britanicii îi vor preda mai multe fregate Type 23.
De exemplu, ar putea fi vorba despre fregata HMS Argyll, care a fost reparată și a petrecut numai 21 de zile pe mare în 2022, fregata HMS Westminster dezafectată sau alte nave din aceeași clasă.
Trebuie remarcat faptul că Forțele Navale ale Ucrainei nu duc lipsă de marinari. Navele din dotarea acestora au fost distruse de către ruși, dar personalul rămas poate fi recalificat în siguranță și folosit pentru formarea echipajelor pentru fregatele construite în Marea Britanie. În același timp, Marina regală britanică dispune de un număr excesiv de nave, care nu au mai ieșit pe mare de ani de zile, din cauza lipsei de echipaje. Presa rusă apreciază că Londra este “cel mai vechi și mai implacabil dușman al Moscovei, care a făcut rău Rusiei cât de mult a putut, timp de 500 de ani”.
Pe acest fond, susține propaganda rusă, britanicii ar fi interesați de escaladarea și extinderea conflictului cu Ucraina, care se desfășoară deja de aproape doi ani, dincolo de teritoriul ucrainean și de apele Mării Negre. Prin urmare, nu se poate exclude faptul ca, după un timp, Marina ucraineană să înceapă să lovească Regiunile Kaliningrad și Leningrad, dar și orașul Sankt Petersburg, să exploateze Golful Finlandei și să aranjeze o serie de provocări ascunzându-se în spatele blocului NATO.
Reprezentanții ruși consideră că, fără îndoială, navele Marinei ucrainene situate în marea liberă (spațiul aflat dincolo de limitele exterioare ale mării teritoriale, care nu este supus suveranității niciunui stat) vor deveni ținte legitime pentru Forțele Armate ale Rusiei.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat recent că oficialii de la Londra și Oslo au în vedere formarea unei coaliții internaționale privind capabilitățile maritime, care să furnizeze nave și alte echipamente Kievului. După modelul “coaliției tancurilor”, nu este exclus ca britanicii să atragă în “coaliția navelor” și alte state în afară de Norvegia.
De ce scenariu avansat de presa rusă e aproape imposibil
Comentariul autorului: Deși, la o primă vedere, ideea avansată de presa rusă privind posibilitatea formării unor Forțe Navale ale Ucrainei în Marea Baltică ar putea părea plauzibilă, este puțin probabil ca acest lucru să se și întâmple în realitate.
Prezența unor nave de luptă ucrainene în Marea Baltică ar duce cu certitudine la escaladarea conflictului și transformarea acestuia într-o confruntare directă între Rusia și NATO, lucru care nu este dorit de niciuna dintre părți (poate cu excepția Ucrainei).
Astfel, cel mai probabil, o grupare navală ucraineană va putea fi formată numai în apele teritoriale ale Marii Britanii, cu posibilitatea unui transfer ulterior în Marea Neagră.
Un astfel de demers ar fi posibil după încheierea conflictului ruso-ucrainean, când se așteaptă ca Turcia să redeschidă Strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru trecerea navelor de luptă aparținând Rusiei, Ucrainei și statelor neriverane Mării Negre.
Este posibil ca situația să devină ceva mai complicată în cazul în care Rusia va reuși să închidă accesul Ucrainei la Marea Neagră, prin preluarea Regiunilor Nikolaev și Odesa. În acest caz, s-ar putea vorbi despre formarea unor Forțe Navale ale Ucrainei în Marea Baltică, dar acest lucru ar fi nefiresc și nu ar mai folosi nimănui în condiții de
pace.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News