Şeful agenției germane de securitate cibernetică, suspendat din funcţie pentru legăturile sale cu persoane apropiate de serviciile ruse de informaţii
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Presa germană relatează că Arne Schönbohm ar putea fi înlocuit în curând. Schönbohm este președintele Biroului Federal pentru Securitatea Informatică (BSI).
Cu toate acestea, o investigație recentă a descoperit că el a fost, de asemenea, membru al unei asociații care a fost criticată pentru legăturile sale cu Rusia. Unul dintre membrii asociației este o companie germană care este o filială a unei firme rusești de securitate cibernetică fondată de un fost angajat al KGB.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser a declarat luni că "ia în serios informaţiile apărute în presa despre Arne Schönbohm, în weekend, și a dispus derularea unei investigaţii amănunţite".
Cotidianul Bild precizează că autoritățile germane speră să îi atribuie lui Schönbohm un nou rol, mai degrabă decât să îl demită pur și simplu, întrucât prevederile legii privind funcția publică impun limitări în ceea ce privește concedierea funcționarilor publici.
Sursele media au declarat că presupusele contacte ale lui Schönbohm cu agenți ruși ar fi putut veni prin intermediul Consiliului pentru Securitate Cibernetică din Germania (Cyber-Sicherheitsrat Deutschland). Schönbohm a ajutat la fondarea grupului, care are printre membrii săi o companie germană care este subsidiară a unei firme rusești fondate de un fost angajat al agenției de spionaj din perioada sovietică, KGB.
Konstantin von Notz, șeful comisiei de supraveghere a serviciilor de informații din Bundestag, sau parlamentul german, a declarat: "Aceste acuzații trebuie să fie investigate amănunţit".
De ce este controversat Consiliul pentru Securitate Cibernetică din Germania?
Printre membrii consiliului se numără compania de securitate cibernetică Protelion, cu sediul la Berlin. Până la sfârșitul lunii martie, firma și-a desfășurat activitatea sub numele de Infotecs GmbH.
Potrivit rețelei de cercetare Policy Network Analytics, Protelion nee Infotecs a fost o filială a firmei rusești O.A.O. Infotecs, operată de un fost membru KGB.
Presa germană a relatat că Schönbohm a fost îndemnat de Ministerul de Interne să se distanțeze de conducerea Consiliul pentru Securitate Cibernetică, dar vizita sa recentă pentru a marca aniversarea grupului a creat, în schimb, o nemulțumire generalizată la nivelul ministerului german de interne.
Germania a acuzat Rusia de atacuri cibernetice în ultimii ani, inclusiv în 2015, când un atac cibernetic a vizat camera inferioară a Parlamentului german (Bundestag).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News