Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful misiunii SUA, despre tentativa spionajului rusesc de a penetra România pe modelul Bulgariei: Românii știu ce urmărește Rusia
27 Martie, 11:45
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz, a discutat despre tentativele spionajului rusesc de a penetra serviciile din România.
Sursă foto: MApN Facebook

Amintim că Bulgaria, țara vecină, se află în mijlocul unui scandal uriaș după ce procurorii bulgari au inculpat cel puțin şase persoane, printre care foşti şi actuali ofiţeri din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Federației Ruse. 

Procurorii din țara vecină susţin că presupusa reţea de spionaj transmitea informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană către Ambasada Federației Ruse de la Sofia.

Bulgaria a anunțat expulzarea a doi diplomaţi ruşi după descoperirea rețelei de spioni. Nu este însă primul caz de spionaj cu care se confruntă vecinii noștri. Începând din 2019, Bulgaria, care deține relații economice strânse cu Moscova, a fost în centrul mai multor scandaluri de acest fel. 

 

G Ad:

„Românii știu ce urmărește Rusia”

 

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz, în cadrul unui interviu acordat publicației G4Media, a fost întrebat dacă deține informații cu privire la faptul că spionajul Federației Ruse a încercat să procedeze și în România, așa cum a făcut-o în Bulgaria.

Românii știu ce urmărește Rusia. Într-o oarecare măsură, se pare că întotdeauna încearcă astfel de demersuri. Nu am văzut ca România să sufere de același tip de influență cum au avut de suferit, poate, alte țări, ceea ce reprezintă un semnal clar al puterii Guvernului român.

Totodată, istoria relației dintre România și Rusia este diferită de istoria relației dintre alte țări și Rusia și eu cred că și acest lucru are un rol important. Nu încetează să mă uimească rolul pe care istoria continuă să îl joace în relațiile bilaterale moderne, cu siguranță”, a precizat înaltul oficial american, potrivit sursei citate.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, Bulgaria a fost în centrul unui alt eveniment asemănător. Autorităţile de la Sofia au declarat persona non-grata un atașat militar rus care lucra la Ambasada Rusiei la Sofia. 

Ministerul bulgar de externe a precizat, la momentul respectiv, că diplomatul a întreprins activități de spionaj, în timpul cărora a colectat informații despre numărul de soldați americani desfășurați pe teritoriul bulgar.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Blinken: Orice agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va conduce la un răspuns serios
Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp și Simona Cojocaru, decorați cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler de către președintele Iohannis
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro