Şeful Comandamentul Strategic al SUA: Trebuie să investim inteligent în arsenalul nuclear sau riscăm să nu mai fim o putere nucleară
Statele Unite cheltuiesc anual zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea armelor nucleare. În fiecare an Pentagonul se plânge că sumele de bani alocate sunt insuficiente, iar acest aspect a fost menţionat şi anul acesta de către viceamiralul Charles Richard, șef al Comandamentului responsabil cu arsenalul nuclear al SUA, care a avertizat că Departamentul Apărării riscă să intre pe un drum nedorit al dezarmării nucleare.
Modernizarea arsenalului nuclear al Statelor Unite ar trebui să se bucure, în următorii ani, de o puternică finanţare din partea Congresului sau Departamentul Apărării riscă să-și piardă capacitățile strategice pe termen lung, a avertizat joi viceamiralul Chas Richard.
Din moment ce SUA cheltuiește cât toate celelalte puteri nucleare la un loc, este greu de imaginat că tocmai Departamentul Apărării al Statelor Unite este pus în situaţia de a cheltui mai mult pentru menţinerea arenalului nuclear. Astfel, din moment ce şeful Comandamentul Strategic al Statelor Unite susţine că investiţiile ar trebui să fie făcute inteligent, este cât se poate de clar că se doresc mai mulți bani, potrivit Defense News.
Şi totuşi, de ce riscă Statele Unite să se confrunte cu un proces nedorit de dezarmare nucleară, aşa cum spune amiralul Chas Richard?
Conform şeful Comandamentul Strategic, întreaga triadă nucleară a Statelor Unite se apropie uşor, dar sigur, de sfârşitul vieţii. Astfel, fie Statele Unite încep un proces de înlocuire a arsenalului nuclear, care alcătuieşte triada nucleară, fie riscă sa se confrunte cu o ameninţare de securitate care devine tot mai mare, şi anume să-și reconstruiască practic întreaga infrastructură sau să nu mai fie o putere nucleară.
Richard l-a precizat membrilor subcomitetului pentru Forţe Strategice din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor că întreaga triadă nucleară a Statelor Unite se apropie de sfârşitul vieţii sale utile şi că, fie arsenalul actual este înlocuit, fie riscul de a intra pe un drum nedorit al dezarmării nucleare, devine tot mai mare. Acesta a mai precizat că întârzierile care apar în finanțarea eforturilor cheie de modernizare ar putea aduce Statele Unite într-o situaţie foarte dificilă, fiind obligate să reconstruiască de la zero întreg arenalul nuclear.
Administrația Trump a solicitat aproximativ 46 de miliarde de dolari pentru finanțarea programelor nucleare în anul fiscal 2021. Aceasta include 28,9 miliarde de dolari pentru DoD, care dezvoltă sisteme de lansare, cum ar fi bombardierul B-21 și un nou înlocuitor pentru actualele rachetele balistice intercontinentale.
Din anul 2021 până în anul 2025, proiectele Pentagon vor cheltui cel puțin 87 miliarde de dolari pentru eforturile de modernizare nucleară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News