Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, a precizat într-un interviu pentru agenţia poloneză de presă PAP ca relațiile polono-americane sunt în prezent cele mai bune din istorie și asta în ciuda faptului că, chiar la granița de est a Poloniei, avem o criză majoră de securitate, războiul dintre Rusia și Ucraina.
După ce în urmă cu două săptămâni, CSIS a publicat un raport privind confruntarea militară dintre SUA și China în zona Taiwanului, acum, think tank-ul a analizat capacitatea industriei de apărare americane de a susține acest război.
Compania privată de mercenari Wagner Group, condusă de controversatul oligarh Evgheni Prigojin, se transformă încet dar sigur într-un stat în stat.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea "suveranităţii" Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a abordat, la Forumul de la Davos, evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 20 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
La începutul acestui an, între Italia și Turcia a apărut o apropiere diplomatică cu privire la criza libiană, care s-a tradus pe teren într-o serie de discuții și întâlniri bilaterale găzduite de Ankara, cea mai recentă dintre acestea fiind întâlnirea ministrului italian de interne, Matteo Piantedosi, luni, cu omologul său turc, Suleyman Soylu, unde el a subliniat că "țara sa are nevoie de cooperarea Turciei în dosare precum Libia și altele".
Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană a deschis ședința Comitetului militar al NATO, structura care reunește toți şefii militari ai apărării din statele NATO, care se desfășoară pe 18 și 19 ianuarie, la Bruxelles. Geoană a subliniat că prezența sa la reuniunea Comitetului militar asigură coordonarea între palierul politic și cel militar al Alianței. ”Întâlnirea şefilor apărării, a şefilor marilor State Majore din ţările NATO este, evident, foarte importantă. Un prim subiect este continuarea sprijinului pentru Ucraina”.
Bulgaria este cunoscută pentru poziția sa politică împotriva furnizării de arme către Ucraina. Cu toate acestea, cele mai recente investigații jurnalistice arată că Sofia a sprijinit masiv Kievul cu muniție și motorină în primele luni ale agresiunii militare ruse, a relatat cotidianul german Die Welt.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat că Varșovia ar putea transfera Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 de fabricație germană fără acordul Berlinului, dacă constată că așteaptă prea mult timp pentru un acord în acest sens. De asemenea, ministrul ucrainean de externe, și ministrul apărării, Oleksii Reznikov, au făcut apel la partenerii occidentali să se coordoneze și să furnizeze Ucrainei tancuri cât mai curând posibil, având în vedere că Rusia rămâne o amenințare serioasă și pregătește noi ofensive.
Ziarul The Guardian a intervievat mai mulţi experți şi analişti militari pentru a afla de la aceştia care ar fi numărul minim de tancuri, de fabricație occidentală, de care au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei pentru a lansa o contraofensivă în primăvara anului 2023.
Cunoscutul analist pe probleme regionale din Rusia, Vadim Shtepa, care în ultimele decenii a adus în atenția publicului rus regionalismul cu care se confruntă Federația Rusă, a revenit recent în atenția opiniei publice după ce a susținut că, odată ce Kremlinul va suferi înfrângerea în războiul său imperialist din Ucraina, „regionalismul în Rusia va reveni în forme chiar mai radicale decât le-a avut acum un deceniu”.
În primii ani ai secolului XXI, strategii militari se gândeau la ceva de neconceput până atunci - tancurile deveneau oare inutile pe câmpul de luptă? Dronele, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente erau considerate armele viitorului. Încă din 2020, unii oficiali militari au considerat că Marea Britanie ar trebui să renunțe complet la tancurile sale. Dar, în primele zile ale anului 2023, și în timp ce Ucraina se gândește la o ofensivă crucială în primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă, Kievul se pregătește să se întoarcă din nou la echipamentele tradiționale şi face apel la statele occidentale să-i ofere ca asistenţă militară cât mai multe tancuri.
Jurnaliștii RFE/RL au publicat imagini din satelit, pe care le-au primit de la compania de imagistică Planet Labs, cu poligonul militar Lepelski din Belarus. Acolo au fost reperate mai multe zeci de echipamentele militare. Se precizează că acesta este primul set de imagini de înaltă rezoluție cu tehnica militară desfăşurată în poligonul Lepelski din regiunea Vitebsk. Acesta este unul dintre primele locuri unde au sosit eșaloane cu echipament și personal militar rusesc, începând cu 18 octombrie 2022. La momentul respectiv au fost anunţate primele exerciții militare comune ale așa-zisului ''grup regional de forțe'' format de Belarus și Rusia.
Miercuri, 18 ianuarie, începând cu orele 18:00, va avea loc Gala PatriotFest, ocazie cu care vor fi decernate premiile celei de a cincea ediții a concursului. Evenimentul organizat de think tank-ul New Strategy Center va fi transmis și de DefenseRomania.
Cel mai negru scenariu posibil pentru România în cazul în care Rusia ar ieși victorioasă și ar reuși să îngenuncheze Ucraina, e revenirea Federației Ruse la granițele României, lucru care istoria ne-a arătat că nu s-a terminat niciodată cu bine pentru țara noastră.
După ce generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General rus, a primit comanda nemijlocită asupra grupului de forțe implicat în războiul din Ucraina, au apărut unele întrebări privind posibile schimbări în strategia Moscovei de a acționa militar pe teritoriul Ucrainei.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a instruit pe noul comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, să pună mâna pe Donbas până în martie, spun oficialii serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR).
Sunt îngrijorat, dar în același timp optimist. Toate datele indică faptul că în următoarele săptămâni Rusia va lansa o ofensivă majoră în Ucraina, pe măsură ce pregătirea și trimiterea la luptă a sutelor de mii de rezerviști mobilizați în toamna anului trecut va atinge apogeul, urmând posibil un nou val de mobilizare. Însă în aceeași măsură victoria Ucrainei poate avea loc anul acesta și nu e nevoie de ocuparea Moscovei. Rusia poate pierde războiul din Ucraina pe teritoriul ucrainean.
Administrația Biden se pregătește să ceară Congresului SUA să aprobe vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70/72 ''Viper''. către Turcia, după ce a analizat, timp de mai bine de un an, o solicitare venita din partea Ankarei, au declarat pentru CNN surse din Congres.
Armata turcă se află în fruntea listei celor mai puternice armate din așa-numita regiune MENA (Middle East and North Africa - Orientului Mijlociu și Africa de Nord) în clasamentul forțelor militare pentru anul 2023 publicat de site-ul Global Fire Power, specializat în problematica militară.
Iranul a încercat să creeze un sistem vast de apărare antiaeriană în Siria, trimițând echipamente și personal în țara arabă sfâșiată de război, un proiect pe care Israelul a încercat să-l zădărnicească prin atacuri aeriene repetate.
Ucrainenii prezic o ofensivă rusă majoră în primăvară, dar exclud varianta Belarus: Trebuie să fim pregătiți.
2023 aduce un nou sezon, împreună cu multe surprize, în cadrul Obiectiv EuroAtlantic. DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, prima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic din acest an.
Statele Unite şi Japonia au afişat miercuri "alinierea strategică" în domeniul apărării care se extinde până în spaţiu, în faţa preocupărilor crescânde cu privire la China şi tensiunile legate de Taiwan şi Coreea de Nord, notează Agerpres, care citează AFP.
De mai bine de 30 de zile, peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.