Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a calificat incidentul drept "situaţie de urgenţă" şi a cerut măsuri "pentru ca aşa ceva să nu se mai repete".
Într-un comunicat, filiala Ministerului rus de Interne din regiunea Rostov-pe-Don (sud) a confirmat că a primit sesizarea privind furtul de pe un aeroport al unei companii din oraşul Taganrog. Potrivit autorităţilor, materiale în valoare de "peste 1 milion de ruble (11.200 de euro) au fost furate dintr-un aparat Iliuşin Il-80, fără alte precizări cu privire la natura echipamentului furat.
Agenţia de presă rusă Interfax, citând o sursă anonimă, indicase anterior că au dispărut în special echipamente radio de la bordul aparatului care se afla de la începutul anului 2019 în reparaţii şi lucrări de modernizare.
Canalul rusesc de televiziune REN-TV afirmase marţi că 12 persoane au fost interogate de poliţie, adăugând că hoţii au lăsat în urma lor amprente ale degetelor şi de încălţăminte. Contactate de AFP, Ministerul rus de Interne şi compania de stat Beriev, unde a avut loc furtul, au refuzat să comenteze.
Realizat pe baza avionului Il-86 din anii 1980, în epoca sovietică, Il-80 este destinat să servească drept centru de comandament aerian şi refugiu pentru înalţi responsabili din conducerea ţării, între care preşedintele, în caz de război nuclear. Conceput să poată rezista la o undă de şoc atomică, aparatul este lipsit de hublouri şi are ferestre doar în carlingă, transmite Agerpres.
Potrivit mai multor surse deschise, Rusia dispune doar de patru astfel de aparate. Supranumite "avioane ale Judecăţii de apoi", ele sunt echivalente, în SUA, cu E-4B Nightwatch, construit de Boeing.
Expertul militar rus Pavel Felghengauer apreciază că metalele preţioase conţinute în aceste echipamente ar fi "motivul cel mai probabil" al furtului. "Există o întreagă economie subterană pentru extragerea aurului şi argintului din vechile echipamente sovietice", a indicat el pentru AFP, afirmând că "nu este sigur" ca acest aparat să poată să fie utilizat din nou, dată fiind vechimea sa.
Un alt expert rus, Mihail Hodarenok, a afirmat la rândul său pentru site-ul informativ Gazeta.ru că acest incident ar putea fi periculos, întrucât constituie "o scurgere de informaţii foarte confidenţiale".
Specialist în probleme militare la Şcoala superioară de economie din Moscova, Vasili Kaşin, susţine că "vor cădea capete" după acest furt, dar că nu trebuie exagerată dispariţia "vechilor fiare sovietice".
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.
Turcia a 'condamnat cu fermitate' joi tentativa de puci din Armenia, ţară vecină cu care are relaţii tensionate şi unde Statul Major al armatei a somat guvernul să demisioneze, transmite Agerpres, citând AFP.
Compania Large Infrastructure Projects din Bulgaria a prezentat preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură regională, respectiv autostrada Dunăre - Marea Egee, un tronson din aceasta urmând să conecteze Bucureştiul cu reţeaua de autostrăzi deja existentă în Bulgaria şi Grecia.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre construcția unui nou spital militar în Municipiul București.