Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Situaţie de urgenţă" după ce avionul destinat să-l protejeze pe preşedintele rus în caz de război nuclear a fost jefuit
09 dec 2020 / 19:07
Poliţia rusă şi Kremlinul au anunţat miercuri deschiderea unei anchete după furtul de echipamente care se aflau la bordul unui avion militar prevăzut să servească drept punct de comandă în caz de conflict nuclear şi refugiu pentru preşedinte şi alţi înalţi responsabili din conducerea ţării, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a calificat incidentul drept "situaţie de urgenţă" şi a cerut măsuri "pentru ca aşa ceva să nu se mai repete".

Într-un comunicat, filiala Ministerului rus de Interne din regiunea Rostov-pe-Don (sud) a confirmat că a primit sesizarea privind furtul de pe un aeroport al unei companii din oraşul Taganrog. Potrivit autorităţilor, materiale în valoare de "peste 1 milion de ruble (11.200 de euro) au fost furate dintr-un aparat Iliuşin Il-80, fără alte precizări cu privire la natura echipamentului furat.

Agenţia de presă rusă Interfax, citând o sursă anonimă, indicase anterior că au dispărut în special echipamente radio de la bordul aparatului care se afla de la începutul anului 2019 în reparaţii şi lucrări de modernizare.

Canalul rusesc de televiziune REN-TV afirmase marţi că 12 persoane au fost interogate de poliţie, adăugând că hoţii au lăsat în urma lor amprente ale degetelor şi de încălţăminte. Contactate de AFP, Ministerul rus de Interne şi compania de stat Beriev, unde a avut loc furtul, au refuzat să comenteze.

Realizat pe baza avionului Il-86 din anii 1980, în epoca sovietică, Il-80 este destinat să servească drept centru de comandament aerian şi refugiu pentru înalţi responsabili din conducerea ţării, între care preşedintele, în caz de război nuclear. Conceput să poată rezista la o undă de şoc atomică, aparatul este lipsit de hublouri şi are ferestre doar în carlingă, transmite Agerpres.

Potrivit mai multor surse deschise, Rusia dispune doar de patru astfel de aparate. Supranumite "avioane ale Judecăţii de apoi", ele sunt echivalente, în SUA, cu E-4B Nightwatch, construit de Boeing.

Expertul militar rus Pavel Felghengauer apreciază că metalele preţioase conţinute în aceste echipamente ar fi "motivul cel mai probabil" al furtului. "Există o întreagă economie subterană pentru extragerea aurului şi argintului din vechile echipamente sovietice", a indicat el pentru AFP, afirmând că "nu este sigur" ca acest aparat să poată să fie utilizat din nou, dată fiind vechimea sa.

Un alt expert rus, Mihail Hodarenok, a afirmat la rândul său pentru site-ul informativ Gazeta.ru că acest incident ar putea fi periculos, întrucât constituie "o scurgere de informaţii foarte confidenţiale".

Specialist în probleme militare la Şcoala superioară de economie din Moscova, Vasili Kaşin, susţine că "vor cădea capete" după acest furt, dar că nu trebuie exagerată dispariţia "vechilor fiare sovietice".

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Turcia „condamnă cu fermitate” puciul eșuat din Armenia
Bulgaria propune ca Bucureștiul să fie legat de Marea Egee printr-o autostradă
Nicolae Ciucă: Va fi construit un nou spital militar în zona Ghencea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro