Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pierde din prerogativele serviciilor de informații
Pe 17 septembrie, Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a adoptat, în lectură finală, legea „Cu privire la informații”.
Legea definește cadrul juridic și organizațional pentru funcționarea serviciilor de informații, statutul juridic și garanțiile sociale oferite ofițerilor de informații din Ucraina și persoanelor cu sarcini în activitatea de informații, precum și procedura de monitorizare a serviciilor de informații.
Potrivit prevederilor noii legi, subiecții comunității de informații sunt:
- organismul de coordonare a activității de informații;
- organele de informații definite de această lege;
- unitățile operative ale Direcției Centrale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) care desfășoară activități de contraspionaj;
- alte componente ale sectorului de securitate și apărare identificate de Consiliul Național de Securitate și Apărare din Ucraina, care sunt implicate de agențiile de informații în îndeplinirea anumitor sarcini de informații.
Agențiile de informații sunt:
- Serviciul de Informații Externe al Ucrainei (SZRU);
- Departamentul de Informații al Ministerului Apărării (GUR);
- Departamentul de Informații al Serviciului Graniței de Stat a Ucrainei.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost exclus de pe lista agențiilor de informații, dar unitățile operative (ale Direcției Centrale a SBU), care desfășoară activități de contraspionaj sunt abilitate să desfășoare activități de informații în interesul contraspionajului.
De asemenea, potrivit actualei legi, SBU în special (dar și alți subiecți ai comunității de informații), poate fi implicat în activitatea de informații de către agențiile de informații.
Conducerea generală a agențiilor de informații este efectuată de președinte, iar gestionarea directă a agențiilor este realizată de șefii acestora, care sunt numiți și demiși de președinte.
Într-un comentariu referitor la aprobarea acestei legi, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare a Ucrainei (similar CSAT-ului din România), Oleksei Danilov, a precizat că „este un document extrem de important pentru sectorul de securitate și apărare, având în vedere schimbările grave din mediul de securitate extern, inclusiv agresiunea rusă în curs și apariția unor noi amenințări externe la adresa țării noastre."
Danilov a subliniat că documentul creează o bază legală pentru consolidarea capacităților de informații a Ucrainei, definește în mod clar lista agențiilor de informații, îmbunătățește cadrul juridic și organizațional al comunității de informații, îmbunătățește interacțiunea acestora și oferă protecție socială și juridică.
În plus, acesta a remarcat că au fost extinse normele pentru exercitarea controlului civil democratic asupra activităților comunității de informații.
Comentariul autorului: Această lege, în afară de prevederile evidente, va mai avea câteva urmări importante.
Una dintre acestea privește SBU, care deși a fost scos parțial din jocul obținerii informațiilor externe, se întărește în plan intern prin faptul că responsabilitățile sale vor privi doar teritoriul Ucrainei. De asemenea, majoritatea structurilor din subordinea sa nu vor intra sub incidența controlului parlamentar specific comunității de informații, ceea ce îi va conferi o autonomie ridicată în continuare. Pe de altă parte, este posibil ca SBU să nu mai primească aceleași resurse financiare și materiale cu care era obișnuit și, în plus, riscă să piardă o serie de acoperiri în domeniile economic, cultural și în altele, deoarece nu vor mai fi permise de actuala lege.
O altă urmare este creșterea responsabilizării Serviciului de Informații Externe (SZRU) și a Serviciului de Informații al Apărării (GUR) în obținerea informațiilor strategice externe și prognoza corectă a amenințărilor, deoarece au rămas singurele cu atribuții în acest sens. Departamentul de informații din Serviciul Graniței de Stat, probabil va acționa în proximitatea frontierei și va fi implicat limitat în operații de nivel strategic.
Gradul de compartimentare a activității de informații, probabil, va crește, prin limitarea agențiilor cu responsabilități în acest sens.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News