Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Spionul american și-a abandonat în viteză proprietatea din America
11 sep 2019 / 13:19
Informatorul de la Kremlin al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), pe care Statele Unite l-au "extras" în 2017 şi pe care presa rusă l-a identificat ca fiind Oleg Smolenkov, a început o nouă viaţă la mai puţin de o oră de Washington în care şi-a păstrat numele său real, a informat marţi The Washington Post, preluat de EFE.

Situaţia lui Smolenkov în SUA a fost una neobişnuită deoarece, după cum relevă publicaţia, CIA recomandă dezertorilor să-şi schimbe identitatea şi să se mute într-un loc îndepărtat din ţară sau cel puţin departe de Washington, unde diplomaţia rusă are o prezenţă importantă.

Smolenkov, care a dispărut brusc din Rusia la jumătatea lui 2017 după ce plecase în vacanţă cu familia în Muntenegru, moment în care, conform presei americane, a fost "extras" de CIA, locuia într-o casă luxoasă cu şase camere de pe o proprietate de peste un hectar aflată în Stafford (Virginia), la o oră de capitala federală.

Potrivit vecinilor consultaţi de ziar, familia Smolenkov şi-a abandonat luni în mare grabă proprietatea, după ce CNN şi ziarul The New York Times au informat în premieră - însă fără a-l identifica - despre existenţa unui informator al CIA la Kremlin. În spatele casei, în grădină, au rămas jucării împrăştiate şi doi câini din rasa italiană Cane Corso, care uneori sunt dresaţi ca animale de pază. Vecinii au mai indicat că Smolenkov nu avea serviciu.

Scurgerea de informațiiFostul oficial al CIA Joseph Augustyn, responsabil între 1999 şi 2001 cu programul de relocare, a explicat pentru The Washington Post că agenţia respectă dorinţele celor pe care-i protejează, dar situaţia în care se afla Smolenkov l-a surprins. "Mi-l imaginez spunând: 'Bine, vreau să trăiesc o viaţă cât mai normală posibil. Nu vreau să-mi asum un nou nume, ar fi dificil pentru soţie şi copii'. Nu asta ar recomanda agenţia", a declarat el.

Un alt oficial CIA consultat de publicaţie a spus că, în majoritatea cazurilor, ca agenţie, "vii cu o identitate şi o legendă complet noi şi vrei să-l duci pe tip în Colorado".

După cum au informat luni CNN şi The New York Times, CIA şi-a "extras" agentul de top din Rusia în 2017, considerând compromisă securitatea acestuia, în contextul presupusei ingerinţe a Rusiei în alegerile pentru Casa Albă din 2016. Potrivit acestora, informatorul avea acces direct la Putin, un lucru negat de Kremlin marţi.

Fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, a spus că scurgerea în presă a identităţii lui Smolenkov se produce "evident pentru a-l intimida şi speria".

Viața spionului este în pericol


Potrivit Times, CIA consideră că viaţa agentului este în pericol date fiind precedentele Rusiei cu presupuse încercări sau asasinate de spioni, aşa cum a fost cazul lui Serghei Skripal anul trecut în Regatul Unit. Smolenkov deja cunoştea Washingtonul, loc unde a lucrat, între 2006 şi 2008, ca oficial la ambasada Rusiei în SUA, sub conducerea ambasadorului de atunci, Iuri Uşakov.

Ambii s-au întors la Moscova în 2008, iar, la Kremlin, Smolenkov a avansat tot sub bagheta lui Uşakov, unul din consilierii preşedintelui rus, Vladimir Putin, în materie de politică externă.

Vezi și: Spion american "plantat" în coasta lui Vladimir Putin

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ocolirea convenției de la Montreux din 1936 – Bază navală NATO pe râul Bug din Ucraina
Armenia anunță că Turcia a angajat mercenari să lupte în Nagorno Karabah. Erdogan răspunde acuzând SUA și Franța
Hong Kongul interzice orice manifestaţie la 1 octombrie când se aniversează fondarea Republicii Populare Chineze
Vot istoric în Elveția: Referendumul pentru avioane de luptă, decis de doar câteva voturi în plus
China își prezintă forța navală și desfăşoară în exerciţii militare în patru mări
O dronă a turcă a survolat insule ale Greciei difuzând imnul Turciei, în timp ce un steag elen a fost vandalizat (Video)
Nagorno-Karabah | Armenia a distrus un convoi militar azer (Foto/Video), iar Azerbaidjan foloseste lansatoare de rachete TOS
Atac cu rachetă asupra aeroportului din Bagdad. Mai mulți civili au fost uciși
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro