În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.
De altfel, Vucic a afirmat că a semnat deja propunerea primită de la Statul Major General al Forțelor Armate privind introducerea serviciul militar obligatoriu cu durata de 75 de zile.
„Cred că și guvernul sârb va accepta acest lucru. Aș dori, de asemenea, să clarific ceva. Nu avem intenția de a ataca pe cineva, nu vom face așa ceva”.
Vucic anunțase recent că guvernul are în vedere introducerea serviciului militar cu o durată de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile ar putea în continuare să fie încorporate voluntar, a precizat acesta.
Pentru reintroducerea obligativității serviciului militar atât guvernul, cât și parlamentul – unde partidul lui Vucic deține o majoritate substanțială – trebuie să aprobe propunerea președintelui.
Eliminarea obligativității serviciul militar în serbia a avut loc în 2011, în urma unei decizii luate în parlament în 2010.
Prim-ministrul Milos Vucevic a declarat vineri că guvernul este gata să accelereze propunerea către parlament și să o pună în aplicare „în 2025, după îndeplinirea condițiilor logistice și administrative”.
Când oficialii sârbi au anunțat, în decembrie 2023, o nouă propunere de revenire la serviciul militar obligatoriu, nu a fost deloc o surpriză pentru mulţi. De fapt, dezbaterea privind recrutarea nu a dispărut niciodată cu adevărat în Serbia în cea mai populată dintre republicile post-iugoslave.
Planuri pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu au apărut la fiecare câțiva ani de la abolirea sa în 2011, inclusiv după un studiu de profil al Ministerului Apărării în 2016 și din nou la îndemnul președintelui Aleksandar Vucic în 2018 și 2022.
Acum, cu portretele tacite ale lui Vucic despre o „nouă lume sârbă” în pericol, care este ținută la distanță de Occident, Ministerul Apărării a declarat la 4 ianuarie 2024 că Statul Major al forțelor armate sârbe i-a propus în mod oficial lui Vucic o revenire la recrutare după mai mult de un deceniu ca armată voluntară.
Deși Vucic a lăsat-o mai moale, promițând să „analizeze procesul de reformare” a legilor privind serviciul militar, el a punctat cu un avertisment că Serbia „ar fi călcată în picioare ca un gândac” fără o armată suficient de puternică. În ciuda acestui fapt, discuțiile oficiale privind recrutarea riscă să îndepărteze și mai mult criticii guvernului, care l-au acuzat pe Vucic și partidul său național populist că încearcă să distragă atenția de la probleme mai importante.
Uniunea militară a Serbiei (VSS), o asociație care pretinde că reprezintă aproape jumătate din militarii actuali ai Serbiei și mulți veterani ai războaielor din Balcani, a salutat recunoașterea oricăror deficiențe din armată, dar a sugerat că noul impuls de a reinstaura recrutarea a fost un efort „ieftin” de a distrage atenția publicului și de a marca avantaje electorale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Moment istoric pentru industria de apărare din România. Noul centru dementenanță HIMARS de la Bacău, primul astfel de centru din Europa, va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO.
Coreenii au publicat un material video spectaculos de la testarea tancului K2 Panther de către Armata României în poligonul din Smârdan, Galați.
Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS, lansatoarele de rachete care au ținut capul de afiș al războiului rus împotriva Ucrainei.
În următorul deceniu, Armata României va avea în dotare obuziere autopropulsate de 155 mm atât pe șenile, cât și pe roți.
Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.
Angel Tîlvăr: „Prin transfer de tehnologie din țări avansate în domeniul producției de armament de ultimă generație, precum R. Coreea, contribuim la dezvoltarea industriei naționale de apărare.” Ministrul Apărării a participat azi la expoziția BSDA 2024, unde a avut o întrevedere cu înalți reprezentanți din industria de apărare din Coreea.
Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase imagini video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani. Un reportaj special e dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm.
Hanwha Aerospace prezintă o serie de capabilități avansate de apărare la BSDA 2024, care are loc în România, în perioada 22-24 mai.
Hanwha Aerospace a organizat la București pe 17 Mai - Ziua Industriei, cu angajamentul deplin de a promova colaborarea cu industriile locale. Hanwha Aerospace intenționează să maximizeze beneficiile economice pentru industriile românești prin producție la nivel local, transferul de tehnologie, crearea de locuri de muncă și localizarea MRO (Maintenance Repairs Operations).
Armata iordaniană a anunțat duminică lansarea exercițiului militar multinațional "Eager Lion", la care participă forțe terestre, maritime și aeriene din 33 de țări arabe și străine care vor executa operații de combatere a terorismului și a amenințărilor cu drone și arme de distrugere în masă.
Gigantului israelian Elbit Systems i-a fost acordat un contract pentru implementarea sistemului de protecție activă Iron Fist pe cea mai modernă versiune a mașinii de luptă Bradley americană. Despre acest lucru a scris și publicația noastră în urmă cu doar câteva zile.
Apariția recentă pe câmpul de luptă din Ucraina a unui tanc rusesc cu protecție integrală împotriva dronelor, în asaltul asupra localității Krasnogorovka de pe direcția Maryinsky, nu a trecut neobservată. Acum, un alt tanc cu protecție integrală a apărut pe una dintre direcțiile de pe linia frontului.
România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească.
Germania și Franța au oficializat acordul privind dezvoltarea Eurotankului, program cunoscut oficial sub denumirea de MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System).
Este un fake-news. Tancurile americane Abrams arată perfect pe câmpul de luptă. Ucraina nu le va ascunde.
În pofida zvonurilor apărute în ultimele zile, forțele ucrainene spun că echipamentul ucrainean se află în zona linie de contact.
Reconfigurarea traseului: Tancurile americane Abrams au fost retrase momentan de pe frontul din Ucraina, iar acest lucru arată că statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în fața ocupantului rus sunt departe să fi învățat o lecție fundamentală a acestui război de agresiune.
România intenționează să încheie în acest an procedura achiziției de obuziere pe șenile, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri.
Suedia confirmă că va trimite Letonia un batalion mecanizat de dimensiuni reduse.
În 2024, Ministerul Apărării are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani - peste 95 miliarde de lei. Minimum 20% din aceste fonduri sunt obligatoriu alocate cumpărării echipamentelor noi, însă, potrivit oficialilor Armatei, procentul se va duce spre 30-35% - practic, cam 6,5 miliarde de euro.
Coreea de Sud se profilează unul dintre partenerii importanți ai României, în ceea ce privește cooperarea la nivel de industrie de apărare.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 19.04.2024, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că Regiunea Militară Leningrad, reînființată recent în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost întărită cu noi formațiuni militare.
O delegatie a industriei de apărare din România participă în perioada 17-20.04.2024 la a VI-a editie a expoziției ICDDA 2024 (Industrial Cooperation Days in Defense and Aerospace organizată la Ankara.
Potrivit presei din Azerbaidjan, Rusia a început să-și retragă contingentul de menținere a păcii de pe teritoriul Nagorno-Karabah. Primele coloane de vehicule blindate rusești au părăsit deja regiunea.
Compania franceză Texelis a prezentat în România informații despre produsul Celeris, ca potențială soluție inclusiv pentru înzestrarea Armatei României cu blindate 4x4.
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei acum zece ani, în martie 2014, a intrat în februarie 2022 într-o fază de escaladare fără precedent care ne-a arătat în urma invaziei ruse un mixt între tehnologii emergente și război clasic.
România ar urma să efectueze teste în teren și de tragere cu tancul sud-coreean K2 Black Panther, în vederea unei achiziții militare importante. Această menţiune apare într-o postare recentă publicată pe contul X al lui @mason_8718 pe 5 aprilie, subliniind angajamentul României de a-și moderniza semnificativ forțele blindate. Testele, programate să înceapă la 10 mai 2024, vor fi urmărite îndeaproape de o delegație de înalți oficiali militari, reprezentanți guvernamentali și directori de companii atât din Coreea de Sud, cât și din România.
Nave americane traversează Atlanticul având la bord tehnică militară pentru exercițiul DEFENDER 24.
Ucraina face progrese constante în lupta să pentru recucerirea Peninsulei Crimeea, la un deceniu după ce „omuleții verzi” ai Rusiei au invadat peninsula pentru prima dată în 2014 - și mai multe progrese majore sunt așteptate în cursul acestui an. Se pare că şi trupele ruse realizează acest lucru, după cum precizează mișcarea de gherilă Atesh care a descoperit o creştere a numărului de sisteme de apărare antiaeriană S-300 desfăşurate lângă podul Kerci din Crimeea ocupată.
Compania sud-coreeană de apărare Hyundai Rotem a prezentat cea mai recentă variantă a tancului K2 Black Panther la KADEX 2024, expoziția de apărare din Coreea de Sud, echipat acum cu un sistem de protecție activă (APS) de ultimă generație. Această modernizare sporește semnificativ capacitatea tancului de a rezista în fața mai multor tipuri de amenințări antitanc, inclusiv rachete ghidate antitanc (ATGM), muniție antitanc și RPG. Cu această modernizare, K2 Black Panther își consolidează statutul de unul dintre cele mai protejate tancuri din lume, sporind și mai mult capacitățile sale deja formidabile pe câmpul de luptă, potrivit ArmyRecognition.
Presa turcă a citat compania locală de apărare Otokar care a anunțat că a câștigat o licitație în România pentru furnizarea de vehicule blindate pe roți. Otokar va furniza României vehiculul său blindat pe roți COBRA II 4×4, in baza unui contract in valoare totală de puțin peste 934 milioane USD. Contractul include producția și livrarea a 1 059 de unități COBRA II și a unor unități logistice.
Deteriorarea severă a situației de securitate regionale obligă statele arabe să ia măsuri pe viitor împotriva milițiilor paramilitare, a scris consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite pe rețeaua X.
Entuziasmul Turciei de a începe explorarea pentru petrol și gaze în largul coastei Somaliei înlătură impresia care a prevalat în ultimii ani că obiectivul principal de interes al Ankarei în această țară este să găsească un punct de sprijin în Golful Aden și Strâmtoarea Bab al-Mandab și să asigure un coridor către Africa de Est și confirmă că acest obiectiv se află pe locul doi după strategia de preluare a controlului petrolului și gazelor.
În cursa pentru lansarea primului avion de vânătoare de generația a VI-a, U.S. Navy merge mai departe, în timp ce U.S. Air Force își suspendă programul pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că este prea scump și ar putea să nu fie cel mai bun răspuns la amenințările emergente. Cu toate acestea, U.S. Navy speră să poată atribui un contract pentru dezvoltarea următoarei generație de avioane de luptă cu decolarea verticala și se așteaptă ca avionul de atac cu rază lungă de acțiune să intre în serviciu în anii 2030.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Indiei, mareșal principal de aviație Amar Preet Singh, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 04.10.2024 la New Delhi, că livrările sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 către India vor fi finalizate în 2025.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 04.10.2024, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a declarat că armata poloneză a devenit a treia ca mărime dintre țările NATO.
DefenseRomania prezintă lucrarea semnată de Dr. Sînziana Iancu - „Consolidarea rezilienței în contextul amenințărilor hibride rusești”. Lucrarea va fi publicată de DefenseRomania în mai multe părți și reprezintă opinia autoarei, nu punctul de vedere al vreunei instituții sau organizații.
Imagini difuzate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) arată rachete transferate din baze subterane pentru a fi utilizate în cadrul unei acțiuni de răzbunare a Iranului împotriva Israelului, denumită ''Operation True Promise II''. IRGC a susținut că atacul a inclus rachete hipersonice Fattah care au avut nevoie de 12 minute pentru a ajunge în Israel și că acestea au lovit cu succes ținte, inclusiv trei baze aeriene israeliene și sediul agenției de spionaj Mossad. Cu toate acestea, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că majoritatea rachetelor au fost „interceptate de Israel și de o coaliție defensivă condusă de Statele Unite” și că a existat un „număr mic de impacturi” în centrul și sudul Israelului.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Poliția de Frontieră a informat Ministerul Apărării Naționale, în dimineața zilei de vineri, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă în zona canalului Litcov, la aproximativ un kilometru de confluența cu brațul Sf. Gheorghe.
Rusia va elimina mișcarea talibană de pe lista organizațiilor teroriste. Decizia a fost deja luată la cel mai înalt nivel, rămâne doar finalizarea formalităților, a informat agenția TASS vineri, 4 octombrie, citându-l pe reprezentantul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov.
Viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat care sunt prioritățile României pentru modernizarea Forțelor sale Navale.
Dronele Bayraktar TB2, cândva o armă indispensabilă pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei, au continuat să joace un rol în atacarea țintelor rusești, în ciuda noilor provocări cu care militarii ucraineni se confrunta pe câmpul de luptă. Recent, platforma multimedia ucrainean UNITED 24 MEDIA a publicat pe contul său de X un scurt material video cu momentul în care o dronă Bayraktar TB2, operată de militari ucraineni, a lovit un elicopter rusesc chiar în momentul când aducea trupe pe front.
Mass-media iraniană a relatat că atacul cu rachete de marți a vizat mai multe baze aeriene israeliene importante. Numeroase articole au susținut că „până la 20 de avioane de luptă stealth F-35 de la baza aeriană israeliană Nevatim au fost distruse”. Aceste afirmații par să reprezinte o formă de propagandă iraniană, menită să influențeze opinia publică și să exagereze succesul atacurilor sale.
Potrivit presei locale, Estonia nu va putea investi în sistemele americane de apărare antiaeriană Patriot în următorii 10-15 ani. Această informație provine de la generalul de brigadă Jaak Tarien, un fost comandant al forțelor aeriene estoniene. Acesta a precizat: „Chiar zilele trecute, Israelul a folosit interceptoare care echivalează cu tot bugetul de apărare al Estoniei pentru aproximativ un an în apărarea împotriva unui atac iranian. Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare”, a exprimat Tarien.
Lituania se pregătește să își consolideze apărarea prin planificarea achiziționării a aproximativ 100 dintre cele mai moderne tancuri Leopard 2A8 din Germania. Această veste interesantă a fost publicată de ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, la 1 octombrie 2024. Acesta a menționat că până la sfârșitul lunii octombrie se va reuni Consiliul național de apărare al Lituaniei pentru a finaliza decizia privind achiziționarea acestor tancuri germane avansate.
Autoritățile moldovenești au blocat accesul la motorul de căutare rusesc Yandex și la site-ul Rutube, pe care Rusia intenționează să fie o alternativă la YouTube. Înainte de alegerile prezidențiale din 20 octombrie, autoritățile moldovenești avertizează că campania de dezinformare pro-Kremlin se intensifică.
Comparație mai mult decât forțată, venită dinspre Moscova. Cunoscutul propagandist și moderator rus Vladimir Soloviov a declarat în emisiunea sa ”Solovyov Live” că - dacă Israelul poate ataca Libanul, Fâșia Gaza, Siria sau Iranul - Rusia poate ataca, în mod similar, România, statele baltice sau Polonia.
SUA și Microsoft au închis peste o sută de domenii de internet folosite de FSB-ul rus pentru a fura informații din serverele guvernului american.
Aviația israeliană este în căutarea presupusului succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea Hezbollah.
Rusia se bazează pe echipamentele occidentale de înaltă tehnologie pentru a-și construi propriile sisteme de război electronic și de scanare a câmpului de luptă. Componentele occidentale sunt obținute cu ajutorul companiilor chineze care acționează pe post de ”cărăuși”.
Statele Unite nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.
SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
Pe 3 octombrie, Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. E vorba de o navă ce va deservi, în limbaj popular, și ca portavion pentru drone.
Israelul și Iranul sunt angajate într-un război în umbră de zeci de ani. Până în aprilie, cele două părți au ales întotdeauna să se atace reciproc prin mijloace indirecte, deoarece Israelul ataca activele iraniene în străinătate, iar Iranul își susținea aliații pentru a amenința țintele israeliene.
După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor schimba poziția cu privire la protejarea spaţiului aerian al Ucrainei.
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).
După aproape doi ani de lupte, forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar, un avanpost defensiv cheie în regiunea Donețk, aflată pe linia frontului. Comandamentul militar ucrainean a declarat că decizia a fost luată pentru a păstra viețile soldaților ucraineni și echipamentul lor prețios. Orașul se află pe un teren înalt, oferind părții care îl controlează posibilitatea de a bombarda câmpurile de luptă din jur și liniile de aprovizionare.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a confirmat, în timpul primei sale vizite externe efectuate la Kiev, că ''problema ucraineană'' va fi principala sa prioritate în noua sa funcție. Rutte a reiterat că vizita sa în Ucraina a fost prima sa călătorie de lucru după preluarea mandatului.