Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
16 aug 2019 / 23:41
Justiţia austriacă a confirmat vineri că a abandonat o anchetă asupra Serviciului German de Informații Externe (BND), acuzate că ar fi spionat sistematic politicieni, organisme internaţionale şi întreprinderi aflate pe teritoriul austriac, potrivit AFP.

Ancheta "a fost lăsată de o parte pentru că nu există în prezent vreo pistă care să permită investigarea", a declarat agenţiei franceze de presă purtătoarea de cuvânt a procurorului şef al Vienei, Nina Bussek.

Potrivit reportajelor apărute în două publicaţii austriece în iunie 2018, numeroase ţinte ar fi fost spionate de BND între 1999 şi 2006, dintre care 2.000 de numere de telefon fixe şi mobile, adrese de fax şi corespondenţa electronică a ministerelor, a organismelor internaţionale, ambasadelor şi întreprinderilor din Austria.

Printre organismele care ar fi fost vizate se află Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), toate având sediul la Viena.

După apariţia reportajelor, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a cerut autorităţilor germane să furnizeze "clarificări complete" asupra acestei situaţii. Cancelarul de atunci, Sebastian Kurz, insistase în acest sens.

,,Spionajul între ţări prietene este regretabil şi inadmisibil", declarase Van der Bellen într-o conferinţă de presă comună cu Sebastian Kurz.

Ancheta austriacă are totuşi "puţine şanse să-şi atingă scopul" din cauza reticenţelor Germaniei de a coopera la ea, a declarat pentru cotidianul Standard şeful serviciilor de informaţii austriece BVT, Peter Gridling.

Ancheta nu a fost abandonată oficial, a precizat Nina Bussek: "Dacă vor exista alte piste de investigare, vom putea continua ancheta, dar la ora actuală nu există niciuna".

Ştiri Recomandate

Programul noului avion de generația a șasea pentru US Navy, redus drastic de Washington
Un Boeing 737-400 s-a prăbușit în Afganistan, într-o zonă controlată de talibani
Operațiunea Barkhane: Franța se teme că trupele US Army vor părăsi Africa
US Army a început testele pentru noul vehicul Bradley
Trei rachete Katiușa au lovit în plin Ambasada SUA din Bagdad
Trump amintește de rachetele Javelin și ajutorul militar oferit Ucrainei, fără nicio condiționare
Ungaria va primi gaze prin conducta TurkStream
China este al doilea mare producător de arme din lume