Statele Unite consideră că războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei este puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat, potrivit directorului National Intelligence al Statelor Unite, Avril Haines.
Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), a declarat într-un interviu pentru publicaţia Ukrinform, ca activitatea grupurilor de lunetişti s-a intensificat în ultima perioadă.
La începutul lunii mai, precizam că militarii ucraineni – care iau parte la Operaţiunea Forţelor Întrunite (Joint Forces Operation – JFO) – au raportat că au intrat în posesia unei înregistrări video care, potrivit lor, era încă o dovadă a implicării directe a militarilor forțelor armate ruse în războiul din Donbas, mai exact a unei unităţi de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse.
Skibitsky a precizat că GUR are dovezi şi informaţii care atestă că pe teritoriul regiunii Donbas au fost livrate tot mai multe puşti cu lunetă, iar activitatea grupurilor de lunetişti este în creştere, nu doar a celor care fac parte din unităţile ale FSB, ci a unor lunetişti care fac parte din alte unități speciale – instruite în condiţii reale de luptă pe în teritoriile ocupate.
În urmă cu câteva zile, precizam că reprezentantul Direcţiei Principale de Informații din cadrul ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vădim Skibitsky, în timpul Forumului OSCE pentru Securitate şi Cooperare, a prezentat dovezi referitoare la companiile militare private ruse (PMC) – care iau parte la conflictele militare din Ucraina și Siria – şi care de-a lungul timpului şi-au îmbunătăţii experienţa şi capacităţile de luptă, iar acest lucru oferă Kremlinului posibilitatea de a utiliza aceste companii pentru a-și proiecta influența militară în alte regiuni.
Skibitsky a menționat că Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a monitorizat constant furnizarea de arme și echipamente militare de pe teritoriul Federației Ruse către teritoriile ocupate din regiunea Donbas – prin punctele de trecere a frontierei necontrolate de statul ucrainean – precum și utilizarea lor de către forţele separatiste.
Cel mai recent, la sfârşitul lunii mai, Serviciul de informații militare al Ucrainei a precizat că Rusia Rusia continuă să furnizeze arme, muniții și alte echipamente militare trupelor de ocupație de pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk, dincolo de frontiera ucraineană cu aceste regiuni, unde guvernul de la Kiev nu mai deţine controlul din 2014.
La începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Mykhailo Sharavara, a precizat că grupuri de instructori militari ruși – specializaţi în pregătirea lunetiștilor, ofițerilor de informații și a militarilor care fac parte din unități ale forţelor pentru operațiuni speciale – au ajuns pe teritoriul regiunilor autoproclamate Donețk și Luhansk pentru a oferi suport şi pregătire suplimentară forţelor separatiste, pe care Moscova le sprijină.
În cadrul aceluiaşi interviu pentru publicaţia Ukrinform, Vadym Skibitsky a ţinut să amintească că, la începutul acestui an, forţele militare ucrainene au doborât un vehiculul aerian fără pilot – o dronă Zastava – care se află din 2012 doar în serviciu forţelor armate ruse.
Militarii ucraineni au doborât în Donbas, pe 5 aprilie, o dronă Zastava BirdEye 400, fabricată de industria rusă de apărare, fiind o altă dovadă a agresiunii militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei. În cadrul reuniunii online a Forumului de Cooperare în domeniul Securităţii, organizată pe 6 mai, reprezentantul adjunct permanent al Ucrainei la OSCE, Ihor Lossovsky, a informat delegațiile statelor participante despre încă o dovadă a implicării directe a Rusiei în războiul din estul Ucrainei, făcând referire la vehicul aerian fără pilot Zastava
În plus, Direcția principală de informații continuă să culeagă informaţii despre utilizarea constantă a sistemelor de război electronice ruse și a sistemelor electronice de culegere de informații, care sunt în dotarea forţelor armate ruse din anul 2012, şi care nu de puţine ori au putut fi observate în estul Ucrainei.
Cel mai recent, conform unui raport recent al Misiunii Special de Monitorizare OSCE în Ucraina (SMM), publicat la 10 martie 2020, un mini-UAV SMM a identificat trei noi sisteme de război electronic ruseşti (sisteme modern de culegere de informații și de bruiaj) RB-636 Svet-KU, RB-341V Leer-3 și R-934B Sinitsa în apropierea unui complex aflat în sudul orașului Luhansk, la 13 km de linia de contact, în zona controlată de forţele separatiste.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Statele Unite consideră că războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei este puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat, potrivit directorului National Intelligence al Statelor Unite, Avril Haines.
Serviciile britanice de informații consideră că ancheta desfășurată de autoritățile ruse în cazul ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, suspectat de corupție, l-ar putea implica inclusiv pe prim-adjunctul ministrului rus al apărării, Ruslan Tsalikov, care a fost deja interogat de FSB, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării din 1 mai.
Cel puțin o treime din cei aproximativ 220 de diplomați ruși acreditați în Elveția, în birourile de la Berna și Geneva, sunt spioni pentru serviciile secrete ale Moscovei. Aceasta este afirmația Serviciului Confederal de Informații (DNB), agenția de informații elvețiană, făcută în raportul său pe anul 2023 privind securitatea națională.
Serviciile de informații din NATO au intensificat supravegherea Serbiei prin mijloace tehnice. Avioane ale SUA și Franței specializate în culegerea și analiza emisiilor radio au patrulat în apropierea frontierelor Serbiei în ultimele două săptămâni.
Syria TV, o rețea de televiziune siriană pro-opoziție lansată în martie 2018 la Istanbul, a relatat la 17.04.2024 (ora 19.51, ora Damascului) citând o sursă diplomatică europeană, că unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii a vizitat Siria și s-a întâlnit cu liderul sirian Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.
Procurorii germani îi acuză pe doi cetățenii germano-ruși că erau pregătiți să efectueze atacuri asupra unor situri militare americane aflate pe teritoriul Germaniei, utilizând explozibili și provocând incendii. Germania a arestat doi cetățeni cu dublă cetățenie germano-rusă, fiind suspectați că plănuiau acte de sabotaj asupra unor obiective militare americane aflate pe teritoriul țării pentru a submina sprijinul militar occidental acordat Ucrainei.
Mai mulți membri ai personalului rus au fost expulzați de la sediul NATO din Bruxelles, deoarece Alianța "și-a dat seama că desfășurau activități care nu erau cu adevărat diplomatice, ci de intelligence". Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Bild. În același timp, ziarul german Spiegel scrie că nu a fost precizată nici data incidentului și nici numărul de presupuși spioni ruși. Potrivit Reuters, concedierile au avut loc probabil de-a lungul ultimilor ani.
Mai mulți membri ai personalului diplomatic rus au fost expulzați din sediul NATO fiind suspectați de activități de spionaj, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri de tabloidul german Bild, potrivit Agerpres și Reuters.
Conductele din Marea Baltică au fost destinate nu numai transportului de gaz? Ani de zile, Rusia a spionat Europa sub pretextul culegerii de informații pentru construcția Nord Stream, scrie site-ul cotidianului „Welt”.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi ţara sa şi-a informat în prealabil aliaţii despre demiterea comandantului Eurocorps, general-locotenentul Jaroslaw Gromadzisnki, iar aceştia nu şi-au exprimat vreo îngrijorare. Decizia vine în plin scandal de spionaj în Polonia, după ce înaltul oficial militar polonez face subiectul unei anchete a SKW - serviciul de contrainformații militare al Poloniei.
Frăția militară iraniano-rusă e mult mai extinsă decât se știa public. Dacă până acum știam de ”trocul” rachetelor și dronelor iraniene cu aeronavele militare rusești, iată că lista echipamentelor ce fac obiectul cooperării este mult mai lungă.
Congresmenii i-au întrebat pe directorii agențiilor de informații americane ce anume încearcă Putin să obțină în Ucraina și ce reprezintă pentru el actualul război, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA, la 12 martie.
Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024, potrivit publicației kosovare Telegrafi. Comunitatea de Informații a Statelor Unite și-a făcut public, recent, raportul anual, în care sunt evidențiate amenințările care se așteaptă să afecteze stabilitatea globală, cu o atenție deosebită acordată Balcanilor de Vest.
Potrivit jurnalistului bulgar Khristo Grozev, care conduce grupul de investigaţii jurnalistice Bellingcat, serviciile ruse de informaţii au început operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei cu mult înainte de invazia la scară largă. Detaliile tentativei de asasinare a conducerii politice a Ucrainei, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, au fost dezvăluite de jurnalistul de investigație Khristo Grozev. El a declarat acest lucru pe 2 martie pe canalul de YouTube ''Zygar''. Grozev a subliniat că GRU a început operațiunea de eliminare a primei persoane din stat cu multe luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Statele Unite au arestat un ofițer militar sub acuzația de vânzare de informații confidențiale legate de capacitățile armatei americane. Sergentul Corbin Schultz, care lucrează ca analist militar de informații, a primit șase capete de acuzare pentru în vederea obținerii și dezvăluirii de informații din domeniul apărării militare și mituirea unui funcționar public. Tânărul de 24 de ani a fost arestat la granița dintre Tennessee și Kentucky la scurt timp după ce a fost anunțată inculparea.
Structurile de informații rusești au folosit un agent sârb pentru a accesa zona instituțională a Uniunii Europene.
Rușii au publicat o înregistrare audio cu doi generali germani din cadrul Forțelor Aeriene Germane care discută despre livrarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Înalții oficiali ai Bundeswehr-ului vorbesc inclusiv despre lovirea Crimeei cu Taurus.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 15 februarie pentru a liniști liderii de la Kiev pe fondul problemelor legate de continuarea finanțării americane, după cum informează The New York Times (NYT) citând surse proprii.
Publicația catalană VilaWeb nu exclude ca serviciile rusești de informații să fie implicate în asasinarea pilotului rus Maxim Kuzminov, care a transferat un elicopter către Ucraina. El Espanol a scris, de asemenea, că acesta a fost ucis de profesioniști.
Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, a confirmat, pe 19.02.2024, moartea pilotului militar rus c, care a deturnat un elicopter Mi-8 în 2023. “Putem confirma moartea lui Kuzminov”, a declarat Yusov, citat de RBC-Ucraina și de agenția de presă rusă Tass.
Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale de comunicații prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea de agenți de contrainformații militare a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), care include actuali și foști angajați ai serviciilor speciale ucrainene.
Vladimir Sergienko, un consilier de origine ucraineană al unui deputat german din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi lucrat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit unei investigații publicate la 1 februarie de către publicația independentă rusă The Insider.
Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat un material video în care încearcă să-i convingă pe rușii nemulțumiți să își denunțe liderii. Acesta este cel de-al treilea videoclip de până acum, despre care agenția susține că este o strategie care funcționează. CIA spune că mizează pe nemulțumirea tot mai mare a rușilor față de războiul din Ucraina.
Șeful spionajului militar ucrainean Kiryilo Budanov spune că Rusia se bazează foarte mult pe armamentul nord-coreean. "Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală", a declarat Budanov pentru Financial Times. Budanov a spus că, pentru ruși, folosirea armelor nord-coreene este o "indignare".
Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), care precizează că a intrat în posesia de date ce relevă relansarea unor campanii de dezinformare şi manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldoveană şi securitatea regională, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un membru al aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care a fost infiltrat în Ucraina de către serviciile de informații militare rusești pentru a efectua acțiuni de sabotaj. Reținerea sabotorului a avut loc pe teritoriul districtului Sarny din regiunea ucraineană Râvne.
Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a reușit să intre în posesia unui ''tezaur de documente'' care conţine informaţii tehnice detaliate cu privire la caracteristicile unor echipamente militare rusești, a cărui valoare este estimată la 1,5 miliarde de dolari. Această realizare a fost dezvăluită oficial pe site-ul web al GUR..
Comisia investește 910 milioane EUR în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA) pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Așa cum ne-am obișnuit, cea mai mare parte a informațiilor veridice privind prezența și implicarea trupelor nord-coreene în războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei provin din Coreea de Sud.
Pe 27 aprilie 2025, presa de stat rusă a difuzat imagini cu o rachetă de croazieră pe care prezentat-o ca un „proiect secret”, inspectată de fostul președinte Dmitri Medvedev într-un poligon militar, sugerând integrarea acesteia pe avioanele considerate de ruși de generația a 5-a, Su-57, cele mai avansate avione de vânătoare ale Rusiei.
Ministerul Apărării Naționale a avut o poziție oficială ca urmare a informațiilor confirmate de Washington cu privire la achiziționarea unui sistem antiaerian Patriot de către România. E vorba de înlocuirea sistemului Patriot pe care țara noastră l-a donat Ucrainei.
Mai mulți miniștri din Pakistan vorbesc de o „invazie iminentă” pe care India o va lansa în următoarele 48 de ore. Amintim că cele două state sunt puteri nucleare și s-au confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului pe zona montană de graniță. Acum totul a escaladat după un atentat fără precedent comis într-o stațiune montană indiană și revendicat de o grupare teroristă pakistaneză.
Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac 'propuneri concrete' pentru a pune capăt războiului, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, relatează Agerpres și AFP.
Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat să fie accelerată echiparea cu armament nuclear a navelor militare ale ţării, după ce Phenianul şi-a prezentat cu câteva zile în urmă noul distrugător, relatează Agerpres și AFP, citând agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.