Serviciul Ucrainean de Securitate precizează, pe pagina oficială de Facebook, că ofițerii de contrainformații și luptători ai Centrului pentru Operații Speciale din Ucraina au reținut un agent al FSB care urma să efectueze un act terorist asupra unui element de infrastructură critică, şi anume rafinăria Severodonetsk Azot.
Potrivit anchetatorilor, persoana reţinută era un cetăţean ucrainean din orașul Rovenky – aflat temporar sub ocupaţia separatiştilor pro-ruşi – din rândul așa-numitei „miliții populare LNR”, care din 2014, este implicată în acțiuni insurgente împotriva armatei ucrainene, iar din anul 2018 a fost recrutat de FSB, potrivit 112 UA.
SBU a prezentat, atât imagini, cât şi o înregistrare video, cu momentul reţinerii atentatorului, chiar în momentul în care acesta se pregătea să comită actul terorist, având la el două lansatoare de grenade RPG-22 pe care se pregătea să le folosească.
După cum precizează SBU, persoana reţinută primise ca sarcină de la colaboratorii săi din FSB să arunce în aer două cisterne cu azotat de amoniu cu o capacitate de 3.500 de tone, aflate în incinta rafinăriei Severodonetsk Azot.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.