În intervalul 30 martie ora 16.00 - 31 martie ora 16.00, un număr de 1549 militari și 517 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 324 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Albița (Vaslui), Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Bechet (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Borș și Oradea (Bihor), Halmeu și Petea (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală și în alte localități din țară, transport echipamente medicale și alte materiale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic, însoțire convoaie de transport persoane. Totodată, în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino" au fost prelucrate un număr de 443 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.
La Constanța continuă lucrările de amenajare la Spitalul Modular de Izolare și Tratament, care va funcționa ca o extindere a Secției de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.
De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 1.109 misiuni, la care au participat 6.823 militari și 2.134 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 5.489 teste.
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.
Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.