Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un agent rus care strângea informaţii despre sistemele HIMARS şi obuzierele M777
Direcţia de contraspionaj a Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) a reținut un agent rus care era interesat să obţină informaţii despre pozițiile şi loc în care se aflau sisteme HIMARS, dar şi obuzierele M777. De asemenea, acesta ar fi oferit informaţii - coordonate precise - ale unor obiective din Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk, pe care forţele ruse de ocupaţie le-au bombardat masiv.
În timpul operaţiunilor de căutare a grupurilor de sabotori ruşi, în zonele din apropierea liniei frontului din regiunea Dnipropetrovsk, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent care îi informa pe ruși cu privire la posibilele zone în care ar fi urmată să fie desfăşurate sistemele HIMARS ale Forțelor Armate Ucrainene. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al SBU la 29 octombrie.
,,El [ persoana reţinut] a colectat informații cu privire la locațiile [coordonatele fizice] unităților forțelor noastre armate din regiune'', spune SBU.
Potrivit Direcţia de Contraspionaj a SBU, sarcinile principale ale agentului rus au inclus identificarea posibilelor poziții ale lansatoarelor multiple de rachete HIMARS și ale obuzierelor britanice M777 cu rază lungă de acţiune, în apropierea liniei frontului.
Acest a coordonat numeroasele atacuri cu rachete asupra oraşului Nikopolului, în special asupra infrastructurii energetice, și a "raportat" forţelor ruse de ocupaţie rezultatele - pagubele - acestor atacuri aeriene.
Potrivit procuraturii ucraineni, în octombrie 2022, acest agent rus a transmis informații privind locațiile forțelor ucrainene, mișcările unităţilor militare, desfăşurările de echipamente militare, dar şi informaţii cu privire la locurile de unde Forțele Armate Ucrainene îşi lansau în lupta UAV-urile.
Agentul rus a transmis datele colectate, împreună cu coordonatele GPS, reprezentanților Federației Ruse prin intermediul unor mesaje private, folosind reţeaua rusă de mesagerie Telegram.
Colaboratorul a folosit coordonatele oferite de Google Maps pentru a stabili cât mai precis poziţiile Forțelor Armate Ucrainene, care în acel moment atacau poziţiile forţelor armate ruse. Acesta a trimis toate aceste informaţii militarilor ruşi și le-a cerut să atace de urgență pozițiile armatei ucrainene.
Potrivit SBU, agentul rus s-a dovedit a fi un rezident local care fusese recrutat de reprezentanții serviciilor speciale ruse după începerea invaziei la scară largă. Ruşii l-au recrutat pe acesta pentru a efectua a culege informaţii confidenţiale și pentru a întreprinde sarcini subversive.
distrugerea instalațiilor HIMARS este una dintre cele mai importante priorități ale armatei ruse. Serviciul de Securitate al Ucrainei reține zilnic colaboratori. Oamenii cedează și, pentru o sumă de bani, aruncă poziții militare ucrainene, echipamentele noastre și date despre instalații strategice. Aceasta este o infracțiune penală în Ucraina.
Recent, un locuitor din Izyum le-a dat ocupanților adresele soldaților ucraineni și ale unor consăteni bogați din sat, pentru ca aceștia să îi poată jefui.
De asemenea, în Harkov, SBU a dus în instanță cazul unui trădător care a transmis agenților FSB informația că regimentul Azov a fost staționat în administrația regională de stat din Harkov. După aceea, o rachetă a lovit clădirea administrativă. Douăzeci și nouă de persoane au fost ucise atunci, inclusiv voluntari.
Distrugerea sistemelor HIMARS este una dintre cele mai importante priorități ale armatei ruse. Serviciul de Securitate al Ucrainei reține zilnic colaboratori ai serviciilor ruse de informaţii care caută cu disperare informaţii despre locurile unde militarii ucraineni urmează să desfăşoare sistemele HIMARS.
De asemenea, în Harkov, SBU a dus în instanță cazul unui trădător care a transmis agenților FSB informația că regimentul Azov a fost staționat în clădirea administraţiei regionale din Harkov. După aceea, o rachetă a lovit respectiva clădirea. Douăzeci și nouă de persoane au fost ucise atunci, inclusiv voluntari care luptă alături de armata ucraineană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News